Jumaat, November 26, 2010

RENGIT TIME TRAVEL AGENCY - TEE RIMAU No. 3

Saya suka berjalan-jalan di Rengit kerana terdapat banyak bangsal-bangsal menjual barang terpakai. Kebanyakan perniagaan ini diusahakan oleh orang asli.

Terlintas di kepala saya, entah-entah mereka ini punya mesin masa yang membolehkan mereka merentas ke zaman lampau untuk mengumpul barang-barang lama dan dibawa ke 2010. Lazat sekali ilham ini, sesuai sangat untuk projek Tee Rimau yang selanjutnya. Rengit Time Travel Agency- Tee Rimau no. 3.

Saiz cetakan rekabentuk atas baju adalah A4

Harga adalah RM30 termasuk belanja pos. Jika kalian berminat untuk pre-order sila hantar e-mel ke tokrimau(at)gmail.com dengan tajuk e-mel RENGIT TIME TRAVEL AGENCY - TEE RIMAU No. 3. Nyatakan saiz yang anda mahu. Saya akan balas e-mel kalian dengan menyatakan langkah transaksi seterusnya.

Saya akan menjual terhad 10 helai sahaja secara online. Bakinya untuk simpanan peribadi.

Sekarang tinggal 3 helai available. (updated frequently)

Siapa cepat, dia dapat. Bukan nak berniaga, cuma nak menggoda. Ahak!


Inspirasi lain untuk projek ini
1. Ada sekeping foto dari tahun 1940 di laman web muzium Kanada. Sepintas lalu, foto itu kelihatan seperti mana-mana foto lama. Tetapi, apabila diamati kelihatan seorang lelaki memakai baju dengan logo W serta mengenakan sepasang cermin mata hitam yang amat hip. Dari busananya, dia terlalu moden untuk zaman itu. Kesimpulannya, dia adalah seorang perentas masa. [Time Traveler Caught in Museum Photo]

2. Dalam sebuah filem Circus (1928) lakonan Charlie Chaplin kelihatan di kalangan orang ramai seorang wanita sedang menggunakan telefon bimbit. 1928 sudah ada telefon bimbit ke?  Kesimpulannya, dia adalah seorang perentas masa. [Cell phone time traveler from 1928]

Foto-foto di atas masih diragui kesahannya. Pun begitu, jika anda tertangkap bergaya dengan memakai baju Rengit Time Travel Agency, sahlah anda seorang perentas masa. Stok amat terhad. Beli sekarang.

Khamis, November 25, 2010

PENGURUSAN TAMAN YANG MAMPAN

San Anselmo's Creek Park Movie Night

Kebanyakan taman ditutup pukul 7 malam. Ini adalah satu pembaziran sumber.

Apa yang rakyat perlu adalah taman yang dibuka hingga jam 12 tengah malam. Kalau rakyat boleh bayar untuk main futsal, snooker dan gym bagi keselesaan riadah malam, maka rakyat juga tidak kedekut bayar untuk riadah di taman di waktu malam.

Untuk bayaran yang berbaloi, pengurusan taman malam perlu menyediakan kawalan keselamatan yang cukup bagi mencegah jenayah dan maksiat. Taman juga perlu menyediakan alat senaman, litar jogging, taman kanak-kanak, gelanggang takraw, bola keranjang dan amphiteater (sekadar menyebut beberapa pasarana). Bayaran masuk ini boleh digunakan untuk urusan pembinaan dan penyelenggaraan taman.

Kalau taman buka siang sahaja, tidak sempat rakyat pergi memandangkan kita kerja bertungkus lumus pada waktu siang. Lagi pun cuaca Malaysia terlalu panas untuk riadah terhad di waktu siang.

Kredit: Yusri Hashim, tukang komplen bebas.

Ahad, November 21, 2010

BASIKAL POSMEN IDAMAN HATI

Semalam saya singgah Batu Pahat membeli basikal terpakai dari Jepun. Harga basikal terpakai di sana sekitar RM100 hingga RM200. Saya angkat 3 buah basikal.

Di depan kedai itu dipamerkan dua biji basikal posmen Jepun berwarna merah. Tempat duduk penunggang diperbuat dari kulit lembu. Tempat duduk pemboncengnya lebar. Di hadapan handle ada carrier untuk beg surat. Sungguh memikat hati. Harganya RM500. Kalaulah masih muat masuk kereta, aku dah sambar basikal posmen itu.



Terdetik sebuah cerita:
...........
Sang Posmen
Nordin adalah seorang posmen yang kerjanya menghantar surat di kawasan kampung di Pulau Tioman. Dia jatuh cinta dengan Maznah tetapi Maznah sudah bertunang. Tunang Maznah berkerja sebagai polis di Kuala Lumpur.

Nordin memendam rasa menahan cinta tidak kesampaian kerana saban hari dia terpaksa menghantar surat cinta sang tunang kepada Maznah.

Bulan berganti bulan, tahun berganti tahun, surat dari tunangnya semakin kurang. Akhirnya tidak ada langsung. Berpucuk surat sudah diutuskan, namun tiada balasan. Hari-hari Maznah menunggu Nordin, Sang Posmen, membawa khabar dari kota tetapi hampa belaka. Nordin singgah tetapi tidak membawa surat.

Ahhhh klise. Kau pasti tahu endingnya.

Jumaat, November 12, 2010

USAHAWAN PART-TIME

Team Wonderstuff akan menjual gajet fotografi, vintage comics and magazines dan pre-owned attire.

Kalau jumpa gua, sila bisik, "Tok, PhD second hand ada tak?" Gua akan keluarkan dari dashboard. Product haram ni memang tak boleh jual open.

Jumpa kita di Carboot Sales.

Khamis, November 11, 2010

MISSING PERSON

Lagi cerita Din Root aka Azaruddin Paiman. Dia hilang. Kawan-kawan tidak tahu dia di mana. Kali terakhir dia berkomunikasi dengan gua, dia kata nak jumpa bomoh untuk ubat kaki.

Bomoh ni bukan boleh percaya sangat. Buatnya dijadikan Din makanan jin, naya juga.

Apa-apa pun, kalau jumpa dia, sila contact gua. Pesan dengan dia, kucing kat rumah tak de orang bagi makan.

Selasa, November 09, 2010

APA KATA SURVEY

Masa gua muda dulu, ramai awek nak kawan dengan gua.

Tok post soalan di FB dan Twitter. Tok jumpa ramai wanita yang punya lebih ramai kawan lelaki berbanding kawan perempuan. Kenapa? Men are better friends?


Kita lihat jawapan-jawapannya.

Asrahales: nak faham lelaki kena kawan dengan perempuan ke>?hehehe

Zulhadri: Bcoz men understand women.

Ainfazrin: Lelaki tak cakap belakang. 'Boyfriend ko tu teruk. Tinggalkan je'. Kawan pmpuan akan swoh 'bersabar demi cinta'. Haha!

Gingerdon: because I talk/joke/fuck like a dude myself

KL48HFP: pompuan kalau sekelompok membawa bencana!

Atie91: perempuan xleh simpan rahsia seorg perempuan..HAHA

Khalizawati Mohd Zin: totally agree..

Cahaya Ilyana Zaini: Ada perempuan rasa berkawan dgn lelaki lagi seronok berbanding perempuan sbb lelaki x bzbody dan x menyebok hal dalam kain dia.

Zalila Isa: Otak perempuan yang sedia komplikated, harus diringankan dengan otak lelaki yang selalu make it simple. Tapi ada juga lelaki yang make it complicated.

Nisa Kamaruddin: sayelah antaranya. kawan dengan lelaki senang sebab cakap straight tak selindung-selingung, tak cepat terase hati dan tak emosional. juge boleh suruh angkat2 barang. heh.

Aishah Nur Hakim: sebenarnya, malas nak mengaku. tapi pemikiran perempuan selalu boleh diterima lelaki, walaupun sekadar "buat2 faham". perempuan rasa tidak membazir bila ideanya dicurahkan kepada lelaki berbanding perempuan. hate to admit this.

Zulela Jamaludin: saya suka berkawan dng lelaki .. lebih santai dan cool .. mmm .. tapi kekadang takut isteri isteri or gf mereka tersalah paham lah pulak :(


Nor Azlin: lelaki memerlukan perempuan ; perempuan memerlukan lelaki. macam magnet, mesti tertendang semula ke belakang kalau P-P, L-L. Sebenarnya, semuanya berkaitan psikologi. :P Penerimaan, mendengar, kadangkala, pihak berlainan jantina lebi...h cenderung memahami...

Hate to admit thid tooooo!

Fikri Kacak: Saya nak kawan dgn ramai perempuan tapi depa yang taknak kawan dengan saya :p

Ain Fadzal: sy byk kwn perempuan. kah kah kah. dulu sedang-sedang saya gemok banyak kawan perempuan. Tapi, sejak saya kurang-kurang gemok dari dahulu bertambah kurang kawan perempuan. sbb sy x cukup solehah. T-T

Nurul Yahya: Ada y tak kena dgn perangai perempuan tu..memilih kawan..susah nak bertoleransi..kalau org biasa,dia tak memilih,lelaki perempuan tua muda semua boleh dibuat kawan..

Yalynn Minority: saya sendiri asek terkene gosip liar dari mulut perempuan. mulut lelaki pun ada juga. tapi overall lelaki mmg mudah dibuat kawan selagi tidak menyelewang maksud berkawan. dan saya mmg punyai kawan2 lelaki yg rapat dgn saya. mereka lebih rel...ax dan tidak merepek fikirannya. at least blh balancekan pemikiran saya yang kadang2 merepek. neutralizer. dan saya juga punyai kawan2 perempuan yang rapat, ini sudah ditapis dari segi attitude yang sesuai dgn saya. saya tidak memilih sebarangan, ini penting supaya tidak tersalah pilih kawan yg BUSUK. :D

Spyz Tom Faizul: hv u ever heard what harry said to sally bout man-woman friendship? :-)

Aku La Q: baru nampak best, macam player coz ramai kawan lelaki... ha ha


Kesimpulannya: Lebih banyak wanita menjawab soalan yang Tok ajukan berbanding lelaki. Ini membuktikan dengan jelas dan muktamad  bahawa Tok mempunyai ramai teman wanita. Ha Ha Ha.

p.s.
Agak-agaknya lepas ni mereka unfriend Tok tak?

REDUP PEMIKIRAN

Din Root melayan Kenangan Lalu Mengusik Jiwa. Single and available.
Din update 9.00 malam tadi di FB mengatakan dia sudah ada blog, reduppemikiran.blogspot.com. Kawan-kawan berbondong-bondong pergi tengok mahu jadi orang pertama tinggalkan komen. Tak wujud pun. False alarm. Inilah konspirasi paling besar. Mak kepada bapak konspirasi.

Dalam gua tertipu itu, gua pun bikin reduppemikiran.blogspot.com. Gua tahu Redup Pemikiran itu satu jenama yang tidak boleh dipisahkan dengan Din. Sebagai manusia yang disumpah dengan kesetiaan, Din pasti mahukan Redup Pemikiran.

Bila dia mahukan Redup Pemikiran, dia kena bayar gua. Inilah mak kepada bapak peras ugut siber. ha ha ha.

Sementara itu, jam 7.33 pagi Jimbo bangkit tidur dan sarapan. Sambil dia makan nasi lemak, dia bikinkan blog untuk Din. Tajuk blog itu Redup Pemikiran tetapi urlnya http://pemikirandin.blogspot.com/ . Huh! Tak komersial langsung. Tapi tak sampai 12 jam, dah ada 5 postings. Memang prolifik. Kalau satu hari dia tak update, maksudnya dia hilang. Kita boleh buat report polis.

Kita lihat sampai mana dia bertahan.

Ahad, November 07, 2010

SIHIR KL48HFP



Okay. Kami tak menang. Kalau menang, kami akan takbur dan lupa diri. Kami bukan boleh lebih sikit. Hi hi hi.

Filem-filem lain dari KL 48 Hour Filem Project boleh ditonton di SINI.

Selasa, November 02, 2010

TAYANGAN PERDANA SIHIR tulisan Tok Rimau

Unofficial Poster

Official Poster

Sinopsis: Nurul, seorang wartawan, menyiasat kes santau sampai mati seorang ahli politik. Berjayakah Nurul atau dia sendiri yang bakal jadi mangsa?
Undilah filem ini untuk Audience Choice Award KL48HFP.

Tayangan Perdana
Waktu: 2 p.m.
Tarikh: Sabtu, 6 November 2010
Lokasi: Dewan Kuliah Utama, ASWARA

DATANG & UNDI: Mengundi adalah tanggungjawab anda. Undilah filem SIHIR tulisan Tok Rimau. Arahan Rozinor Razali. Semua pelakon dilatih oleh ratu filem pendek, Fazleena Hishamuddin. Diterbitkan oleh Pelita Bambu Production.

 .............
Berita lain:
Addeen Multimedia Sdn Bhd akan mengadakan satu open audition untuk mencari bakat voice actor bagi siri animasi 'Eicak'. Details are as follows:

Date: 9 November 2010 (Tuesday)
Time: 10 am
Venue : 5 Jalan Berlian 2, Taman Berlian, 68100 Bt Caves. (first floor)

Sebenarnya tempat ni kat greenwood, opposite Greenwood punya bas stand, tempat jual2 tiket bas ekspress tu. Shop house kat taman Berlian. Walaupun alamat dia tulis Bt caves.

kalau ada problem dengan lokasi tempat, contact

1. Azman0193832341
2. Dean Sham0173043907

Voice acting ni adalah projek berbayar. bayaran di tentukan berdasarkan pengalaman actor, watak yg diberi, jumlah watak.

So sesiapa yg tamak haloba bole amik 2,3 character buat 2,3 suara dapat 2,3 bayaran. hahaha.

Kalau anda takde bakat, sila sampaikan mesej ini pada rakan yg ada bakat. Sekian terima kasih.

Cerita Berkaitan

Blog Widget by LinkWithin