Isnin, Mei 27, 2013

PEMANDU PELENCONG BELANTARA

1. Setiap bulan ada siri tayangan filem pendek di Embrace Hall, Johor Bahru. Namanya Panggong Punggok. 2. Aku memikirkan Pemandu Pelencong Belantara setahun yang lalu tapi cuma berkesempatan shooting 1 May 2013 ketika di Hutan Simpan Gunung Arong. Shoot 100% guna GoPro Hero 2 milik Chubby. 3. Aku tidak boleh edit filem ini dengan baik kerana aku tidak ada editing machine yang power. Ada yang asas sahaja. Beberapa scene akan dihantar ke kawan-kawan editor untuk kerjakan. 4. 25 Mei 2013, aku tayangkan rough cut Panggong Punggok. Semua edit asas atas Ipad guna Imovie. Alhamdullilah, khalayak menerima dengan baik.
"Cerita yg buat aku tak segan silu gelak mengilai. kalau dah kua dvd cerita ni complete gtau nak beli. Sampai balik rumah pasir gudang mlm tu pun tergelak sorang2 hahahahahahhaha :))," Ain Zalikha Razali
Sebahagian dari casts and crew
5. Final cut akan ditayangkan di Maskara Shorties JB Arts Festival, Johor Bahru.

Rabu, Mei 22, 2013

GUNUNG DATUK , REMBAU 18 MEI 2013

Gua baru angkat GoPro Hero 3 Black Edition. Gua namakan kamera gua Goppy. Eh... gua punya pasal la. Sukati gua la nak bagi nama. Gua tengok awek sayang kereta, bagi nama kat kereta. Sayang laptop, bagi nama kat laptop. Gua sayang Goppy, okay?! Accessories untuk Goppy ni agak mahal, jadi gua kena berkecimpung dalam pertukangan tangan. Buat masa ni gua dah buat chest mount harga RM10. Gua jimat RM200 tu dari beli produk chest mount branded. Untuk first test drive, gua ke Gunung Datuk, Rembau, Negeri Sembilan, Malaysia. 885m dari aras laut pada 18 May 2013. Setting default mode je dulu.

Khamis, Mei 16, 2013

GoPro Hero 3 Black Edition

Fo beginners, here are the GoPro packages you really need. Don't buy everything and find out later you don't really need it. And some of the accessories, can be made DIY.

1. Buy Hero 3 black edition (rm1499) It will come together with remote and basic waterproof housing and mountings. You can't diy this. 

2. Buy 32gb class 10 SD card (rm119). Don't buy 64gb (rm299) as many computers haven't supported it yet. I made this mistake so you don't have to. Think positive. 

Anybody need a 64gb sd card for your dslr, you can negotiate the price with me.

Now you can start shooting. You can start with a car joyride scene. 

3. Buy LCD Bac Pac (rm399) to review your video in playback mode. When you attach this bac pac, your gopro will become bulkier and the original housing cannot be used anymore. Luckily, LCD bac pac comes with bigger housing. Thus, you don't need to buy extra housings or frames.

4. Buy mountings according to your needs. Some people go for surf mounting, some like cycling. As I am into hiking, I bought a seat/handle bar mount (rm89) I'll attach my gopro to a pole. 

I really want a chest mount for POV shots.  A chest mount would cost rm189 but I am thinking of a diy project. Perhaps I'll buy a sport bra and attach the existing mount on it. Ha ha ha. We'll see.

You also need to think how you'll edit your videos. So buy your sd card reader and computers as you go by.


For Malaysian buyers, read these sites before buying. Know your problems before facing them. :-)
http://gopro.com/
http://www.oxbold.com/
http://www.goproforums.com/
http://discussion.gopro.com/gopro/problems/common


Test Camera on Default






Ahad, Mei 12, 2013

Biar sesal beli, jangan sesal tak beli.

7 bulan aku fikir. Nak beli ke idak. Nak beli ke idak. Hari2 tengok youtube search gopro videos. Akhirnya aku nekad. 

RM2650 bertukar tangan. Tok Rimau hari ini bukan Tok dulu lagi. :-)


Selasa, Mei 07, 2013

Hutan Gunung Arong 1 May 2013

WANITA TERAKHIR DALAM DUNIA - Certot

Hakim yang bijaksana dan tuan-tuan sekalian.

Kami sedia maklum bahawa kes Kerajaan lawan Juwita Jones menimbulkan kemarahan rakyat.

Menurut media kerajaan langsung tidak berterimakasih dengan pengorbanan dan sumbangan Juwita Jones kepada negara. Golongan yang paling kuat membantah adalah golongan zakar putih. Golongan zakar biru membantah juga, tetapi tidaklah selantang golongan zakar putih.

Kami faham kenapa. Kami juga dari golongan zakar putih, kami mengerti kekecewaan tuan-tuan sekalian. Kerajaan solah-olah buta dengan fakta bahawa Juwita Jones adalah wanita terakhir dalam dunia. Dan dia bertanggungjawab menyelamatkan spesis homosapien.

Izinkan saya menyorot sejarah sedikit.

Menurut wikipedia, sekumpulan pengembara bertemu dengan Juwita Jones di dalam hutan Endau Rompin 30 tahun selepas wabak Rubella X yang membunuh wanita seluruh dunia. Dari jurnal yang ditemui, keluarga gadis ini tinggal di dalam hutan bagi melarikan diri dari serangan wabak Rubella X yang merebak ikut udara. Malang sekali ketika Juwita Jones berumur 16 tahun, ayah dan ibunya mati dijangkiti malaria. Tinggallah Juwita sendirian sehingga dia ditemui ketika usianya menjangkau 28.

Sejak ditemui, Juwita Jones perlu akur dengan perintah am akta Senggama. Juwita Jones perlu melayan seorang lelaki setiap malam. Lelaki yang telah dilayan mesti mencelup zakar ke dalam botol dakwat biru kekal sebagai tanda namanya tidak boleh tercalon dalam loteri senggama lagi. Setiap orang hanya berpeluang sekali sahaja. Dari undang-undang inilah lahir istilah zakar putih dan zakar biru.

Pada hari ini, 13 Mei 2113, pihak pendakwaraya akan menyerahkan bahan bukti ujian DNA Juwita Jones kepada mahkamah. Kami akan berhujah bahawa Juwita Jones sebenarnya adalah Johnny Jones yang telah menjalani pembedahan jantina sedikit masa dahulu.

Sekian, sampai di sini dahulu hujah pembuka bicara kami.

Ahad, Mei 05, 2013

PILIHANRAYA KE 13 PADA 5 MEI 2013

Bertolak dari KL 12.00 tgh. Sampai JB 4.00 petang. Nasib baik sempat mengundi. Pusat mengundi tutup jam 5.00 ptg. Pertama kali dakwat kekal digunakan. Rakyat teruja.










Beli Grafik Novel di Kinokuniya









Cerita Berkaitan

Blog Widget by LinkWithin