Jumaat, April 27, 2012

SIGHTING

Cenderai menginggalkan komen:
Saya nampak tokrimau kat fountain di Johor Premium Outlet sabtu lepas....tapi macam percaya tak percaya je...hehe
Tok rasa macam bigfoot. Penampakan Tok adalah jarang-jarang. Sepatutnya dia snap gambar. Hi hi hi

Khamis, April 26, 2012

JALAN BARU SENAI-JB-AIRPORT


Gila lama jalan ni nak siap. Dah dua tahun merana kena melencong 5 km untuk pergi kerja. Selalu pula jalan jem kerana kontraktor lembab.

Isnin, April 23, 2012

BUKU TSUNAMI RINDU


Saya mahu terbitkan Tsunami Rindu. 50 hingga 60 mukasurat. Di dalamnya ada catatan blog saya yang berkaitan dengan entri Ajan dan Rima serta Mobius.

10 cerita Ajan dan Rima telah dibukukan dalam buku Ayah Kita Bos (sold out).

Untuk projek Tsunami Rindu, saya mencari 10 hingga 20 pelukis kartun lagi untuk menterjemahkan Ajan dan Rima dalam bentuk komik.


a) Saya bagi dialog.
b) Awak bikin lukisan hitam putih (lihat contoh). Stroke dan gaya awak sendiri.
c) Awak bagi softcopy lukisan itu kepada saya dalam saiz A4 JPG.
d) Hakcipta bersama, awak bebas buat apa yang awak nak buat dengan komik itu, saya pun begitu. Contoh: Hantar ke Gila-gila atau anda boleh terbit dlm komik sendiri.
e) Oh ya, saya bagi awak satu salinan buku Tsunami Rindu bila ianya siap cetak.


Hubungi saya jika berminat:
Hantar contoh lukisan anda ke tokrimauATgmailDOTcom. Saya nilai sesuai tak lukisan anda dengan konsep komik Tsunami Rindu. Kalau sesuai, saya hantar skrip utk anda jadikan kartun. Subjek Emel- Komik Ajan dan Rima.

(UPDATE) SAYA SUDAH DAPAT PELUKIS YANG SAYA PERLUKAN


Tukang Ayat: Tok Rimau, Tukang Lukis: Sinaganaga, dari buku Ayah Kita Bos


Selasa, April 17, 2012

RANDOM

Beza berlayar dengan hanyut adalah, berlayar itu ada matlamat.

Isnin, April 16, 2012

GAME TO MOVIE

Sekarang ni wayang dah jadi iklan panjang untuk mainan. Final Fantasy, Prince of Persia, Mortal Kombat, Resident Evil dan yang paling terbaru, Battleship.

Saya mahu mencadangkan Dam Haji: The Movie.

Sinopsis: Dua puak dari keturunan pendekar hitam dan pendekar putih  sering bertelingkah. Apabila mereka pulang dari mengerjakan haji, ilmu persilatan mereka naik ke tahap gaban. Badan mereka menjadi besar dan boleh melenting lebih tinggi sambil memancung 2-3 orang sekali gus. Ish, orang cari haji mabrur, dia cari haji untuk ilmu silat batin pulak.

Pak Long aku kata, "Tak la gempak sangat idea ko ni. Di Malaysia sudah ada mainan jadi wayang. Kita ada Congkak dan Jangan Pandang Belakang Congkak."

Potong stim la Pak Long ni.




Jumaat, April 13, 2012

PAU PESTA


Foto ni diambil oleh CHUBBY. Saja gua nak promo kawan gua ni. Dia baru keluar lokap. Ni blog dia review scene buku JB.

Isnin, April 09, 2012

HARIMAU MATI MENINGGALKAN BELANG

Tok Rimau adalah nama penaaku. Kenapa perlu ada nama pena?

Menurut Wikipedia:
 A pen name, nom de plume, or literary double, is a pseudonym adopted by an author. A pen name may be used to make the author's name more distinctive, to disguise his or her gender, to distance an author from some or all of his or her works, to protect the author from retribution for his or her writings, or for any of a number of reasons related to the marketing or aesthetic presentation of the work. The author's name may be known only to the publisher, or may come to be common knowledge. 

Semalam masa acara PESTA (Pentas Seni Teks Alternatif), aku nampak seorang pelajar aku. Dia ke sana untuk promosi acara lain. Kami bersalaman, dan aku pesan dia supaya bercakap dengan pengerusi majlis bagi memberi laluan dia buat promosi.

Dia tidak tahu siapa pengerusi.

Bila majlis bermula, dia baru dia tahu. Akulah pengerusinya. Ha ha ha!

Kemudian dia rapat kepada aku dan minta permisi untuk naik pentas buat promo. Aku beri laluan.

Hari ini aku dapat e-mel.

Wow, sir i never knew u were THE TOK RIMAU, i have heard ur name.... never have i met u in person.... n all this while,u were teaching me ENGLISH, in school....OMG,..... (kinda cool as well...haha)

Aku tidak campur business and pleasure kerana sebab musabab seperti yang dikatakan oleh Wikipedia di atas. Harap siapa Tok Rimau tidak tersebar luas di sekolah.

PESTA SENI TEKS ALTERNATIF

Rabu, April 04, 2012

KLCC TERBAKAR

KLCC terbakar. Mmm sebenarnya bukan la menara KLCC tapi bahagian Suria KLCC sahaja. Good news. Hanya kebakaran kecil. Tiada kemalangan jiwa berlaku.

PHOTO: Part of KLCC on fire today via @aimranhamid


Semua orang sayang KLCC sebab dia mercu tanda kebanggaan negara. Pun begitu, ramai juga yang benci KLCC sebab barang-barang di situ mahal-mahal belaka. KLCC ni macam bekas makwe yang tinggalkan kita. Kita sayang dia tapi kita tidak boleh miliki dia.

Bila kita sebut KLCC terbakar, kita rasa nak mempersendakan dia.

Kita lihat apa senda di Twitter tentang ini.

Eleh KLCC terbakor sikit kecoh, kat jb Komtar roboh semua orang buat derk jek... @jimbotiram

KLCC terbakar aku tk kisah. Jangan Kinokuniya yang terbakar sudah. @aimannnn
klcc terbakar #Mestikenabuatanorang @abnzar

Adele was setting the fire to the KLCC. @noynaismail


org tgh hangat KLCC terbako ni. RT @hmetromy: Pelajar lelaki cedera ditetak: KULIM: Seorang pelajar lelaki berusia 18 tahun cedera ditetak.. @kaydaheartless

KLCC terbakar nampak di TL, hati terbakar siapa tahu? @tokrimau

That awkward moment when KLCC is on fire at the moment, a guy on a wheelchair appears and shouting "kita bako saja,bako saja.." -_- @facktura
Harap tiada laporan polis dibuat kerana mempersendakan KLCC.

Cerita Berkaitan

Blog Widget by LinkWithin