Khamis, Disember 29, 2011

BULI

Feena berbadan besar menghampiri tahap obes, tetapi adiknya Fadlee berbadan kecil menghampiri tahap cicak kobeng. Beza umur mereka 6 tahun. Feena dalam tingkatan satu dan adiknya baru darjah satu.

Bila ibu mereka tidak ada di rumah, Feena sering membuli adiknya.

Semalam Feena mencekak leher adiknya di bawah ketiak. Meronta-ronta Fadlee cuba melepaskan diri tetapi tidak berdaya. Cekak itu kemas dan teguh.

"Lepaskan la kak!" rayu Fadlee.

"Cakap aku cantik dulu," kerah Feena.

"Lepaskan la! Tolong."

"Cakap aku cantik dulu!"

"Ya, ya. Engkau cantik dulu."

Dush! Dush! Dush!

Apabila ibu mereka pulang, Fadlee mengadu, "Akak ni, orang dah buat apa dia suruh pun dia tetap jotos kepala orang."

Selasa, Disember 27, 2011

ACTION MOVIE FX


Gua bikin beberapa video guna Action Movie FX app untuk iPhone. Gua harap akan pecah kotak pejabat mengalahkan Ombak Rindu.


Tajuk: Akibat Berlumba Di Pagi Hari


Tajuk: Akibat Bangun Lewat pagi Hari


Tajuk: Cars


Tajuk: Budak Kecik Ada Power

.........
Thanks to Bad Robot, iPhone and iPad users can now insert themselves into a high-end action special effect. The company behind Lost, Alias, Mission: Impossible – Ghost Protocol and Super 8 has just released a cool, free iPhone app called Action Movie FX that allows users to shoot a short scene on your phone or tablet and then layer in a big explosion, attack or crash just like in a movie. Read more and watch all the effects in action after the jump.
The app, which you can download here, is currently free and comes with two preloaded effects: Missile Attack and Car Smash. For $0.99 you can then download extra effects such as Chopper Down, Tornado, Air Strike and Fire Fight. Watch all of them in action below.

Rabu, Disember 21, 2011

HARIMAU KERTAS




ASICS Origami : This is fantastic. It is simple and honest. Beautiful.

Jumaat, Disember 16, 2011

HANTUK KEPALA



Masa kecil-kecil dulu, masa main kejar-kejar, polis sentry atau galah panjang, selalu sahaja kepala terhantuk.

Entah dari mana mulanya satu tradisi, budak-budak akan hantuk kepala semula setiap kali mereka terhantuk. Two negatives cancel each other, kaedahnya.

Semalam masa main basketball, kawan aku terjatuh masa berebut bola. Kepala dia pula terhantuk testikel pemain lain yang berebut bola dengan dia.

Terbongkok-bongkok budak tu menahan senak.  Kasihan.

Agak-agak, kalau kawan aku hantuk semula kepalanya ke testikel budak tu, boleh hilang tak sakit dia dia?


Jumaat, Disember 09, 2011

PEMASARAN FILEM

Bagaimana mereka menguji penerimaan khalayak terhadap sesuatu filem? Saya tidak tahu di Malaysia, tetapi di Hollywood ada cara ujian tertentu.

Sebelum filem itu dilepaskan ke panggung-panggung, satu tayangan ujian dibuat. Kerusi dalam pawagam dibahagikan kepada empat (quadrants).
1. Lelaki atas 25
2. Lelaki bawah 25
4. Wanita atas 25
5. Wanita bawah 25

Filem yang boleh memuaskan semua quadrants dianggapkan sebuah filem berjaya. Orang yang mencipta sistem ujian ini bernama Joseph Farrel. Beliau baru sahaja mati.

......


I have never posted anything like this. But, I need to keep this piece of news. It's important to me.

9 Dec 2011

Khamis, Disember 08, 2011

ADIDAS COMMANDER LITE

Gua jalan-jalan di JPO (Johor Premium Outlet) pakai kasut And1 bundle. Secara kebetulan betul-betul depan kedai Adidas, tapak kiri dan kanan tercabut. Mmm... tahu-tahu je kaki ni mengecek kasut baru.

Kasut lama gua pun dah haus tapak dan koyak. Dah tiba masanya memanjakan kaki.
Adidas COMMANDER LITE TD. G20817
With a lightweight upper and a feathered outsole to support multi-directional movement, the adidas Commander Lite TD basketball shoe is a winning choice for centers and power forwards focused on fast moves, jump shots, blocking and rebounds. Lightweight arch support enhances surface adaptation and stability.
Harga di Al-Ikhsan Sports Online RM 299.00
Harga di Adidas Johor Premium Outlet RM 134.55
Harga di Amazon US$65 = RM203.48

Rabu, Disember 07, 2011

MIKODI - Draft Copy

Sudah menjadi tradisi tempat kerja saya, setiap kali ada staf pindah, kami akan bikin satu video selamat tinggal. Kali ini giliran Wati.

Isnin, Disember 05, 2011

Festival Dokumentari Malaysia 2011


Hari ni gua dapat email dari wakil FINAS, menjemput gua ke Festival Dokumentari Malaysia 2011. Memang dasar IT kerajaan diamalkan. Paperless.

Apa yang peliknya adalah kad jemputan diberi dalam format .doc (Mircosoft Word).



Diorang nak suruh gua edit ke apa?


Berikut gua panjangkan isi kandungam majlis.


Tayangan Filem Dokumentari
Sempena Festival Dokumentari Malaysia 2011
6 hingga 10 Disember 2011
2.30 petang – 9.30 malam
Pawagam Mini P.Ramlee, FINAS


Simposium Antarabangsa
10 Disember 2011
9.00 pagi – 6 petang
Conference Hall 3,
Kuala Lumpur Convention Centre

11 & 12 Disember 2011
9.00 pagi – 6 petang
Plenary Theatre,
Kuala Lumpur Convention Centre

Segala soalan tentang majlis, hubungi: 03 – 4104 1385 / 1327 Cik Azura/ En. Ahmad Faizal (kehadiran)

Jika anda berminat untuk dapat dana bikin dokumentari, lawat web ini: Crossing Borders - The Eurasia-Pacific Documentary Training

Cerita Berkaitan

Blog Widget by LinkWithin