Jumaat, Jun 28, 2013

WONG AH FOOK MANSION - Urban Sketchers Johor

The name of the street that cut through downtown Johor Bahru is Wong Ah Fook. This man must be very important to have the main street named after him.

 Wong Ah Fook (1837–1918) was a Chinese immigrant, and building contractor who built numerous grand buildings for the state government of Johor. Among others, he built the royal palace and the state penitentiary.

Buz and Taib found out that Wong Ah Fook used to live in a mansion at Jalan Lumba Kuda, Johor Bahru. We visited the mansion. It's now a dilapidated old two storey building. A Chinese couple live on the upper floor and some immigrants live on the floor below. Part of the mansion is used as an automobile workshop. It's unclear who owns the building now.

The mansion has stories to be told. On Sunday morning, June 23, 2013, Taib, Buzz, Hafizal and I sketched the building.

My humble drawing. :-P

Buz Walker's - He is an Art lecturer at Raffles University

Me, Hafizal, Taib, Buz- Urban Sketchers Johor

Wong Ah Fook Mansion



Isnin, Jun 17, 2013

TAN HIOK NEE STREET - URBAN SKETCHERS JOHOR

Peninjau Adventure organized a program ala sketchwalk by Urbansketchers.org on 16 June 2013, Johor Bahru, Malaysia. 10 sketchers were involved. The event started at 9am and ended at 2pm. We went to two spots.

I predict this particular program will grow and become Urban Sketchers Johor Bahru. A new beginning.

Bangunan Sultan Ibrahim

Tan Hiok Nee Street

Sketchers



Sabtu, Jun 08, 2013

GUNUNG IRAU 1 JUN 2013

1 Jun gua ke Gunung Irau (2110 M, ranking tertinggi ke 15 di Malaysia, 10 di Semenanjung) Itulah objektif utamanya. Subplot lain adalah beli strawberry dan minum teh Cameron Highland.

8 pagi, 31 Mei bertolak dari Johor Bahru dengan 2 van Toyota Hiace. Aku jadi pemandu. Jam 6 petang sampai Tanah Rata, Cameron Highland.

Kumpulan kami 21 orang. Pecah kepada 3 homestay. Aku terus tidur tak makan malam. Aku mabuk dan demam darat. Jalan berliku panjat Cameron Highland buat aku mual.

Esoknya, aku segar. Terus memandu ke Mossy Forest. Pendakian mula dari situ. Pendakian 2.35 km ambil masa 3 jam. Puncak Gunung Irau biasa-biasa je tapi perjalanan menyamankan mata menempuh hutan lumut dalam iklim nyaman gunung (10-17 Celcius). Tidak berpeluh banyak pun. Penat tetap penat, tapi penat syok punya.

Padan Muka


Cabaran utama Gunung Irau adalah lopak-lopak di tanah kesan hujan dan iklim dingin. Juga, akar-akar kayu yang licin. Aku tergelincir dan calar tulang kering. Seorang pendaki lain cedera lutut, seorang kejang kaki, seorang terkopak tapak kasut dan seorang jatuh ditimpa anak dara. Sungguh. Aku tak tipu. Seorang pendaki wanita tergelincir dan jatuh menimpa seorang pendaki lelaki di bawahnya. Mmm ni kira rezeki atau bala?

Pukul 5 petang kami dah di kaki gunung tapi jalan sesak kerana terlalu banyak kereta pelancong di Cameron Highland pada cuti sekolah. Note to self, jangan pergi ke tempat tarikan pelancong macam Cameron Highland waktu cuti sekolah.

Malam tu makan di restoran penuh dengan penyokong Pahang, Pahang vs Johor separuh akhir piala FA. Johor Menang. Aku orang Johor, aku suka tapi aku senyum je. Nak mampus sorak-sorak dalam restoran penuh penyokong lawan?

2 Jun pusing-pusing Cameron. Banyak masa habis dalam kesesakan jalanraya. Dalam kepala aku, baiklah masuk hutan panjat gunung Irau sekali lagi.

Apa pun sampai Johor Bahru jam 1 pagi, 3 Jun.

Untuk video, aku test resolution GoPro 1440, wide. Enjoy.

Cerita Berkaitan

Blog Widget by LinkWithin