Jumaat, April 05, 2024

COSTOCHONDRITIS


 Masa aku sudah sampai. Mungkin malaikat maut sudah memberi salam. 


Saat aku mengalami sakit dada, fikiran aku langsung melayang pada serangan jantung. Apa tidaknya, kisah klasik kematian serangan jantung adalah arwah sebelum itu mengadu sakit dada. 


Hari tu aku mengadap komputer dari pagi sampai ke lewat petang. Penyediaan dokumen dan online conference silih berganti. Sekitar 5.45 pm rasa sakit yang menusuk tengah dada bahagian sternum seperti ada orang menekan. Sakit bertambah jika aku cuba menghela nafas dalam, maka aku hanya mampu tarik nafas cetek. Jika aku bergerak, sakitnya semakin parah. 


Perlahan-lahan aku tutup komputer dan aircond pejabat. Aku kunci pintu dan turun tangga menuju parkir. Tiada staf lain kelihatan lewat petang itu. Semuanya sudah pulang.


Aku memandu sendiri perlahan ke arah klinik berdekatan. Otak aku tidak boleh fokus dalam kesakitan itu.


Terlintas satu pertanyaan, perlukah aku pos entri kata-kata terakhir di facebook? Jawapannya aku jawab sendiri, tidak. Sudah banyak entri aku dalam facebook, twitter, instagram, google map review, dan segala mak nenek media sosial. Apa yang perlu diperkata telah diperkata. Malah berlebih, mungkin membawa dosa. 


Di klinik aku mengadu kepada doktor dalam keadaan panik dengan nafas yang pendek-pendek. Doktor memeriksa degupan jantung dan menekan-nekan dada. 


“Encik bersukan ke?”

“Ya. Saya main basikal.”


Hampir aku bercerita pasal touring Kuala Kangsar ke Bachok tetapi segera aku brek. Mendabik dada begitu boleh menambah dosa. 


“Degupan encik normal. Selayaknya seorang atlit.”


Hidung aku kembang.


“Tapi saya sukar bernafas.”


“Sakit encik ini bukan organ dalaman tapi otot sangkar dada.”


Setelah mendapat suntikan painkiller, kesihatan aku memulih. 30 minit kemudian aku dibenarkan pulang berbekal krim dan pil anti radang. (Editor: Uncle radang ada tak?)


Di rumah, aku buat kajian Internet. Dari tanda-tanda yang nyata, sakit ini menjurus ke arah costochondritis, bukan serangan jantung. 


Secara bahasa, "costochondritis" berasal dari gabungan kata "costo-" yang berarti "tulang rusuk" dan "chondro-" yang berarti "rawan". Jadi secara harfiah, costochondritis mengacu pada peradangan pada tulang rawan yang menghubungkan tulang rusuk dengan tulang dada. Sistem otot ini melibatkan bahagian belakang tubuh hingga ke depan.


Aku syak ini padah kerusi pejabat yang tidak ergonomik dan duduk terlalu lama dengan postur tubuh yang salah. Internet mencadangkan senaman-senaman tertentu untuk mengatasi costochondritis.


Namun dalam usia yang sudah terlewat untuk mati muda ini, kerisauan aku masih sahaja bermain di fikiran. Mungkin malaikat maut belum memberi salam saat itu. Dia cuma bagi miscalled dahulu. Tiada ulasan:

COSTOCHONDRITIS

 Masa aku sudah sampai. Mungkin malaikat maut sudah memberi salam.  Saat aku mengalami sakit dada, fikiran aku langsung melayang pada serang...