Khamis, April 28, 2011

BAHASA INI HANYA PINJAMAN

Bahawasanya bahasa itu sifatnya tidak kekal. Bahasa Melayu lama dengan Bahasa Melayu sekarang berbeza. Setiap patah perkataan itu macam melalui proses undian populariti. Yang mana orang suka pakai, itulah yang lama bertapak.

Sebenarnya, gua agak tidak gemar perkataan Inggeris yang diMelayukan oleh DBP. Contohnya:- revolusi, transformasi, kontroversi, promosi, induksi. Apa ni si si si? Tak ada jiwa.

Gua lebih suka  perkataan Inggeris yang diMelayukan oleh akar umbi. Contoh:- kusyen, gostan, prewel, prebet, drebar, soljah.

Pada zaman media sosial ini, orang suka guna bahasa Inggeris dengan ejaan Melayu. Gua rasa perkataan-perkataan ini bakal ngetop.

Ramalan 10 Frasa/Perkataan Ngetop:
  1. sori 
  2. kiut 
  3. suwit
  4. gudnait
  5. aimisyu
  6. ailabiu
  7. miskol
  8. omaigod
  9. brokenhatet
  10. maderfaker

Isnin, April 25, 2011

Jumaat, April 22, 2011

MASA SEKOLAH RENDAH, DALAM RUANG CITA-CITA, AKU TULIS KARTUNIS.

Kecoh pasal telur ayam palsu

Bila cek, telur tu telur betul tapi defect
"Nasi Lemak should be ban from school canteen," - minister.

Rabu, April 20, 2011

SOFA SO GOOD

PENGUIN

Tiba-tiba gua terasa nak membela penguin dalam reban terbuka. Ada pasaran tak untuk daging atau telur penguin?

E-MEL 1MALAYSIA

Gua masih lagi bengang dengan cadangan bangang Emel 1 Malaysia.  Gua tengok klip PM baca teks ucapan yang disediakan untuknya dalam berita TV.  Penuh mambo jambo jargon tekno. Tapi masih lagi tidak dapat disembunyikan projek ini projek bangang.

Gua bukan keseorangan dalam bengang, ramai lagi orang bengang hingga #1malaysiaemail jadi ngetop topic trending tempatan.

Gua harap PM berani buat pembatalan demi kesejahteraan rakyat.

Menurut The Star Apr 20, 2011:
Datuk Seri Najib Tun Razak, who announced this yesterday, said the 1MY E-mail initiative would allow “direct and secure” communication between citizens and the Government while enhancing the delivery of government services to consumers and businesses alike.

Menurut Berita Harian Apr 20, 2011:
INFO: E-mel 1 Malaysia
Dikendalikan oleh Tricubes Bhd yang berpengalaman 12 tahun dalam bidang biometrik dan kad pintar.
Dimiliki sepenuhnya oleh Tricubes menerusi bidaan terbuka Unit Perancangan Pengurusan dan Pemodenan Pentadbiran Malaysia (MAMPU).
Menjadi platform utama dan rasmi bagi komunikasi dua hala rakyat dengan kerajaan.
Dilengkapi pautan yang membolehkan beberapa urus niaga berkaitan agensi kerajaan dilaksanakan.

Menurut Malaysia Kini Apr 19, 2011:
Syarikat Tricubes Bhd yang diberikan kontrak RM50 juta untuk melancarkan perkhidmatan emel 1Malaysia merupakan sebuah syarikat bermasalah.

Syarikat yang tidak berapa dikenali itu merupakan antara 12 buah syarikat yang disenaraikan Bursa Malaysia sebagai syarikat GN3 kerana keadaan kewangannya dalam keadaan "lemah" atau "buruk."

Menurut KLSE.Info. Saham Tricubes melonjak selepas pengumuman.
Click to enlarge
Soalan Kefahaman Ramalan Kertas Ekonomi STPM 2011
Adakah pengalaman 12 tahun dalam kad pintar dan biometrik bermakna Tricubes akan menjamin pengedalian e-mel?

  1. Apakah pengalaman Tricubes dalam bidang e-mel?
  2. Adakah selama ini kerajaan tiada saluran "direct and secure" komunikasi dengan rakyat?
  3. Adakah rakyat ada melaungkan keperluan mendesak untuk emel peribadi dengan jenama 1Malaysia?
  4. Apa jadi dengan projek 1 Bayi 1 Emel yang dilaungkan dalam inisiatif K-Perak pada tahun 2005?
  5. Kenapa e-mel satu rakyat ini tidak diminta pandangan rakyat sebelum bikin?
Tambahan:

The Star 20 April dipetik,
Datuk Seri Najib Tun Razak tweeted early Wednesday morning that public funds were not involved in the project, which involves a RM50mil investment.
“Before I sleep , let me clarify that the 1Malaysia E Mail is a private sector project. No public money is involved n entirely voluntary,” he said in his tweet.
 Tetapi, kenapa PM tak tekan hal ini masa mula-mula umum semalam? Mmmm... Ini damage control statement.  Kan?

    Selasa, April 19, 2011

    Official email account for each Malaysian adult

    Petikan The Star Online

    Rakyat tidak perlukan e-mel 1Malaysia. Kita sudah ada banyak emel percuma yang stabil dan boleh diharap dari Gmail, Yahoo Mail dan MSN.

    Kalau mahu bagi rakyat maklumat, rakyat boleh pakai apa-apa e-mel pun dan langgan dari penyedia maklumat. Mudah.

    Ini adalah kitaran semula idea 2005 K-Perak. Masa itu mereka mahu bagi setiap bayi satu emel percuma. Rujuk SINI.

    Tolonglah jangan membazir. Gila. Ini idea paling bangang!

    Apa yang rakyat mahu adalah internet percuma atau murah. Apa guna emel kalau tidak ada Internet? Fuck!

    Lagi satu hal, laman-laman kerajaan pun sekarang dah banyak bertukar ke Facebook. "Cari kami di Facebook." Apa sudah jadi?

    PETUA KEHIDUPAN

    Q: Apa perlu kita buat jika kita gagal memberi khidmat yang terbaik?

    1. Kita mestilah minta maaf. 
    2. Kita akui kesilapan kita.
    3. Kita janji kita akan baiki kesilapan.
    4. Kita buat jenaka comel macam Twitter. Hati yang baran pun tidak jadi mengamuk. :-)

    Opss ada masalah.

    Kasihan Robot Ni.

    APA ITU SOLEY?


    Middle of the Road are a Scottish pop group that sang Soley Soley. It was the number one song in Switzeland in January 1972. As of 2010, Middle of The Road is enjoying a mild resurgence of popularity due to their 1971-72 videos on YouTube because of their song Soley Soley had been featured in Malaysia's comedy movie Hantu Kak Limah Balik Rumah.

    "Written by a Spanish songwriter, Fernando Arbex, with lyrics co-written by Sally herself and produced by Giacomo Tosti just before Catoca was formed, "Soley Soley", recorded in Madrid, became the summer hit for Europe that year."-Middle of the Road Official Website

    Using Google Translate, I translated Soley from Spanish to English. The result shows
    solely. –adverb
    1. as the only one or ones: solely responsible.
    2. exclusively or only: plants found solely in the tropics.
    3. merely: She wanted solely to get out of the house for a while.
    Wallahua'lam.

    Soley Soley by Middle of the Road (1971)

    Just a little bit lonely
    just a little bit sad
    I was feeling so empty
    until you came back
    until you came back
    until you came back.

    Oh
    Soley
    Soley
    Soley
    Soley
    Soley
    Soley
    Oh
    Soley
    Soley
    Soley
    ley
    Soley
    Soley
    Soley
    ley
    Soley
    Soley.

    Just a little bit closer
    can you lay by my side
    can we get it together
    lazing in the sand
    lazing in the sand
    lazing in the sand.

    Oh
    Soley
    Soley...

    Ahad, April 17, 2011

    Zaman Dulu

    Papa: Zaman dulu, papa pergi sekolah belanja 20 sen je.

    Sabrinamon: Zaman tu ada dinosour tak pa?

    Papa: Bukan zaman dahulu kala. Zaman dulu je la. Cheh!

    Khamis, April 14, 2011

    HUJUNG 1980, KERAJAAN HANTAR GUA GI AMERIKA TRAINING JADI KOBOI

    Roomate Gua Masa kat Texas

    Dah muka macam Ibnor Riza, Debra mana yang tak sangkut?

    Macam muka pengedar dadah Ciudad Juarez pun ada.
    Gua rasa, jadi Tarzan jugalah yang kena dengan jiwa gua.

    Rabu, April 06, 2011

    SATU MALAYSIA


    Seorang Melayu berdiri di depan gerai DVD di pasar malam.

    "DVD Hantu Kak Limah Balik Rumah Mamat Khalid ada ka?" tanya Melayu itu.

    "Belum sampai lagi," jawab tauke DVD.

    "Kalau lu tak jual itu DVD minggu depan, lebih baik lu berhenti jadi Cina."

    "Okay la kawan. Minggu depan gua bawak. Kalau lu tak beli, lebih baik lu berhenti jadi Melayu."

    "Okay. Gua ciao dulu. Jumpa minggu depan"

    ...
    Dari mana datangnya entri ini? Akan datang gua cerita asal usul entri ini.

    Sabtu, April 02, 2011

    CEWAH ON SALE DI CAR BOOT JB



    CEWAH boleh dibeli melalui stokis bertauliah berikut.
    1. Online SALE: Sindiket Sol-jah
    2. Franchise Burger Rokes (belakang Wangsa Walk depan satu restoran.)
    3. UYA Distro Subang Jaya
    3. Jualan Langsung: Tokrimau di Carboot Sale

    Cerita Berkaitan

    Blog Widget by LinkWithin