Rabu, Mac 28, 2012

MASKARA MAKWE2 31 MAC



Also available in limited release:

Edisi Kedua PAUS GAGAL zine


Semboyan Zine

Isnin, Mac 26, 2012

PEMBEDAHAN KECIL DIY

Dah makan bellum? Kalau baru lepas makan tanguh baca blog ini kerana boleh buat kau muntah.

Hari ini mari kita belajar membedah kuku sendiri apabila terkena cagu. Katakan kau beli kasut yang cantik tetapi kasut itu tidak mesra dengan jari kau. Dan kau kena cagu.

Cagu berlaku apabila ada pendarahan bawah kuku. Simptomnya kuku jadi hitam.

1. Mula-mula guna ketip kuku untuk keluarkan darah.



2. Apabila darah sudah dialirkan keluar, isi dan kuku tidak akrab lagi. Gunakan ketip kuku untuk buang kuku yang tidak melekat dengan kuku. So much for pepatah isi dan kuku.



3. Buang kuku lama yang hodoh. Proses ini mungkin ambil masa berbulan-bulan.



4. Kuku baru akan tumbuh mengantikan yang lama.

5. Jijikkan entri ini. Kalau kau tengok jari kaki model di atas dan fikir saiz kemaluannya, lagi jijik tau.

THE HUNGER GAMES



Aku panggil genre The Hunger Games sebagai genre last man standing.

Ceritanya macam Akademi Fantasia. Peserta bertanding untuk tempat pertama dan saingan disingkirkan. Ada pra-pertandingan program dalam TV. Ada pasca-pertandingan program dalam TV. Tidak cukup dengan itu, ada juga cubaan mengusik-ngusik hal keluarga dan percintaaan untuk menaikkan rating.

Ceritanya macam Survivor (reality tv series). Peserta-peserta buat persengkokolan walaupun hanya akan ada seorang pemenang di akhir game.

Ceritanya macam The Running Man (1987). Arnold Schwarzenegger terpaksa masuk satu game tv di mana dia dikejar oleh beberapa pembunuh yang stailo hardcore ganas.

Ceritanya macam Predator (2010). Andrien Brody dan beberapa kawan-kawan ganas terperangkap dalam ruang game dan dikejar oleh anjing alien. Dalam Predator (1987), Arnold Schwarzenegger camouflage dirinya dengan lumpur; dalam The Hunger Games juga ada babak ini.

Kelainan The Hunger Games cuma dari sudut pendekatan. Pengarah menumpukan kepada emosi lebih, pacuan watak, berbanding dengan aksi, keganasan dan efek CGI. 2 jam 22 minit, dan game sebenar muncul pada minit ke 144. Tersiksa juga menunggu halwa mata. Tapi cerita latar asas watak ini berbaloi kerana ia memperkuatkan separuh kedua cerita.

Pengkritik-pengkritik di Rotten Tomatoes bagi 85%, dan aku jadi teruja mahu menonton. Aku layan tanpa tertidur tapi not my cup of tea kerana aku asyik terfikir filem-filem lain seumpamanya.

Kalau kau macam aku, 2.5 bintang sahaja.

Kalau kau suka Twilight (2008-2011), ini filem untuk kau. Depressing habis.

BTW, kalau kau suka Lady Gaga, kau akan  suka pakaian watak-watak dalam filem ini.




Isnin, Mac 19, 2012

ULASAN FILEM BUNOHAN

Gua makin malas nak menulis. Alangkah baiknya kalau gua cakap, kemudian ada orang rakam.

Plink! Masin mulut gua. Cakap itu doa. Gua cakap je, Syed Syahrul rakam.




Oleh kerana mulut gua ni semakin masin, gua kena hati-hati berkata-kata. Kena cakap yang baik-baik je.

Mmmm...

Alangkah baiknya kalau Nora Danish...
 

Selasa, Mac 13, 2012

TAYANGAN KOPI 3 RASA ARAHAN NAZRI M ANNUAR

ART FOR GRABS - Colourful Assembly
Arts & Craft Bazaar, Launching, Concert, Screening and much more...
March 2012, Sat 24 & Sun 25 | 12 - 8pm
Admission Free!

YELLOW MALAYSIANS HAVE ASSEMBLED. Green Malaysians have assembled. Rainbow Malaysians tried to assemble. And Purple Malaysians are assembling. Where would Malaysia be if colours stayed in the closet? Come celebrate all the different ways colours can assemble at The Annexe Gallery's popular art bazaar cum fringe fest.

Check out our 50 colourful arty crafty booths, including those of Jerome Kugan, Carolyn Joan Lau, Buku Fixi, Bibichun, They, Nizam Abdullah, Distrobuku, I Heart Badges, and also many Art For Grabs virgins. The free booths sponsored by Annexe Gallery for our favourite causes include Gerai Orang Asli, Pawsome animal shelter, Raleigh International, Ecopalooza, Tanma Federation (of Burmese refugee women groups) plus the Gentle Birthing Group up in the loft with an alternative delivery method and philosophy for moms!


Sat 12pm
24 March
KOPI – BUKU FIXI

Pelancaran Buku & 3 Filem Pendek
 
KOPI ialah kumpulan 19 cerpen Fixi yang diilhamkan oleh minuman yang adiktif ini. Ada yang manis, ada yang pahit, dan sudah pasti ada yang kaw-kaw. Turut akan ditayang ialah 3 filem pendek yang berdasarkan cerpen-cerpen dalam buku ini: Kopi 3 Rasa (cerpen Shaz Johar, arahan Nazri M Annuar) Kopi Percik (cerpen Amal Hamsan, arahan Azizul Hakim) dan Kopi dan Dia (cerpen Syaihan Syafiq, arahan Fikri Jermadi). You're guaranteed to stay awake, because there's free espresso sponsored by Coffex Coffee Malaysia!

Saksikanlah lakonan gua dalam babak adengan ranjang dalam filem KOPI 3 RASA. :-)

Jumaat, Mac 09, 2012

MALANG BERBAU

Sneak Preview:: PAUS GAGAL 2nd EDition Coming soon Jun 2012

  1. Siapa kata malang tidak berbau? Masa aku hiking kat Taman Negara Endau-Rompin aku terpijak tahi orang. Malang itu berbau. 
  2. Dulu aku chemo, Addy sokong dgn botakkan kepala. Bila Addy mula pakai pendakap gigi, aku sokong dgn pakai klip kertas di gigi. Padeli berhenti main besi di gym. Badan dia mula naik. Aku nasihatkan dia agar pakai bra.
  3. Mizah mengarahkan Harris agar tidak kacau dia lagi secara halus. Mizah kata dia berpindah ke kawasan yang tiada signal telefon.
  4. "Orang2 besar ni sama dgn ikan paus, w/pun besar jarang kita nampak," keluh seekor bilis kebanyakan.
  5. Roti telur lebih mahal dari roti kosong. Ghulam pun kata kpd pelanggannya roti kosong habis, tinggal roti telur shj.
  6. "Guru mengorban diri utk anak bangsa. Guru boleh diibaratkan sebagai apa?" "Rokok?"
  7. Pikap line kat #twtupJohor , "Awak @polan kan? Saya peminat awak!" Tengok nametag. "...lihat ni buku yg saya jual."
  8. Dlm dunia ini banyak patut. Patut ini dan patut itu. Patut yg paling patut adalah patut siapkan kerja.
  9. Harris tebalkan bukunya dgn membesarkan font. Kemudian dia letak label "Buku Mesra Mata" di atas kulit.
  10. Awak tak boleh buat rumah atas pokok ni. Ini pokok majlis bandaran.
  11. Walaupun kekasih ku sudah lama pergi, aku masih DM dia goodnight dan goodmorning setiap hari, tidak pernah gagal.
  12. "Aku dah pakai baju band ni. Takkan tak boleh ikut lagi?" rayu Abang Misai. "Baju the Teruna ni."
  13. "Cukup-cukup la bertwitter di opis tu Midah," bisik hati Midah. "Aku nak balik dan bertwitter di rumah pulak."
  14. Tiba-tiba dia tahu apa yang nak dikatakan tapi, tiada yang mahu mendengar. Cuping2 telinga terpotong di atas lantai bukan boleh mendengar.
  15. Din catering tekun menanti kredit namanya keluar di hujung filem. Tiba2, tukang projektor matikan filem dan budak jaga buka pintu panggung.
  16. Dia: Hari ini International Women's Day. Aku: Kena bagi hadiah lagi ke?
ULASAN PAUS GAGAL
"#PausGagal sangat epik. saya ulat buku. saya bagi tok 10/10 :D sangat." @liyanazin

"Saya perlukan kurang dari setengah jam nak habiskan buku tok. now i'm craving for more... :'(." @liyanazin

"I don't know about you but I giggled while reading Paus Gagal by @tokrimau. Kudos!" @YatAbdulGhani

"Cerita kontot dari @tokrimau . Dark comedy + elegance writing dari seorang warga senior," @Razaisyam

" #pausGagal sangat mudah dan seronok utk dibaca... nasib baik sempat beli semalam :) GOGOGO! TokGhimauuuu :P" @mynameisfatilah

"#pausgagal by @tokrimau sangat lawak dan ianya bukan #lawakhambar okay! Tahniah tok!" @yatrehayati

"i didnt buy it actually .my fren bought it n he left it in my bag .so i read it .anyway its funny ..." @zaquanMOHAMAD

"#PausGagal very entertaining, light, relaxed and apt. Looking forward for more!," @hadifahz

Selasa, Mac 06, 2012

TWTUPJOHOR DIPOLITIKKAN



Gua memang ada terlibat sipi-sipi dengan program TwtUpJohor ni. Gua jadi kurator tayangan filem pendek. Sepanjang yang gua tahu, tidak pernah ada cerita pasal kempen tarik pengundi dalam TwtUpJohor ni. Tup-tup keluar dalam surat khabar TwtUp nak tarik undi.WTF!

Kepada gua, tiada objektif politik langsung. TwtUpJohor ni adalah program ramah mesra antara kenalan-kenalan Twitter. Selebihnya selingan hidup. Pengisian masa. Noktah.

Isnin, Mac 05, 2012

ULASAN PAUS GAGAL


Sukacita dimaklum buku Paus Gagal [Koleksi Cerpen Twitter dan Cerita Kontot] habis dijual dalam masa satu hari.

Berikut adalah ulasan-ulasan pembaca mengenainya:



Ulasan-ulasan dari e-mel:

“Saya suka sebab himpunan ni mempunyai segala emosi, sama ada lucu, marah, sedih atau bahagia dan cinta.” @shahzere

“Banyak perkara yang boleh disampaikan walau singkat penulisannya.” @dandelionkuning

“Tiada alasan untuk tidak membaca.” @fikrikacak

"I find the book very amusing to read in any situation." @AlfianMohamed

Video Review oleh seorang penternak cengkerik, @SyedSyahrul:



Sesiapa yang gagal membeli, sila tunggu Edisi Kedua Paus Gagal, akan berenang ke darat pada 1 Jun 2012.

UPDATE
Paus Gagal 2nd Edition Available. RM5 + Shipping Fee. Contact sales agent below:
 
Garam (013-7904006)
Bunga (019-5384071)
gerobok.bukuATgmail.com


Cerita Berkaitan

Blog Widget by LinkWithin