Sabtu, Januari 31, 2009

SORAK HOREY UNTUK RTM @1

Dulu bila RTM buat penjenamaan semula, aku tak rasa apa-apa pun perubahan. Setakat tukar logo, bukan penjenamaan namanya. Setakat tambah pembaca berita cun, bukan penjenamaan namanya. Isinya masih di takuk lama. Awani yang setahun jagung pun lebih matang dari RTM yang entah berapa banyak lilin atas keknya. Kena ambil air sebaldi untuk padamkan agaknya.

Dulu. Itu dulu.

Sekali air bah, sekali pasir berubah. Sekali menteri bertukar, sekali RTM dijenamakan lagi. Semua dah @1 sekarang. Setakat huruf "a" kerinting tu tak ada aku hairan sangat. Tetapi paling aku suka dalam latihan penjenamaan kali ini adalah RTM 1 jadi macam BBC + Discovery. Macam je. Niat dan cubaan yang bagus tapi masih belum dapat bersaing dengan Awani dan Bernama TV.

Niat tu dah ada. Mungkin terlalu awal untuk menghukum. Janganlah kejam sangat. Kan? Aku nak bersorak agar RTM lebih bermotivasi berlari lebih laju. Teruskan fokus kepada Non-Fiction TV. Lebih dokumentari, lebih berita, lebih talk show. Tapi kurangkan la rancangan menteri-menteri bercakap. Bosan. Lebih baik aku layan Ben 10 di Carton Network. Okay RTM, jangan pandang belakang lagi. Terus maju. Terus laju.

Yang aku nak hukum adalah penerbit-penerbit drama TV Melayu yang mengeluh kerana ruang drama dah kurang. Tidak boleh lagi jual melodrama ahli korporat bercinta mereka tu. Rakyat tak rugi. Sheikh dah ke bulan, mereka masih guna formula Dallas dan Knots Landing. Untuk mereka, gunakan peluang sebaiknya. Apa ada susah, buat la dokumentari pulak. Tambah dokumentari Melayu. Banyak dokumentari boleh buat. Contoh: Parit-parit Di Johor, Dari Setinggan ke Flat, Merancang Sebuah Demo Halal, dan banyak lagi. Kalau tidak idea sangat, datang cari aku. Setakat idea memang aku @1.

Kalau RTM jemput aku ke Blog @1, aku nak pakai baju apa ek? Ha ha ha.

Khamis, Januari 29, 2009

LEBIH KECIL, LEBIH TERAMPIL

Sudah pupus akbar-akhbar bersaiz besar yang boleh dibuat saprah waktu makan malam. Berita Harian pun dah bersaiz comel, zaman dah berubah katanya.

Kempen perubahan Berita Harian ke saiz tabloid dipacu dengan slogan "Lebih Kecil, Lebih Terampil." Jika akak bertuah, akak dapat t-shirt percuma kempen Berita Harian ini. Terpampang di dada baju "Lebih Kecil, Lebih Terampil." Tetapi kak, bukan saya nak kutuk, kalau akak cuma boleh masuk dalam t-shirt bersaiz XXL atau lebih besar sahaja, tolonglah jangan pakai baju tu.

Kalau akak pakai juga, nanti orang kata akak dalam penafian.

Selasa, Januari 27, 2009

TERROR



Sinopsis: Seorang agen Mossad (Israel) mengupah seorang pembunuh tempatan untuk membunuh seorang Al Qaeda di dalam sebuah surau. Plot jahat itu terganggu bila seorang pencuri menggagalkan cubaan bunuh itu secara tidak sengaja.

Isnin, Januari 26, 2009

KASUT BIRU TOK RIMAU

 
Untuk mengelakkan kecederaan kaki seorang pemain bola keranjang perlu memiliki kasut yang selamat. Nike AIR FLIGHT SKOOL: Upper full-grain leather, perforated upper for breathability,  durable toe covering for extra level of durability in high wear areas,  lightweight phylon midsole with maximum volume air-sole unit in the heel for extra comfort. 

Pepatah ada mengatakan:

1. Dia yang menunggu kasut orang mati akan berkaki ayam lama. (Perancis)
2. Aku merungut kerana tidak berkasut sehinggalah aku lihat orang yang tidak berkaki. (Parsi)
3. Jalanlah sebatu dalam sepatu orang lain untuk memahami dia. (Inggeris)
4. Sepasang kasut yang ringan bukanlah syarat tunggal untuk menari. (Danish)
5. Antara bercakap dan berbuat, banyak kasut sudah haus. (Itali)
6. Jangan biarkan kaki engkau berlari lebih laju dari kasut (Scottish)
7. Biasannya tukang kasutlah yang berkasut buruk. (Sicilian)
........
Tambahan:
Kasut yang cantik tidak menjamin permainan yang cantik. (Tok Rimau)

Ahad, Januari 25, 2009

DAM DAM DUM BUNYI MERCUN

Kalau hujan malam ini berterusan hingga ke pagi, jiran Cina aku akan simpan mercun mereka. Boleh la aku tidur nyenyak malam ini.

Kalau hujan berhenti, berdentam-dentum la kejiranan ini. Lebih-lebih lagi pada detik 12 tengah malam. Alang-alang tidak boleh tidur, aku pun turut serta la. Heret kerusi ke laman dan layan bunga api di langit.

Jumaat, Januari 23, 2009

BILIK PENGANTIN

Aku dan anak saudara menyusun semula kerusi selepas usai majlis kahwin adik aku. Sambil-sambil tu kami berbual la.

"Pelik la Pak Ngah"

"Kenapa?"

"Kenapa perempuan-perempuan yang datang merayap masuk samapai ke dalam rumah?"

"Diorang nak tengok bilik pengantin tu."

"Tahu. Tapi kenapa nak tengok bilik pengantin?"

"Entah la. Pak Ngah bukan ensaiklopedia. Pak Ngah tidak tahu semua benda la."

Kenapa ek? (Johor la sangat bunyinya)

Khamis, Januari 22, 2009

LAPISAN MAKNA

"Sorang je?"
"Yang lain dah makan. I makan sorang la."

Aku pasang telinga kepada perbualan Shah dengan seorang wanita yang sedang menceduk lauk di kedai makan. Kemudian, aku tanya Shah kenapa dia tanya sesuatu yang sudah jelas dan terang di mata. Shah membalas dia sebenarnya tegur bertanya khabar sahaja. Mahu tunjuk kemesraan.

Dalam kajian analisa wacana (Discourse Analysis) pertuturan terbahagi kepada tiga:
a ) Locution: perkataan sebenar yang dituturkan
b) Illocution: niat, maksud dan hasrat sebenar penutur ayat
c) Perlocution: impak pertuturan kepada pendengar

Kemudian Shah tengok pinggan aku. Dia nampak tempe dan kuah bening. Dia pun menegur, "Itu je engkau makan?"

"Khabar baik." Jawab aku ringkas. Seolah-olah aku boleh baca fikiran dia.

Aku dan Shah pun ketawa. Ketawa kerana ganjilnya perbualan itu. Bersembur-sembur nasi.

.........
p.s.
Kalian tentu tidak ada komen tentang entri ini sepertimana kalian komen entri sebelumnya. Ha ha ha.

Rabu, Januari 21, 2009

JANGAN PARKING MELINTANG

Lesen kopi janda betul. Setiap kali orang itu parking, mesti keretanya tidak masuk dalam petak parking. Makan dua kotak sekali. Sudah tahap tua pun masih menyusahkan orang.

Tapikan, tidak semua isu parking ini mudah di jawab.

Hari tu anak saudara aku tanya soalan pasal parking yang aku sendiri tidak tahu jawapannya. Mungkin aku perlu talian hayat untuk ini.

"Pak Ngah, orang nak tanya ni."

"Tanya la."

"Jika parking, elok mengadap ke atas atau ke bawah?"

"Mmmm... entah la. Ikut je gerak rasa engkau. Tiada jawapan salah kot."

Sejak aku lahir lagi aku sudah jadi lelaki tetapi soalan cepuemas dia masih lagi aku tidak boleh jawab dengan pasti.

Selasa, Januari 20, 2009

MASKARA 13


Bam! Bam! Bam! Tandakan 7 Feb 2009 dalam diari. 8.00 pm. Kita ada temujanji di Rumah Pena. Ambil poster ini dan letak di blog kamu. Blog kamu bakal kelihatan kool dan sexy.

Supaya kamu nampak lebih hip dan kenal serba-serbi tentang karyawan yang naik pentas, bacalah beberapa soalan temubual artis vs sol-jah dalam siri Bercakap dengan Karyawan di blog Sindiket Sol-jah. Bam! Bam! Bam!

Ahad, Januari 18, 2009

KOPI JANDA



Dari engkau minum kopi di Starbuck, lebih baik engkau minum Kopi Janda. Kenapa?
Howard Shultz, the chairman of Starbucks is an active zionist. (More info)
Aku bukan anti-janda. Nabi pun kahwin dengan janda. Que Haida pun ada cadangan yang sama. Tetapi yang aku mahu bincang adalah soal perniagaan. Nothing personal, just business. Ini soalan cepuemas, adakah Kopi Janda satu pilihan jenama yang baik untuk satu produk?

Ya dan tidak.

Ya, kerana seorang janda sering dikaitkan dengan pengalaman. Mungkin peminum kopi merasakan kopi ini dibuat oleh orang yang berpengalaman.

Tidak, kerana yang membelibelah biasanya kaum isteri. Mereka akan mengelakkan Kopi Janda kerana paranoia suami mereka akan dirampas oleh seorang janda. Ada ruangan testimoni dalam Kopi Janda . Kosong tiada isi. Dalam pembangunan katanya. Mmm... engkau terkejut tak?

Jika pengeluar Kopi Janda mahu buat penjenamaan semula, apakah nama yang sesuai? Kopi Dara? Kopi Janda Muda? Kopi Paste? Kopi Foto? Kopi Dangdut? Kopi Duda? Kopi Bujang? Kopi Jantan? Kopi Pre-Owned?

Sokonglah produk tempatan.

Sabtu, Januari 17, 2009

OTOMATIK

Lelaki bagaimanakah Mobius ini jika dia membiarkan gadis comel menjadi supir kepadanya. Tak gitu? Mobius beranikan juga diri sukarela memandu kereta otomatik milik gadis comel itu, meredah jalan metropolis yang sesak sempit di malam minggu.

Mobius pandu perlahan. Ada tiga sebab kenapa dia pandu perlahan. Pertama kerana dia tidak biasa dengan kereta otomatik. Kedua, dia tidak biasa dengan simpang siur jalan pusat bandar dan ketiga, dia mahu berlama-lama dalam perjalanan. Destinasi dan perjalanan adalah sama penting.

Tangan kiri Mobius pula kekadang meraba-raba mencari sesuatu. Ya sesuatu. Handle gear la. Engkau mesti fikir Mobius cari benda lain. Cheh!  Kaki kirinya pula tertekan-tekan clutch yang halimunan. Mobius memang tidak biasa dengan kereta otomatik.

Malam pun tidak muda lagi. Secara teknikal, waktu itu sudah pagi. 4 pagi. Dengan rasa berat hati mereka berpisah menuju hala masing-masing. Setelah benjanji untuk temujanji yang akan datang, gadis comel itu memandu pulang membelah malam. Mobius mesti meneruskan perjalanan dengan keretanya sendiri.

Sesampainya di tol, kereta Mobius mati enjin. Mobius lupa tekan clutch. Lupa bahawa keretanya manual, bukan otomatik seperti kereta gadis comel.

Jumaat, Januari 16, 2009

EX-GIRLFRIEND

Aku jumpa soalan Ramalan STPM 2009 di blog Nida Madu Lebah. Aku pun salin dan cuba jawab. Soalannya berbunyi begini:

"What If Your Ex-girlfriend/ex-boyfriend said these to you.."

1. Hi, how r ya?
Now that you are gone, I am on the top of the world!

2. Hey! you wanna go to mall?
And do what? Waste money on you? F**k you!

3. I love you..
Repeat telecast. Don't say things you don't mean.

4. Do you want some cookies?
No thank you. Entah-entah ada kemiyan dalam tu.

5. Can u take me a picture?
Okay. Go pose behind that wall.

6. Help me in my homework
Damn it! Do I look like a fool?

7. Here's my gift to you
Put it in the trash can there.

8. Let's just be textmates
No can do. I deleted your numbers long time ago.

9. Do you want me to buy u an iPod?
No. I have everything that I wanted.

10. Let's sit together in the bus..
You know what happens if we sit next to each other. Better not.

11. Hi baby..
Bukan Babi ke? I still remember our last fight.

12. You still cute..
Get your eyes checked.

13. I still love you..
Deja vu.

14. Can I visit your house?
I moved and you are not welcome.

15. Do you love me?
Yes. As much as I love tahi kucing.

Khamis, Januari 15, 2009

HINGUS HIJAU PEKAT

Aku demam. Semua orang nasihat aku untuk minum 100+. Bagus betul kempen pemasaran 100+. Kalah kempen madu, gamat dan air kelapa sebagai ibu ubat tradisional.

Kemudian aku dengar berita di radio kereta dari sebuah stesen radio tidak berbayar:
"Angka korban pengeboman di Gaza meningkat 1000 orang. Manakala artis Syura melaporkan dia akan menumpukan kepada butiknya apabila dia bersara dari bidang seni kelak."

Sepotong berita 1000 kematian bersebelahan sepotong berita artis tempatan (yang aku tak kenal). Demam aku bertambah.

..........

Media dan rakyat Israel sendiri pun buat lebih dari engkau (dalam menentang perang):

Rabu, Januari 14, 2009

DEBU-DEBU HITAM DALAM KALBU

"Pencemaran udara semakin menjadi-jadi. Terlalu banyak kereta di jalanraya. Sepatutnya ada kuota kepada jumlah kereta yang dijual. Lu tengok! Asap dan jerebu mengaburkan pandangan. Debu-debu kotor berterbangan. Ish... apa nak jadik ni! Bak kata mak gua- pagi sidai baju bersih, petang angkat baju kotor." Tangan aku bergerak-gerak macam benggali TV3. Beriya-iya aku bercerita kepada Zainal.

"Eh! Tiba-tiba je merungut pasal pencemaran alam. Apa hal?"

"Gua baru polish kereta semalam, hari ni dah hitam balik."

"Belah la lu!"

Selasa, Januari 13, 2009

KENAPA SINGGAH KALAU TAK MASUK

 
Hampir terpijak. Siapa la letak buku Filem Melayu, Dahulu dan Sekarang oleh Abi (1987) depan pintu aku? Tiada nota pun. Apa la. Apa pun, terimakasih.

Slumdog Millionaire



Gua memang ada soft spot untuk cerita-cerita berlatarbelakang kemiskinan urban. Gua follow perkembangan berita pembikinan Slumdog Millionaire. Tup-tup menang 4 Golden Globes (Best Picture, Director, Screeplay, Music). Dari sebuah filem yang target cuma mahu lepasan DVD, kini mula ke pawagam perdana. Bila la filem ni nak sampai Malaysia. Tapi gua tetap benci Abang Jalal dalam Siapa Mahu Jadi Jutawan.

Lawatan Sambil Belajar
Slumdog


.....Iklan

Subject: Call for Entries: May 13

May 13

Editors: Fathi Aris Omar & Jimadie Shah

Publisher: Gerakbudaya

Preface

This year, May 13 will bring added meaning to all Malaysians, particularly our post-1969 young generation, because we will be marking its 40th year. The Youth Societies and Youth Development Act 2007 defines ‘youth’ as being anyone below the age of 40.

The May 13 incident will be approaching its final year of youth, will become an adult and, therefore, mature. The question now is: have we successfully exorcised the ghost of May 13 and are we showing enough maturity today in facing all issues pertaining to race and religion?

To answer this question, we in Gerakbudaya wish to gather all writings in various forms, sketches and photographs from our youth – in short, expressions of their views on this tragedy.

All contributions will be compiled in a book and published by Gerakbudaya. This book will be officially launched at the 2nd KL Alternative Bookfest (KLAB) on 9-10 May, 2009 at the Annexe, Central Market.

Contents

We will give ample opportunities to contributors whose creations fulfil the theme and criteria stipulated.

The main theme of this book is to get rid of the ghost of May 13, towards a better Malaysia.

Style of writing

The following styles of writing can be applied although you are free to write in any way:

1) Stories from secondary sources like from parents, teachers, members of political parties, lecturers and others

2) Creative writing

3) Interviews with people who were directly involved and experienced the tragedy, political and social leaders and others

4) Open letter to politicians

5) Essay

Each piece of writing that is sent must not exceed 2000 words. There is no minimum limit.

Contributions must be in Bahasa Malaysia or English

For those who are doing sketches or photographs, the contribution must not exceed 4 pages.

Every contribution must bear your own name or widely-known pen name.

Contributors must be 40 years or below, and Malaysian citizens.

Email your contributions and all enquiries with the subject' May 13' to zulhabri(at)gerakbudaya.com

Everyone who contributes will be given 2 copies of the book and a good chance to publish books with Gerakbudaya or with our other publisher, SIRD.

Closing date for all entries is 28 February 2009.

Isnin, Januari 12, 2009

PENGINTIP YANG MENCINTAI AKU

Dr. Ghoulam memberi motivasi untuk Jef Jantan berpaling tadah.

Dr. Ghoulam: Engkau masih bawa kancil Jef? Ikut skim aku, kau pasti pakai kereta besar macam aku. Baru ada kelebihan.

Jef Jantan: Orang yang kekurangan sahaja suka menunjukkan kelebihan. Jef tidak kekurangan.

Dr. Ghoulam: Kau takkan rugi Jef. Ramai menteri sokong aku.

Jef Jantan: Hanya orang yang mahu rebah sahaja yang perlu sokongan.

Dr. Ghoulam: Engkau menghina aku secara melampau Jef. Jalak, hapuskan dia!

Jalak pun tampil berdiri di depan Jef Jantan. Badannya besar sekali. Sambil membuat muka garang, dia menegangkan semua otot-ototnya. Kemudian, dengan sekali sentap dia mengoyak t-shirtnya, mendedahkan otot-otot yang terbaja dengan steroid.

Sabtu, Januari 10, 2009

JANGAN TUA SEBELUM WAKTU

Dia tidak sabar mahu beli krim kacip fatimah untuk sapu pada muka. Cikgu Nora Zain kata kacip fatimah ada elemen anti-penuaan. Krim kacip fatimah mestilah kacip. Ha ha ha.

Kemudian dia tanya aku, "You nampak lebih muda dari usia you. Apa rahsia you?"

"Banyak rahsia I tetapi I boleh kongsi satu je."

"Apa dia?"

"I banyak bergaul dengan orang muda (baca: Vovin, Mat Jan, Samurai dan Pipiyapong*)."

"I pun campur orang-orang muda tapi tidak nampak muda pun I ni. Bertambah tua ada la."

"Ye ke?"

"Ye la. I kan Cikgu Sekolah rendah."

"Mmm. Patut la. Jaga budak-budak sekolah rendah memang formula anti-kemudaan. Ha ha ha."




p.s.
Vovin, Mat Jan, Samurai dan Pipiyapong tidak nampak muda kerana mereka banyak campur orang tua. Ha ha ha.

Khamis, Januari 08, 2009

MALAYA: 500 Early Postcards

 


Saya mahu cadangan kalian sebuah buku. Membaca buku ini buat saya lebih peka kepada nilai-nilai sejarah di persekitaran saya. Saya mula pergi ke lokasi yang sama dan mengambil gambar bagi melihat perbezaan antara dulu dan sekarang.

Tajuk buku: MALAYA: 500 Early Postcards
Penulis: Cheah Jin Seng
Harga: RM100

Causeway, Johor Bahru 1925 vs 2008

Johor Causeway, 1925 (postcard)

 


Masjid Jamek, Kuala Lumpur 1920 vs 2008


Masjid Jamek, KL

............

BUMBUNG AKU LANTAI ORANG REVIEW
The fifth film (BALO) was by far the most hilarious of all, portraying the life of an individual in a complex of cheap flats. This movie basically portrayed every single stereotype I could think of.

From the gossiping mak ciks, to the guy who thinks he's all high and mighty by asking criminals to make amends by writing an essay and returning his cash. However, it showed just how incredibly ridiculous the truth about Malaysians can be portrayed.

Seeing a person being helpful is somehow misconstrued as him having an affair.

How justice is dealt through mob mentality since the police have an SOP to determine the priority of investigating a case.

And even how the elevators in such apartments never seem to be working. Figures..

All in all I enjoyed this one the most for its freshness. Though after watching "Punggok Rindukan Bulan", I definitely wanted a less artsy portrayal of the life in a rundown flat complex.

... Taken From Filmmaker Anonymous

BALO will be shown again; at:
What: FA8 screening at Youth'09
When: Sunday January 11, 09
Time: 3pm - 5pm
Where: Creative Mafia, Mezzanine Flr, Tun Razak 1 Hall, Putra World Trade Center, KL. (take the LRT to PWTC station and cross the road)
Entry fee: FREE. as always. :)

(Psst, Sompek the thug will be there to answer all questions.)

PROTES



Aku menonton sinetron petang. "Lebih banyak jutawan di Indonesia dari di Malaysia," kata aku kepada awek cun yang mengorat aku. Dia ambil masa dalam 4 saat untuk dapat bahawa itu adalah cubaan buat lawak. Biasalah, rupiah memang kena kira juta-juta.

Sebenarnya aku nak bercerita pasal nilai duit. McD menawarkan hadiah misteri (mungkin kentang goreng saiz kecil) setiap kali kita berbelanja lebih RM20 ikut kaunter pandu lalu. Dengan syarat ada pelekat McD atas kaca kereta. Kita rasa kita untung. Lebih nilai untuk wang kita. Bodoh.

Sebenarnya kita tertipu. Kita pandu kereta ke hulu ke hilir dengan pelekat atas kaca kereta, 24/7 kita promosikan McD tetapi dia cuma upah kita jika kita ke kaunter pandu lalu. Itu pun kalau belanja RM20. Berapa kos kentang goreng dan pelekat itu? Sebenarnya lebih nilai untuk wang mereka. Bayar ciput, kita sanggup jadi tukang promosi. Kita promosi produk Amerika.

Dewasa ini, kita terima banyak emel dan sms suruh boikot barangan buatan Amerika, sahabat ketat Israel. Sekali Israel tabur bom, sekali lagi kempen ini dilancar. Musim. Engkau fikir engkau ada kekuatan ke mahu tinggalkan gaya hidup Amerika engkau itu? Boleh hidup tanpa Levi's? McD? Hollywood? Ahh. Aku pun sama. Kita sudah terbiasa dengan produk Amerika sehingga susah amat mahu tukar cara hidup.

Dalam kemiskinan iman dan kelemahan jiwa, aku gagahkan juga cuba buat apa yang aku boleh. Aku terbalikkan pelekat McD atas kaca. Aku buat kenyataan protes. Aku mahu korporat Amerika juga protes keganasan Israel yang melampau itu. Aku akan pandu protes aku ini ke hulu ke hilir 24/7 dan dalam masa yang sama masih boleh nikmati kentang goreng saiz kecil jika aku mahu. Itu sahaja yang aku mampu. Aku rasa ini lebih berkesan dari berhimpun dan menjerit di depan masjid.

Aku pun menonton sinetron petang lagi. "Lebih banyak rupawan di Indonesia dari di Malaysia," kata aku kepada awek cun yang mengorat aku. Dia ambil masa sedetik untuk buat keputusan itu lawak yang busuk. Tidak kelakar. Aku dapat cubitan super kapit berpulas tanda protes. Fuh! Sakit tu.




LAWATAN SAMBIL BELAJAR
Tahniah pemenang AWET2008

Rabu, Januari 07, 2009

JEBAK KEKALUTAN

Dr. Ghoulam memandang Jef Jantan penuh jijik. Penuh benci.

"Jef, Jef Jantan, engkau ketinggalan zaman. Dari dulu sampai sekarang, engkau masih dengan fesyen yang sama."

Jef Jantan mengukir senyum sinis.

"Hah!" Jef Jantan berdengus. "Ini Jef, Jef Jantan. Buat apa ikut peredaran zaman, jika zaman boleh ikut peredaran Jef."

Kebencian Dr. Ghoulam terhadap Jef jantan makin menjadi-jadi.

Selasa, Januari 06, 2009

TAG

One of the many routines that I have to deal with is answering tags from people. I've been tagged by this Harimau Pipi Merah, Princess Liyana. Here goes:
1. Do you think you’re hot?
Yes, compared to a lizard. 37 degree celcius.

2. Upload your favorite picture of you. Why do you like that picture?

The photo was taken for "sekadar gambar hiasan" of an article in NST.

4. When was the last time you ate pizza?
Last month.

5. The last song you listen to?
Jangan Lupakan- Nidji


7. What name you would prefer besides yours?
Panthera Tigris

8.People to tag:
None.

9. Who is number one?
10. Number three is having a relationship with?
11. Say something about number five
12. how about number four?
For Q9-12, the answer is none of your business. ha ha ha.

Isnin, Januari 05, 2009

AIYU ANAANTE GUALU

Masuk kandang kambing mengembek. Masuk kandang harimau mengaum. Kalau engkau mengembek di kandang harimau, mampus engkau kena gigit tengkuk. Begitulah resam hidup bermasyarakat.

Dalam waktu pejabat, aku berurusan dengan para professional wanita lulusan luar negeri. Jadi, sudah terbiasa kami beraiyu-aiyu (i and you).

Depan pejabat aku pula, pejabat para ustaz-ustaz. Jadi, sudah terbiasa la kami berana-ante. Beraiyu dengan ustaz rasa macam berdosa.

Masa aku duduk di Flat Bukit Chagar, kawan-kawan zaman muda dulu ramai. Kami bergua-lu sahaja.Beraiyu dengan geng sendiri rasa macam pondan.

Yang jadi masalahnya bila bos aku, Puan Roya, telefon aku kat rumah.

"Apasal you tak angkat telefon tadi? Penat I call."

"Biasak la. Gua pergi kedai tadi."

"Amboi! Rocknya."

"Opss sorry. I terlepas."

Nasib baik aku tidak kena gigit tengkuk dengan bos.

Ahad, Januari 04, 2009

GUA BUKAN POLIS FESYEN

"Dulu jeans ni longgar, jadi gua mesti pakai talipinggang. Sekarang, badan gua naik sikit. Lemak pun dah lebih. Pakai jeans ni tanpa talipinggang pun okay. Tak lucut punya," cerita Mobius ketika dia memutar stereng untuk belok ke kanan menuju Stulang Laut.

"What the.. Bukan talipinggang tu. Talipinggang kaledar la. Gua tanya apasal lu tak pakai talipinggang keledar la," jelas gua.

"Oh, anda mampu mengubahnya," sindir Mobius kepada dirinya sendiri sambil tersengih-sengih tarik talipinggang kaledar.

Cerita Berkaitan

Blog Widget by LinkWithin