Rabu, November 13, 2013

RINJANI 20-26 DISEMBER

Tentatif Terkini Rundown Rinjani 2013
Jumaat 20 Dec 2013
- 8.30 malam - berkumpul di Taman Tun Aminah – 8.30 malam
- 9.30 mlm - menaiki bas ke LCCT
- 1.30 pagi – tiba di LCCT
- melepak di LCCT

Sabtu 21 Dec 2013
- 6.30 pagi – check in
- 8.35 pagi - berlepas ke Lombok
- 11.45 pagi – tiba di Lombok
- gerak ke sembalun ( 3 jam )
- bermalam di sembalun

Ahad 22 Dec 2013
- daftar di Kantor Taman Nasional Gunung Rinjani
- trekking ke pos 3 Padabalong ( 4-5jam )
- bergerak ke pos 4 Bukit Plawangan ( 4-5jam )
- berkhemah

Isnin 23 Dec 2013
- subuh gerak ke Puncak Rinjani
- gerak ke pos Segera Anak ( 4-5 jam )
- memancing
- mandi air panas
- berkhemah

Selasa 24 Dec 2013
- bergerak melalui Jalur Senaru
- mandi air terjun
- lepak di Gua Susu
- daftar keluar di Kantor Taman Nasional Gunung Rinjani
- bersihkan diri
- bergerak ke Mataram, Lombok ( 3 jam )
- check in hotel di Pantai Sengigi

Rabu 25 Dec 2013
- upacara rehat dan jalan jalan di Mataram, Lombok ( bebas )

Khamis 26 Dec 2013
- 9.00 pagi – check out hotel
- 10.00 pagi – check in
- 12.15 tgh hari – berlepas pulang
- 3.25 petang – tiba di Tanah Air Tercinta
- 8.30 mlm – menaiki bas pulang ke Johor Bahru


.........

Barang-Barang yang Perlu Dibawa Untuk Trekking
1- Rain Coat
2- Topi ( Sbb kat savannah matahari terik )
3- Baju Trekking sepasang
4- Spare 1 pasang baju trekking ( optional )
5- Baju tido
6- Baju sejuk
7- Stokin 3 pasang
8- Baju mandi
9- Tuala
10- Wipe Tisu
11- Headlamp
12-Sliper
13-Ubat-ubatan personal
14-snow cap
15- Windbreaker
16- Kasut trekking
17- botol air yg secukupnya
18- cekedis
19- bawa makanan sampingan ( optional )

20 - Lipgloss
21 - gloves
22 - Kain Pelikat
23 - Sunblock
24- Prepare GoPro + caj batt + SD card ready
25 - Print Flight Boarding Pass 

Khamis, November 07, 2013

SUNGAI PELEPAH BUKIT SISEK 4 NOVEMBER 2013



1. Team: All the mon-mons, Tini, Sarahmon, Sabrinamon dan Afimon. Ini adalah kali pertama satu keluarga dapat masuk hutan dengan kekuatan lengkap. Mamat (Guide), Mijer (Pengurus, Chef), Yan (Bisnes partner Mijer),  Mira, M Hey Summer, Biha Beeha.

2. Sengai Pelepah adalah sungai yang mengalir di Bukit Sisek. Sebelum ni aku fikir nak pergi Sungai Pelepah dulu, kemudian baru pergi Sisek. Rupanya tempat yang sama.

3. Ini adalah ekspedisi paling licin. Kasut khas hiking sungai atau kasut kayak paling sesuai. Menyusuri sungai akan membuat kerikil masuk dalam kasut. Aku pakai sandal hiking. Pun, kerikil masuk bawah bawah tapak kaki.

4. Alam semulajadi dengan 3 air terjun besar memuaskan. Pulak tu dapat mandi sungai. Terjun-terjun.

5. Dalam perjalanan pulang hujan turun. Kami risau akan kepala air. Agak tergesa-gesa keluar dari hutan.

6. Mijer menyediakan masakan BBQ ayam marinated dan kentang bakar. Ayam tu dah direbus untuk mengelakkan ia rosak tanpa peti ais. Oleh kerana hujan dan kayu basah, ambil 1 jam juga cuba hidupkan api. Ingatkan nak shototing "Mudahnya memasak bersama Mijer tapi jadinya Seksanya memasak bersama Mijer." Sementara tunggu ayam masak, aku buat sketching.

7. Boleh ulang Bkt Sisek kerana lokasinya cuma 1 jam dari rumah, Parking mudah. Seronok main air. Lepas ni siapa datang JB, aku tak bawa pergi tempat makan. Tapi aku bawa masuk hutan.

8. Dalam perjalanan balik, aku jadi sweeper. Orang paling akhir. Pastikan no one left behind. Tiba-tiba 2-3 orang yang di hadapan lari ke belakang. Dari jauh kelihatan kelibat haiwan. Mungkin babi. Mungkin anjing. Aku tak lari, aku ada kayu sedia nak hayun. Kalau aku lari apa jadi pada budak2? So aku siap. Anjing tu sebenarnya takut dengan kami juga, terus patah lari. Rasa macam hero sekejap sebab orang lari, aku tak lari.

BUKIT TABUR WEST 27 OKT 2013


1. Team: Bart (Guide), Sab, Lydia, Jasdy, Naga, Tini. Naga paling lemah kerana kali terakhir dia daki gunung 15 tahun dahulu. Pulak tu memakai kasut yang salah. Kasut dia licin. Pun begitu ahli-ahli sabar bagai menatang minyak yang penuh. Aku okay je, tunggu dia jalan perlahan. Aku rasa amat kuat bila ada orang amat lemah. Hi hi hi.

2. Tabur adalah pendakian paling mudah perjalanan ke kaki bukit. Ia terletak di pingir bandar. Melawati Selangor. Pun begitu, ianya paling menakutkan kerana muka buminya terdiri dari batu kuarza peroi dan tebing yang tinggi.

3. Paling rewarding adalah meniti rabung bukit ini dan pemandangan ke arah empangan Klang. KIta nampak beza sebelah rabung bandar dan sebelah lagi, sekitar hutan dan air.

4. Parking selepas jam 7.30am sangat susah.

5. Kami ambil masa 5 jam untuk ekspedisi ini. Orang biasa buat 3 jam je.

6. Habis mendaki kami pekena cendol bakar di MRR2 menuju ke Gombak.

7. Inilah padah lambat menulis. Butiran2 penting luput dari hati dan minda.

TEMUBUAL UTK SATU PORTAL WEB


Tujuan portal ini dibina hanyalah bertujuan untuk berkongsi dengan orang ramai apakah perkakasan/perisian yang digunakan oleh anda!

1. Perkenalkan diri anda dan apa yang anda lakukan?

Hi, saya Tok Rimau. Saya gemar bikin video kembara ke dalam hutan. Tujuan utama video itu adalah memberi gambaran bentuk muka bumi, flora dan fauna lokasi kepada peneroka dan pendaki lain yang belum pernah ke sana.

Ini url playlist video kembara saya: 
http://www.youtube.com/playlist?list=PLSLO-Dk_DopyaG9PBRZXFI2Ne7FP_f4J3

2. Apakah perkakasan yang anda gunakan?

Dalam pendakian pertama saya, saya rakam video guna iPhone sahaja. Saya dapati hasilnya kurang memuaskan bila muat naik ke Youtube. Kemudian, saya guna kamera GoPro 3 Black Edition HD yang dilekat kepada tongkat kayu atau tongkat pendaki. Kadang-kadang saya pegang dengan tangan sahaja. Ini semua bergantung kepada permukaan pendakian. Contohnya: Dalam keadaan kedua-dua tangan diperlukan untuk menyokong pendakian, kamera perlu dilekatkan di badan

Saya guna GoPro kerana ianya kecil, lasak dan kualiti HDnya sangat memuaskan. Saiznya memudahkan pendakian. Lebih teruja, kerana ia boleh juga shoot dalam air.

3. Bagaimana pula dengan perisian yang sering digunakan?

Saya mula menyunting dengan iMovie di iPad, tetapi sekarang saya mula menyunting dalam laptop dengan GoPro Cine Studio yang boleh dimuat turun percuma dari laman rasmi GoPro. Saya capture dalam resolusi tertinggi tetapi export dalam resolusi sesuai untuk youtube. Semua video-video itu ada dalam youtube. Boleh nampak proses pembelajaran saya dalam penggunaan kamera dan suntingan dengan melihat video-video itu.  

4.  Apakah perkakasan/perisian impian anda?

Saya mengharapkan assesori tambahan untuk GoPro seperti microphone untuk saya capture audio dengan baik. Saya juga mahu lampu tambahan agar saya boleh shoot kembara malam dalam hutan. Dan juga sebuah helikopter drone untuk shooting dari udara. Banyak permintaan saya. :-)

Apa yang penting pekakasan ini perlu ringan dan mudah dibawa.

Untuk pasca-produksi, saya mahu satu komputer MacBookPro dengan perisian penyuntingan FinalCut pro dan After Effect.

Dengan semua ini, video saya akan lebih baik.

Cerita Berkaitan

Blog Widget by LinkWithin