Isnin, Julai 30, 2012

KECEMASAN


Kau pernah tengok tulang keluar dari kulit? Pertama kali aku tengok adalah malam Sabtu lepas.

Sekitar pukul 10 malam setiap hujung minggu Team WKNDRS main bola keranjang. Ketika permainan sedang rancak, seorang dari mereka meloncat melepasi aku. Pendaratannya tidak sempurna, dia terus tumbang.

Kawan-kawan terus mendapatkan dia. Kami lihat tulang terkeluar dari kulit di bahagian buku lali. Kelam kabut kami. Pemain segera memeluknya agar dia tidak melihat kakinya. Ada juga yang memalingkan muka dan lari jauh kerana lemah semangat tidak boleh tengok luka atau darah.

Ambulan segera dihubungi.

Aku nak ambil gambar tulang kaki itu tapi aku ragu-ragu tentang etika ambil gambar orang yang sedang kesakitan. Jadi, aku ambil gambar sudut-sudut selamat sahaja.

Sekarang pemain itu di hospital. Mengikut doktor, tulang itu tercabut dari soketnya. Dan terdapat ligamen yang koyak. Pemain itu masih di hospital menunggu waktu pembedahan selanjutnya.

Pengajaran dari episod ini adalah: Sentiasa simpan nombor ambulan dan polis. Kau tidak tahu bila kau akan terdesak.

Sabtu, Julai 28, 2012

KKS SAHUR

Kelab Kelahi Selatan berhimpun untuk bersahur. Kami juga test gajet app Vyclone. Inilah hasilnya.

Khamis, Julai 26, 2012

KARIPAP KAMBING

Tok: Saya baru beli karipap kambing.

Tiaraayzan: Dalam tu ada kambing ke?

Tok: Taklah, kambing yg tukang klem karipap tu.

Tiaraayzan: ~ :-|

RIMBA TERJUN

Kereta Proton Saga putih milik Alimin menyusur keluar dari perkarangan tanah kubur. Suasana dalam kereta sunyi sepi. Along diam. Angah juga diam. Emak diam. Emak melihat ke arah kubur tempat persemadian arwah ayah.

"Mak, kenduri arwah bukan dari ajaran Islam, ia menyerupai perbuatan meratapi mayat yang dilarang oleh syarak," Alimin memecah sunyi.

Emak diam sahaja.

Along tiba-tiba menambah, "Menyediakan makanan oleh keluarga si mati dan menghimpunkan orang ramai kepadanya adalah tidak diriwayatkan daripada Nabi sedikit pun. Ia adalah bid’ah."

"Dah berzaman orang kampung ni amalkan, baru sekarang sibuk nak haram," celah Angah.

Emak melihat Angah. Emak pegang tangan Angah tanda terimakasih kerana menyokong kemahuan emak untuk mengadakan kenduri arwah. 

Along sambung hujahnya, "Amalan kenduri arwah ni adalah warisan jahiliyyah yang..."

"Lepas kenduri nanti," emak tiba-tiba bersuara, "mak nak bagi geran tanah ayah kau. Pandai-pandai la kau tiga beradik bahagi-bahagikan."

"Ayah ada tanah?" tanya Alimin kehairanan. Dia tidak pernah tahu ayahnya ada tanah.
"20 ekar di Rimba Terjun," celah emak.

Suasana di dalam Proton Saga putih itu kembali sepi. Kereta menyusur jalan kampung menuju rumah mereka.

....

Empat bulan selepas kematian ayah, Along, Angah, Alimin dan emak memandu ke arah Rimba Terjun. Mereka teruja mahu menjenguk tanah pusaka yang ayah wariskan. Kereta mereka menyusur tebing laut.

"Berhenti di sini," arah emak.
"Mana tanahnya?" tanya Along.
"Tu," jawab emak menunjuk arah laut.
"Astaga, betullah. Kalau ikut geran ni tanah ayah dalam laut," Alimin menjerit dengan geran masih di tangannya.

Angah terduduk. Laut telah menghakis tanah ayah. Yang pastinya laut tidak boleh dimiliki oleh mana-mana individu. Ia milik negara.

Rabu, Julai 25, 2012

BOLA ITU BULAT

Wang Loo suka Kames sebab Kames gigih orangnya. Dia bermain bersungguh-sungguh. Itu pasal Wang Loo lobi agar Kames terpilih dalam kesebelasan Pasukan Pontian FC.

Hari ini Pontian FC kalah teruk 0-6 menentang Rengit FC.

"Gua sudah cuba sedaya upaya tetapi ini sahaja yang gua mampu, " kata Kames, kapten Pontian FC.
"Gua mintak lu bikin 0-7, lu bagi 0-6. Gua tak menang, gua takde duit. So takde duit untuk lu juga," jawab Wang Loo

Kames mengetap gigi. Dia berazam lain kali dia akan lebih gigih. Dan lebih bersungguh-sungguh untuk tepati ramalan Wang Loo.


Selasa, Julai 24, 2012

1 Tan Bahulu Vol

Perancangan Mobius sangat ringkas. Pergi ke Planet Abal, beli 1 tan bahulu vol. Naikkan harga dua kali ganda dan jual semula di Bumi. Mesti laku macam goreng pisang panas di kala petang setelah usai hujan lebat. Dan Mobius jadi kaya raya.

Ramuan bahulu vol adalah rempah ratus terpilih dari dua khutub Planet Abal. Ia diadun dengan tepung dan telur. Kemudian, dibakar menggunakan lava gunung berapi. Kulitnya ranggup tetapi isinya berkrim setelah disuntik dengan ais kering.  Gurih sekali.

"Maaf Encik, minimum bagasi adalah 7 kilo sahaja," kata pegawai Teleporter Travel.

Sekarang Mobius terdampar di perlabuhan Planet Abal dengan 1 tan bahulu vol. Dan semua duitnya sudah habis untuk menambah had berat bagasi teleportasi.

Rabu, Julai 04, 2012

The Pirates of Malaysia - I pirati della Malesia


The Pirates of Malaysia (Italian: I pirati della Malesia) is an exotic adventure novel written by Italian author Emilio Salgari, published in 1896. It features his most famous character, Sandokan, and is a sequel to The Tigers of Mompracem.

Salgari used as a source the book A Visit to the Indian Archipelago in H.M. Ship Maeander: With Portions of the Private Journal of Sir James Brooke, K.C.B. by Henry Keppel.

Synopsis
Sandokan and Yanez, the protagonists of The Tigers of Mompracem, are back, righting injustices and fighting old foes. Tremal-Naik's misfortunes have continued. Wrongfully imprisoned, the great hunter has been banished from India and sentenced to life in a penal colony. Knowing his master is innocent, Kammamuri dashes off to the rescue, planning to free the good hunter at the first opportunity. When the good servant is captured by the Tigers of Mompracem, he manages to enlist their services. But in order to succeed, Sandokan and Yanez must lead their men against the forces of James Brooke, "The Exterminator", the dreaded White Rajah of Sarawak. Pangeran Macota, Sandokan's ally, was in fact one of James Brooke's bitterest enemies.

Selasa, Julai 03, 2012

Cerita Berkaitan

Blog Widget by LinkWithin