Selasa, Oktober 26, 2010

MENCARI CINTA

Suatu hari, Esah merasa sangat bertuah. Maka, dia pun mencari cinta.

Isnin, Oktober 25, 2010

PERASAN POPULAR


Gua melabuhkan punggung di atas kerusi. Keluarkan sebatang rokok dan cucuh api. Gua sedut penuh paru-paru dan lepaskan perlahan-lahan. Setiap sedutan mesti dinikmati. Rokok mahal sekarang.

Gua panggil pelayan datang ambil pesanan. Pelayan itu datang sambil berlenggang. Dia catat pesanan dan terus ke dapur. Mata gua tidak ikut pinggulnya ke dapur. Pandangan kedua dah kira dosa.

Lima minit kemudian, pelayan itu datang menghulur cawan atas meja. Dia kata, "Tok Rimau?"

Terperanjat gua. Macam mana pelayan ni boleh kenal gua? Tidak sangka gua popular.

Gua pun menghulurkan tangan untuk berjabat. Gua tanya, "Macam mana kenal?"

Pelayan itu nampak keliru. Dia ulang lagi dengan nada lebih kuat, "Teh-O limau?"

"Teh-o limau?" Gua pun ketawa, "Ha! Ha! Ya, ya, abang order teh-o limau tadi."

Celaka! Gua salah dengar. Malu gua. Malu siot. Merah muka gua agaknya.

"Terimakasih," sambung gua lagi cuba kawal kool. Pelayan itu pun berlalu. Dan gua pasti dia berlalu dengan anggapan yang bukan-bukan.

BRING YOUR OWN TENT



Converse Jamboree 2010 6 - 7 Nov - 2 days and 1 night creative camp workshop

Only open for 18 - 21 years old.

Please fax in your entry form to 03 – 5632 0737, and call 03 – 5631 6500 (Nakiah) to check if we receive your form copy.

All entries must submit to us before 31st October 2010. Campers are limited to 150 participants only. We hope to see passionate faces and flaming talents who constantly ready - to learn and evolve.

Get your form and details HERE.

Rabu, Oktober 20, 2010

CASH & CARRY


For Sale. Syiling 50sen tahun 2007. Tunai dan angkat. Harga patut. Hanya Rm0.50

Selasa, Oktober 19, 2010

KEDAI HARTA KARUN

Sila datang ke Kedai Harta Karun gua. Gua tengah buat sales sempena musim kemarau. (Kalau lu friend je baru boleh masuk ini kedai. Eksklusif gila)
Gua tidak mahu, bila gua mati nanti, waris-waris gua berebut harta karun gua. Oleh itu, lebih baik gua jual sekarang. Keuntungannya kelak, gua boleh tempah plot tanah kubur yang dekat bawah pokok. Redup sikit kubur gua. Waris-waris datang nak baca doa pun tak mengeluh.

Rabu, Oktober 13, 2010

KEDAI HARTA KARUN

Bayangkan sebuah kedai. Namanya Kedai Harta Karun. Mungkin 20 kaki panjang dan cuma 6 kaki lebar. Barangan yang dijual dipamerkan kemas dalam rak berkaca dari dinding kiri ke dinding kanan dan lantai ke siling.

Apakah barangan yang dijual? Harta karun. Ini termasuklah komik, anak patung, buku stem, piala, t-shirt dan piring hitam. Sebenarnya banyak lagi tetapi malas nak sebut semua. Harta karun adalah barangan yang aku sayang tetapi kegunaannya sudah hampir tiada atau tiada langsung.

Berbalik kepada saiz kedai. Biasanya kedai lebar sampai 70 kaki tetapi kenapa guna 6 kaki sahaja? Oh! Sebenarnya ini konsep bukan nak niaga, cuma nak menggoda.

Depan sahaja nampak macam kedai tetapi sebenarnya di dalam adalah ruang latihan untuk bengkel penulisan, penerbitan, fotografi dan filem. Dalam ruang latihan ada meja-meja bulat, papan putih dan projektor. Bayangkan macam sekolah tadika tetapi untuk remaja dan orang dewasa.

Konsep dan idea ini adalah inspirasi dari projek 826 National, sebuah organisasi untuk bengkel penulisan dan penerbitan. Mereka ada 8 cawangan di Amerika Syarikat dan di setiap satu didepani sebuah kedai "gila". Ada kedai Time Travel, Bigfoot Research Center, Kedai Lanun, Kedai Jelajah Angkasa, Kedai Robot, Kedai Bosan dan paling mengujakan adalah kedai Superhero di Brooklyn (Sila klik untuk lihat gambar).

Itulah mimpi saya pagi ini. Hi! Hi! Hi!

Selasa, Oktober 12, 2010

IMYVM


"But that's alright, Because I love, The way you lie, I love the way you lie, I love the way you lie," bunyi nada dering lagu Eminem dan Rihanna. Ajan angkat telefon.

Rima: Rindu saya?
Ajan: Mestilah. Rindu sangat. Macam lagu Senyumlah Kuala Lumpur- Alleycats, "Di lebuhraya, di papan tanda, tergambar wajah mu.."
Rima: Sweetnya.
Ajan: Atas Papan tanda tulis, "Awas! kawasan Kemalangan." Ada gambar tengkorak. Hi! Hi! Hi!
Rima: Jahat!

KARUNG GUNI DOT COM

Kepada penggemar barang langka (rare), gua baru jumpa satu kedai yang amat langka di Johor. Ia menjual barang-barang terpakai dalam bentuk mainan, perhiasan rumah, perhiasan badan dan barangan antik. Kebanyakannya datang dari Australia.

Taukenya bernama Jane dan Vincent. Mereka sangat peramah. Gua singgah beli pelbagai bentuk Spiderman, Batman dan buckle talipinggang tembaga.

Oleh kerana kedai ini langka, maka maklumat kedudukan kedai ini juga langka. RM10 untuk maklumat lokasi. E-mel gua untuk urusniaga maklumat.

Gua memang pakar bab model perniagaan ganjil dan ekonomi baru. Ha ha ah!

Otai-otai di luar kedai bukan untuk dijual

Kereta-kereta plastik terpakai
Kereta-kereta besi
Figura aksi pelbagai bentuk
Topi koboi asli dari Australia sesuai untuk di pakai ketika mahu melaram.
Gua pun patutnya duduk sebelah barang-barang antik ni. Ha ha ah!

Cerita Berkaitan

Blog Widget by LinkWithin