Khamis, Julai 22, 2010

ATOK DAN NENEK



Syed Syahrul Zarizi balik kampung di Sarang Buaya, Batu Pahat, Johor. Dia rakam video dan sunting guna kesan fast-motion. Memang feel. Rasa macam aku sendiri yang balik kampung dan bernostalgia tentang arwah atok dan nenek.

Jadi, aku pun sunting semula (tikus baiki labu) untuk masukkan naratif Atok dan Nenek dalam bentuk sarikata. Video ini mengisahkan seorang anak menyampaikan semula cerita yang diceritakan tentang bagaimana atok dan nenek bertemu jodoh. Naratif ini datang bila aku tetanya-tanya, tahukah kita bagaimana datuk dan nenek kita bertemu? atau bagaimana mak dan ayah kita bertemu?

Kritik la semahunya. Kamu boleh sentuh tentang watak, sinematografi, plot, cahaya, warna, pengarahan dan segala macam mak datuk ilmu yang kamu boleh belajar dalam sekolah filem. Aku terima seadanya.

6 ulasan:

Tok Rimau berkata...

Aishah Nur Hakim
ayah nampak umi di majlis usrah . ayah nak ngorat kawan umi tapi kawan dia yang dapat. ayah di maktab cheras, umi di sekolah teknik cheras.
:)

Addy Addyaholix
ayah sekelas dengan mak masa kusrus kat itm dulu. first date ayah ajak mak pergi mandi air terjun ramai2 dengan kawan. dari situ ayah mula langkah. ayah sanggup ambil kursus menjahit sebab nak dekat dengan mak. ;D

Tok Rimau
Abah kawan dengan Pak Ngah dan Pak Long masa kat kampung. Kira Abah tersangkut dengan adik kawan sendiri la.

Fikri Kacak
Ayah kenal mak masa ayah dtg beraya kat umah mak. Waktu tu ayah dtg beraya sbb makcik sekelas di Sekolah Dato' Penggawa Barat dengan ayah. Kunun nak ngorat makcik tapi bila nak mak..... Lantas, ayah menyusun langkah baru.


Para Jamaludin
diorang dating kat bukit bendera,penang! lalala~
tp bapak saya kata, mak saya yang ngorat bapak saya masa bapak saya tengah main bola, lalu bapak saya pun tertanduk tiang gol. dan bila bapak saya ulang cerita ni, mak saya mesti kata "takde sape la yang hengen kat dia tu"

lalala lagi~

Aku La Q
arwah atuk berkenan kat my mum, terus masuk meminang, tak banyak cerita..... my parents takde dating2, terus nikah jer....

Ay Yusof
Mak dan Ayah di satukan oleh keluarga. Sebenarnya Mak berpangkat makcik kepada Ayah, tapi di sebabkan Mak cuma anak angkat, mereka jalankan ja. Lepas Mak meninggal jumpa surat cinta mereka masa bertunang. Kelakar ada, sedih pun ada.

Nini Marini
Papa dan budak2 bujang menyewa kat belakang rumah arwah tok. tok suruh mama hantar kuih kat diorang. Papa dapat perhatian mama, sebab papa pemalu. orang dari pahang memang macam tu agaknya. dating bawa adik beradik kat tepi pantai.

BayuSitadewi Cavallero
camane diorg bertemu? hmmm.... abah was a jazz musician, zaman2 cabaret... mase tu mak duduk umah tok sedare mak dekat dgn umah abah. mase tu diorg xkenal pun cume abah was the heart throb kat area tu, at that moment.. hahaha... kate mak la... (^_^) pendek kan crite, satu ari abah ade show, tapi penyanyi die sakit ke or something like that la... ... See MoreMIA gitu. aunties & cousins mak tau mak suke nyanyi & abah was looking for a substitute penyanyi at that time, so diorg suruh mak try. mak walked in tempat abah blatih muzik, and there he was, my abah, sitting on the window sill ~ isap rokok & dgn kereknye die tanye mak, nak try nyanyi? mak kate ye. abah dgn kereknye lagi suruh band boy die test keynote mak... almaklumla die ketue band die mase tu.. (poyo!!) & the rest... u knowla... & they lived happily ever after.. or something like that.. hahaha.. the end ~ (^-^)

AyunasiA berkata...

ooo lelaki tua yg nenek ikut tu ayah nenek la ek.

budak hijau berkata...

hehe 1 pceritaan yg jrg2 wujud...tradisi kekeluargaan malaysia am nye x meceritakn pasal pcintaan zman dorg(skema nk mampus)

ayut berkata...

cerita betul ke tok? huhu..suka.

hakimhh berkata...

Mak dan ayah saya berjumpa di friendster.

landaklaut berkata...

mak ayah saya jumpa kat u. macam cerita ali setan gamaknye. (kononn.. hahaha)

tok, saya tgk video ini penuh penuh berkobar-kobar. sebab lagu dia sangat berkobar-kobar dibuatnya. huhu.

Cerita Berkaitan

Blog Widget by LinkWithin