Khamis, Disember 31, 2009

SLAPSTICK

Pada malam berinai, Zura tertidur dengan inai penuh di jari. Malam itu, seekor nyamuk dahaga singgah di hidungnya sedang dia bermimpi tentang pelamin dan persandingan. Dalam separuh sedar Zura menepuk nyamuk itu.

Pagi esoknya, seisi rumah mengejek Zura sebagai pengantin hidung belang. Terkial-kial Zura mencari minyak tanah nak hilangkan jingga inai di hidungnya.

Rabu, Disember 30, 2009

IKUT HATI, MATI

Kalau aku ikutkan rasa hati ini, ingin sahaja aku menurut kata hati.

Selasa, Disember 29, 2009

SPACE GAMBUS EXPERIMENT


Pyan Habib bertegas, "Gua persembahkan pemuda harapan bangsa untuk lu orang!"

Baru-baru ni, agensi modeling Kulgai Model Agency menerima tempahan untuk cari model pakaian butik Space Gambus Experiment. Dan cerita ini tergantung di sini. Sila rujuk foto di atas untuk cerita sepenuhnya. (Foto oleh Haneem)

Untuk mereka yang mahu kelainan dalam muzik, sila lawat Space Gambus Experiment. Download sample MP3 di SINI.

p.s.
Buy limited edition standard Space Gambus Experiment CD with special design booklet only for RM20. For every purchase, RM5 will be donate to Tabung Amirul Fakir (TAF). Place your order now by email to kamalsabran@gmail.com.

Selasa, Disember 22, 2009

NINJA BUNNIES


Aku tengah buat konsep untuk muzik video sebuah band metal. Naratif video itu bermula dengan seorang guru silat memberi anugerah kain pengikat kepala bergelar Mata Masa kepada Sang Kerambit. Sesiapa yang memakai mata masa akan dapat melihat bagaimana sesorang itu mati. Ini membuat Bongkok, Abang Bongkok dan murid-murid lain (Ninja Bunnies) cemburu lantas mereka merusuh lalu membunuh Tok Guru. Sebenarnya Tok Guru tahu dia akan mati dibunuh oleh Sang Bongkok. Itu pasal dia bagi kain Mata Masa tu kepada Sang Kerambit. Nak jadikan cerita, awalnya Sang Kerambit menang pergaduhan dan membuat dia jadi tidak yakin akan kebenaran Mata Masa yang meramal kematiannya. Pun begitu, Bongkok mengelat dan berjaya memerangkap Sang Kerambit. Sebelum mati, Sang Kerambit berkata, "Bongkok, kau akan mati dibunuh oleh abang kau sendiri dan..." Bongkok pun bacok kepala Sang Kerambit dengan tukul besi. Kemudian dia menjeling abangnya. Tamat.

Ahad, Disember 20, 2009

TOPI BANDIT


Potret gua dengan topi bandit dirakam oleh Bakri. Potret Bakri terbaik, ada gaya, gua cakap lu. Ikut ramalan gua, suatu hari nanti Bak akan tangkap foto-foto selebriti dan tokoh sahaja. Masa tu orang kaya raya sahaja mampu upah dia. Baik lu upah Bak sekarang sementara lu mampu lagi. Lawat: Bakri Hafiz Hisham Fotoblogging 

Juga, sementara gua masih murah lagi ini, baik lu orang upah gua jadi model.

Isnin, Disember 14, 2009

CAK


Mula-mula sekali nak ucap Selamat Pengantin Baru kepada Rizal dan Zura. Majlis berlangsung di Parit Resik, Semerah. Daerah yang asing bagi aku.

Aku diamanahkan sebagai videographer. Aku memandu untuk sampai ke majlis nikah yang dijadualkan selepas Isyak. Aku ingatkan Semerah berada di kawasan Batu Pahat. Sudah hampir sempadan Batu Pahat-Muar, tidak ada tanda-tanda lokasi bernama Semerah. Aku berhenti di papan tanda Sungai Nibong Baruh dan buat panggilan kepada tuan rumah. Depan lagi katanya.

(Ada sebab kenapa aku ditakdirkan berhenti di papan tanda Sungai Nibong Baruh.)

Hari semakin gelap. Mercu-mercu tanda yang terdapat dalam peta tertera atas kad jemputan tidak kelihatan juga. Maka, aku berhenti dahulu untuk Maghrib di sebuah surau.
"Tumpang tanya bang, di mana simpang ke Parit Resik."
"Tu. Depan tu je. Kat lampu kuning tu."
Nasib baik la aku pilih surau ini untuk berhenti. Patutlah aku ditakdirkan singgah di sini.

Aku mula menyusur masuk jalan kampung menuju destinasi. Jalan semakin gelap dan sempit. Tiada lampu jalan. Di hujung jalan aku nampak papan tanda Semerah Darat. Tersasar lagi ni. Aku buat panggilan lagi. Patah balik, dah telepas katanya.

(Ada sebab kenapa aku ditakdirkan sampai ke Semerah Darat.)

Aku patah balik. Akhirnya sampai juga ke destinasi. Sampai saing-saing dengan Tok Kadi. Macam berjanji la pulak.

Keesokan harinya. Aku ke Parit Resik lagi untuk majlis persandingan pula. Kali ini aku menumpang Bak, jurufoto majlis. Ada kawan bersembang. Tidaklah mengantuk diperjalanan.

Borak punya borak, terlepas simpang masuk Air Hitam-Batu Pahat. Sedar-sedar dah sampai Yong Peng. Nak patah balik, jauh. Lantas, kami buat keputusan untuk ikut jalan alternatif Yong Peng-Parit Sulong untuk ke Parit Resik.

Dipertengahan perjalanan ternampak papan tanda Sungai Nibong Darat. Pasti jalan pintas ni. Kami susuri jalan Sungai Nibong Darat. Terjumpa pula Semerah Darat. Boleh tembus ke sini rupanya. Oleh kerana aku sudah terlajak ke Semerah Darat malam tadi, dengan mudahnya kami menuju ke destinasi seperti yang dirancang.

Tiada kebetulan. Takdir-takdir semalam berlaku kerana Tuhan nak tunjuk aku jalan pintas untuk ke destinasi dari arah yang berlainan. Itu yang nyata di mata. Sebab-sebab lain, hanya Tuhan yang maha mengetahui. Wallahuaalam.

Ahad, Disember 13, 2009

TAK PEDULI


Bagi membasmi budaya rempit, kumpulan punk indie Young And Dangerous memperkenalkan sukan alternatif tidak bermotor, Formula 3 Shopping Cart Racing. Pun begitu, mereka ditahan pihak berkuasa pukul 2 pagi kerana memandu troli tayar gelong. Polis pesan, "Nak rembat troli pun rembat la yang ada sport rim."




p.s.
Foto produksi pembikinan muzik video Tak Peduli dendangan Young and Dangerous oleh kumpulan produksi video Old and Dangerous.

Selasa, Disember 08, 2009

BONGO



Kau boleh lihat orang cacat penglihatan bermain muzik di tepi jalan. Mereka ada bakat bermain muzik. Ada yang main gitar dan ada yang main keyboard.

"Senang main ni. Aku tengok orang buta tepi jalan selamba je main," komen aku.

Baru-baru ini Sindiket Sol-jah beli aset baharu. Bongo. Tetapi semua ahli Sindiket hanya tengok sahaja alat muzik itu. Lantas, aku capai bongo dan kepit celah kelengkang. Aku pun pejam mata macam orang buta, dan mula mengendang bongo. Aku dendang lagu Masih Jelas yang dipopularkan oleh Hafiz AF. Alaa... budak gempal rambut kerinting tu.

Dang, dang, dang, dung, dung, dung, dang, dang, dang.

"Amacam?" tanya aku.

"Kau main bongo memang macam orang kurang upaya. Tapi bukan macam orang buta. Lebih macam orang pekak," komen Naga.

"Cheh!"


p.s.
Pres Ban, band baru Pipi, Vovin dan seorang kawan berambut panjang, merekrut pemain Bongo dari Dewangga Sakti untuk menyelamatkan persembahan.

Jumaat, Disember 04, 2009

HAMPIR MASUK MUKA DEPAN METRO


Gua jumpa grafik ni kat Internet. Siapa tahu baca jawi, tolong bacakan.

Masa Zack call gua, gua tengah lipat kain. Dua bakul dobi banyaknya.
Zack: Bro, kitaorang memerlukan support untuk dokumenkan event 18 haribulan ni. Tok boleh bantu dari segi video?

TokR: Apa berlaku 18 ni? Takde jemputan FB event pun? Cerita la sikit.

Zack: Event di The Roost. Nanti kitaorang akan post kat FB event. Now tengah pre pro. Siap semua flyers akan kitaorang sebarkan. So nak tolong untuk video tak?

TokR: Tok amik video tapi amik sikit-sikit je kot. Tak whole event. Tok nak duduk enjoy the show.

Zack: Orait. Thanks. Nanti biar gua edit video tu. Apa-apa pertolongan kitaorang ucapkan terima kasih sangat-sangat. Nanti kitaorang update lagi.

Satu hari kemudian Zack call lagi. Masa Zack call gua tengah kemas katil, tarik cadar kasik tegang.
Zack: 18 haribulan kensel! Awal Muharram. Will update balik for a new date. Kenapa Tok tak advise kitaorang pasal tarikh tu Awal Muharram? Ke Tok pun tak tau?! Hmmm.

TokR: Tok ingat 18 haribulan tu konsert nasyid sempena Awal Muharram di The Roost. Lu pun cerita tak terang. Tok pun on la.

......
18 Disember 2009 = 1 Muharram1431. Selamat berhijrah ke qada' dan qadar yang lain.

Rabu, Disember 02, 2009


Foto ni ehsan Rozinor. Jangan tanya kenapa ada dua kaler kat gambar ni. Rozinor master filmmaker. Entah filter apa dia guna kat kamera henpon dia, gua pun tak tau. Ini gambar talkshow RUAS (Ruang Seni) di Pasir Gudang tempoh hari. Sebelah kanan sekali tu, tak lain tak bukan, juruacara anda. Kalau tak kenal, memang nak kena jotos. Yang tengah adalah Syed Syahrul, editor zine Sireh dan Cengkeh terpilih. Syed kawan lama gua.

Yang tembam dan botak sebelah kiri tu adalah Jimbo. Namanya harum sampai ke Jakarta. Legenda ni. Nak tahu legenda tak legenda, dia berlakon dalam filem Jepun yang sudah tayang kat German. Respek tak?Tapi ramai orang tak pernah jumpa dia. Macam Puteri Gunung Ledang. Orang sebut-sebut nama, sampai masuk Metro, tapi tak ramai pernah jumpa. Jimbo ni frontman band Hellexist. Entah metal, entah grunge, entah punk- gua pun tak tau. Tak pernah dengar. Kalau translate ke bahasa Melayu bunyinya Neraka Wujud. Itu dah termasuk rukun iman. Percaya kepada Syurga dan Neraka. Entah-entah group Nasyid.

Dengan reputasi hardcore gig organizer, dia memang legenda. Pun begitu, bila jumpa gua, dia rendah diri. Low profile gila. Tak hisap rokok orangnya. Minum arak apa tah lagi. Cakap lemah lembut. Buat lawak selalu. Kalau masuk Raja Lawak, pasti gua vote. Apa pun sebenarnya ini entri terimakasih kat dia kerana taja ruang kat studio fotografi Pohon Minda untuk program RUAS. Untuk berkenalan dengan Jimbo, sila ke blog ULUTIRAM dan jangan lupa hantar gambar pasport dua keping.

Ahad, November 29, 2009

RUAS

Kami, mangsa seni Johor melancarkan RUAS (Ruang Seni) pada 28 Nov 2009. Bentuknya macam talkshow, kombinasi format David Letterman dan Inside The Actor's Studio . Oleh kerana ruang yang terhad, kami tidak uar-uar majlis secara besar-besaran. Takut ramai dan tak muat tempat.

 
Foto oleh Reza Mohamed: Hadirin-hadirin bergambar dengan karipap Mak Jimbo.

Selain dari nama-nama dalam poster, temubual dengan Syed Sireh Cengkeh, Jimbo Pohon Minda dan Azrafe Zaky Komplot juga dimuatkan.



Stop being inspired, start doing it!

Khamis, November 26, 2009

RARE: TIKET-TIKET KONSERT YANG PERNAH AKU PERGI


Pentas Muzikarama Shah Alam '88. Headwind. $3.00
Tiket ini membolehkan anda mendapat tawaran istimewa untuk sattu hidangan Sate Ria di Pesta SAIF '88 sahaja.


Produced by Stone City Attractions. U. T. El Paso Presents Scorpions. 1991. $17.50


Konsert Diraja Hetty Koes Endang. UUM Sintok. Masuk Seorang Sahaja. $20


Konsert Lagenda. Tapak Ekspo. Jalan Teluk Wan Jah. Alor Setar. '91 $3.00. Penganjur: Roslan Aziz Productions bersama Lux.


Salem. Konsert Zainal. $25. 1992. Stadium Tertutup MPJB, Johor Bahru.

Selasa, November 24, 2009

BERCAKAP DENGAN GURU




Untuk edisi siasat blog Pukul Berapa Datuk Harimau, kita telah menculik Cikgu Ros ketika dia dalam perjalanan ke Sekolah Berasrama Penuh Sarkas Sudah Jinak. Kita tanya soalan-soalan cepuemas dan kita lihat sama ada dia cemas atau tidak ketika menjawab soalan:

1. Apakah kelebihan mengajar di SBP?


Kelebihan mengajar di SBP? Banyak, yang paling nyata ialah para pelajar terdiri dari pelajar yang cemerlang semasa UPSR ataupun PMR. Jadi guru lebih bertindak sebagai fasilitator dan pembimbing kepada pelajar. Pelajar memang dah sedia ada keinginan untuk belajar serta berpotensi besar. Jadi lebih mudah mengajar mereka kerana senang cerita, mereka ni memang pelajar yang pandai.

Selain itu, di SBP, masalah disiplin tak terlalu banyak. Ada, tetapi mungkin tak terlalu teruk. Kalau ada pun, segelintir saja yang terlibat. Guru banyak masa untuk mengajar berbanding membuang masa untuk mengejar pelajar yang ponteng seperti di kebanyakkan sekolah harian. Dan matlamat guru mengajar ialah untuk memastikan pelajar mendapat semua A untuk subjek, bukan sekadar lulus.

Tapi cabaran pun banyak, sebab kadang-kadang pelajar suka menguji guru-guru dengan pelbagai soalan yang kadang-kadang mereka sendiri tahu jawapannya. Maka adalah perlu untuk para guru melengkapkan dan menambahkan ilmu sebagai persiapan menghadapi situasi sebegini.




2. Adakah guru-guru SBP ditapis ketat macam tapisan pelajarnya?


Ha ha ha. Yang itu tidak pasti, tetapi setiap guru yang dihantar ke sekolah, baik sekolah harian mahupun sekolah SBP telah disaring dengan teliti oleh pihak kementerian.




3. A total of 48,171 obtained all A’s in 2009 compared to 46,641 in 2008. Agak-agaknya cukup ke tempat dalamSBP ( Sekolah Berasrama Penuh) nanti?


Tak cukup. Penilaian bukan dibuat sekadar berdasarkan keputusan UPSR, tapi penglibatan aktif dalam kokurikulum diambil kira. Bukan sekadar perlu memegang jawatan penting di sekolah, tetapi perlu ada penglibatan seperti mewakili sekurang-kurangnya negeri ataupun di peringkat antarabangsa. Kalau setakat wakil rumah, sendiri-sendiri fahamlah,hi hi hi.



4. Pelajar yang dapat 4A 1B dan yang lain-lain, apakah peluang mereka ke SBP?


Senang cerita, sangat susah la untuk masuk ke SBP, melainkan ada orang dalam yang boleh membantu. Ini kerana pelajar yang dapat 5A pun tak semua ke SBP,apatah lagi yang keputusannya kurang dari 5A


5. Ada perbezaan ke belajar di SBP berbanding MRSM?


Secara amnya, mungkin tidak banyak perbezaan kerana dua-dua merupakan asrama penuh. Yang membezakan mungkin dari aspek pengurusan MRSM yang berada di bawah MARA manakala SBP di bawah unit Sekolah Berasrama Penuh dan Sekolah Kluster, iaitu di bawah KPM. Guru -guru yang berkhidmat di bawah MRSM juga dipilih sendiri oleh pihak MARA berbanding SBP yang dipilih oleh KPM, sama seperti sekolah harian yang lain.



6. Secara idealnya, siapakah yang cikgu rasa patut diutamakan untuk ke SBP?

Pelajar cemerlang yang berasal dari luar bandar. Ini adalah kerana mereka tidak mempunyai peluang seperti pelajar cemerlang di bandar yang mempunyai akses kepada pelbagai kemudahan pendidikan. Jika pelajar-pelajar cemerlang seperti mereka tidak diberi peluang sewajarnya, maka kecemerlangan mereka mungkin tidak dapat diteruskan ke peringkat yang lebih tinggi lagi. SBP mengadakan ratio 70% kuota untuk pelajar luar bandar dan selebihnya untuk pelajar bandar bagi penempatan di SBP.


7. Apa nasihat cikgu kepada pelajar-pelajar yang gagal masuk sekolah berasrama?

Jangan putus asa kerana terdapat pilihan lain seperti memohon di 'sekolah kawalan' yang terdapat di tempat anda. 'Sekolah Kawalan' merupakan sekolah yang hanya menerima pelajar tahun 6 yang mendapat 5A dalam UPSR untuk memasuki tingkatan 1 dan 8 atau 9A untuk kemasukan ke tingkatan 4. Walaupun mungkin bukan sekolah berasrama penuh, sekolah -sekolah kawalan ini masih berupaya bersaing dan mencapai keputusan cemerlang seperti SBP yang lain. Jika masih gagal ditempatkan di sekolah kawalan, teruskan kecemerlangan anda di sekolah harian lain kerana statistik membuktikan pelajar sekolah harian juga masih mampu mencapai keputusan cemerlang dalam peperiksaan awam seperti SPM.

......
Mmmm... jawapan skema. Tak sensasi langsung. Tak melariskan blog ini langsung. Lain kali kita tanya Cikgu Ros pasal kehidupannya sebagai gadis hot dari kota besar yang berkerja di desa terpencil yang tidak ada panggung wayang. Apakah persaan hidup sebagai ros di kalangan duri-duri? Adakah sosiopolitik kedai kopi kampung berubah dengan kehadirannya? Adakah dia berjaya masuk ranking Gadis Melayu Terlaris  luar bandar? Dapatkah dia mengalahkan Nona Atirah yang berkerja sebagai jururawat di klinik desa? Dan banyak lagi. Kita tungguuuuuuu!

Jumaat, November 20, 2009

Khamis, November 19, 2009

ANAK KECIL MAIN API

Dulu orang nak mohon masuk MRSM susah. Beratur panjang minta borang, tiba-tiba borang habis.

Sekarang, memohon masuk MRSM sudah canggih. Mula-mula fotokopi surat beranak budak dan slip keputusan UPSR dia. Jumpa mana-mana pegawai kerajaan dan minta sahkan benar. Masa ni la pegawai boleh buat duit kopi (kalau jahat la).

Hantar dokumen yang telah dicop ke pejabat MARA. Pegawai MARA akan masukkan maklumat ke dalam talian.

Mmmm... belum habis lagi. Beliau kemudian akan cetak password untuk anda. Anda pergi mana-mana cybercafe, masuk ke laman web MARA untuk isi borang online. Tekan submit

Mmmm... belum habis lagi.  Cetak borang itu. Rasanya, masukkan mana-mana lagi dokumen lain yang dipinta. Pastikan disahkan juga. Masa ni la pegawai boleh buat duit kopi (kalau jahat la. Macam deja vu la ayat ni.). Akhir sekali pos ke alamat yang diarahkan guna pejabat pos.

Baru selesai. Canggih tak? Angguk cepat. Kalau kau tak mahu angguk dengan red-tape ni, daftar je budak tu ke pesantren.

Selasa, November 17, 2009

MEMBUKA BLOG KE 10


Aku buka satu blog lagi dengan nama dotREC. Blog ini khas kumpul video-video dokumentari yang aku shoot. Aku letak video kat Youtube dan tarik masuk ke dotREC blog. Dot membawa maksud titik. Dan REC adalah singkatan kepada "recording." Jika video sedang shoot ada simbol dotREC atas viewfinder camera. Sudi-sudilah mampir ke dotREC.

Bercerita tentang video, satu perkara yang menarik adalah talk show ad hoc bidan terjun yang Syed Syahrul Sireh dan Cengkeh bikin di #barcampmelaka. Hari tu 24 jam aku tak tidur, kepala pun mamai. Entah apa-apa la aku kelentong. Ha! Ha! Ha! If you fail to plan, you plan to fail adalah satu mitos. Saksikan. Tonton di Sireh dan Cengkeh.

Isnin, November 16, 2009

TUGASAN UNTUK HARI INI


dirty little MINI
Originally uploaded by sevenworlds16.

Panas sekejap-sekejap sahaja. Habuk lebih senang lekat atas kereta. Orang nak basuh pun tak berbaloi kerana musim hujan makin menjadi-jadi. Panas sekejap-sekejap sahaja. Habuk lebih senang lekat atas kereta.

Apa ni? Menulis dalam gaya loop.

Tugas anda hari ini adalah:
Gunakan jari dan tulis perkataan comel atas kereta kawan anda, Pilih satu:-
a) "Basuh saya doh."
b) "Biar kereta kotor, Hati jangan."
c) "Tuan kereta jimat air."
d) "Baru pulang dari perang"
e) "tokrimau.blogspot.com"
f) "4 Good Time, call 1-600-2349876"
g) "tak bayar installment 3 bulan"

Jangan tulis: "Sarkas sudah jinak." Itu dah ada "kawan baik" tulis atas kereta aku. Masa untuk dendam.

Jumaat, November 13, 2009

OLD BOYS



Bila kau dah baya aku, kat kenduri kahwin dah tak rewang-rewang lagi. Lepak je. Sekejap-sekejap nanti orang hantar bahulu, kerepek dan refill kopi. Sambil-sambil tu layan gudang garam on the house. Layan la wak-wak ngombrol.

"Kalau kau pergi pasar, kau tak boleh beli pisang sebarangan. Pisang keling, keling punya. Pisang raja, raja punya, Pisang tanduk, kerbau punya," ngomong Pak Long.

"Pisang apa yang kita punya?"

"Pisang awak, awak punya la. Ha! Ha! Ha!"

Terkena aku. Nak balas tak boleh sebab aku wak yang paling muda. Tak sopan nanti lawan orang-orang tua. Aku diam je. Sedut hela gudang garam panjang-panjang. Biar paru-paru penuh.

SENARAI SEMAK



Esok gua nak gi Melaka untuk cipta sejarah di bandaraya bersejarah tu. Gua nak buat show kat Barcamp Melaka. Gua akan kembara dengan Syed Syahrul dari Sireh Cengkih. Dia pun perform juga. Tidur tak tahu kat mana lagi. Selagi ada langit sebagai bumbung, bumi sebagai lantai, kami okay-okay sahaja.

Ini senarai barang gua bawak:

1. Handycam + DV Tape + Tripod. Ingat nak buat road movie satu.
2. Laptop + DVD Kiri + DVD The making + PPT presentation
3. Sleeping bag. Badan gua dengan simen memang tak serasi.
4. Jeans yang beli kat bundle + Tee yang ada statement. Kami rockstar Jay Bee. Kena jaga imej.
5. Sepasang persalinan spare. Just in case. Spender 3 helai.
6. Berus  gigi + ubat gigi, bedak baby jonson. Kulit gua cam baby. Kena jaga.
7. Poket penuh doa.

Okay. Cukup kot.

p.s.
Apasal penulisan gua berbaur gaya Pipiyapong ni? Pengaruh rakan sebaya kot.

Khamis, November 12, 2009

TERLAJAK KATA

Selalu kita dengar pengerusi majlis berkata, "Kita jemput tuan guru besar untuk menyampaikan sepatah dua kata." Bagus sangat la tu. Pepatah orang Russia ada berkata, "Tali yang yang berguna adalah tali yang panjang, kata-kata yang berguna pula, kata-kata yang pendek."

Di sebuah sekolah, di hari penyampaian hadiah, seorang guru besar mula berucap, "Izinkan saya berucap panjang..." Terus aku angkat kaki.

Isnin, November 09, 2009

SONATA MUSIM HUJAN



ACT 1

Ext. Luar stadium.
Kereta bersusun-susun. Manusia bergerak menuju stadium. Ada yang berbaju kuning. Dan ada yang berbaju merah. Tapi lebih ramai berjersey merah.

Ext. Luar pintu stadium.
Tiga orang penyokong pasukan merah sedang berbincang. Peminat fanatik dengan muka bercat merah.
Penyokong Merah 1: Tak boleh masuk. Habih. Takde tiket.
Penyokong Merah 2: Kita rempuh je.
Penyokong Merah 1: Mampuh kena pukul FRU nanti.

Tiba-tiba suara dari tepi.
Jinggo: Awang-awang semua ada masalah?

Penyokong Merah melihat ke tepi. Jinggo berdiri bebaju biru. Dengan jaket hitam.

Penyokong Merah 1: Mu sapo?
Jinggo: Sabar. Gua ada tiket. RM100? Mahu?
Penyokong Merah 3: Fuh! Jual tiket gelap. Nate mu. Patut tiket habih.
Jinggo: Mahu tak mahu? Game nak mula tu.

Kumpulan Penyokong Merah pegun tidak boleh buat keputusan. Jinggo mula bergerak meninggalkan mereka.

Penyokong Merah 1: Nanti. Ambo amik. (Mengeluarkan dompet)


ACT 2
Ext. Kawasan letak kereta.
Gelap. Rintik-rintik hujan mula gugur. Kedengaran gendang-gendang sorak di latar datang dari stadium. Jinggo berlari dengan meletak buku sajak Salon Eksotikata atas kepala. Dia berkira-kira untuk berlari ke arah keretanya di padang letak kereta.

Jinggo: Sial!

Kereta Kancil Jinggo terkepung dengan kereta penyokong-penyokong yang double park. Hujan semakin lebat. Jinggo berkira-kira mahu lari berteduh di stadium.

Honk! Honk!

Sebuah kereta Proton Saga berwarna merah memberi hon. Lampu flash sekali. Pemandunya memberi isyarat untuk Jinggo masuk. Dia masuk.

INT. Dalam kereta Proton Saga Merah.
Pemandu wanita. Kurus macam model. Hitam manis orangnya. Memakai jersey pasukan Merah.

Safiah: Teduh dulu sini. Bukan boleh ke mana pun. Duduk sahaja dalam kereta. Temankan I.
Jinggo: Apasal tak masuk stadium?
Safiah: Hujan. Demam nanti. Lagipun mekap I luntur nanti.
Jinggo: Oh.
Safiah: You?
Jinggo: Masa Dunhill taja permainan tengok la. Kemudian, bila terbongkar judi juga taja permainan dah tak minat bola. Jual tiket je.
Safiah: Itu salah dari sisi undang-undang.
Jinggo: Dalam industri bola Malaysia ni, lagi banyak kesalahan besar yang mereka lakukan. Jual tiket ni kecil-kecilan je. Nak hidup.

Hujan semakin lebat. Hampir tidak nampak apa-apa atas kaca  windscreen. Safiah meminta lihat buku di tangan Jinggo.

Safiah: Salon Eksotikata.
Jingga: Buku sajak.
Safiah: Bagus ke?

Safiah mencapai buku dari tangan Jinggo.

Jinggo: Biasa-biasa sahaja.

Safiah membuka buku. Lantas dia membaca satu sajak.

Safiah: andai runtuh pagar ilusi/ dan kuluah segala isi/ apa pula jawabmu nanti?/ kita sehati?/ atau aku bertepuk sendiri?/

Safiah berhenti. Dia merenung mata Jinggo. Jinggo pun membalas renungan. Bayangan air yang mengalir di kaca kereta jatuh atas wajah mereka. Jinggo tersenyum.

Ext. Tempat letak kereta. Hujan melebat.
Kereta-kereta bersusun. Voice over suara watak sedang bersajak.

Safiah: Lust oleh yang mimi morticia.  Di malam malam dingin sebelumnya, sama seperti malam ini- ingatan tentang bibirmu di situ...
Jinggo:...tanganku ditengkuk mu
Safiah: ... tahi lalat mu yang di sebelah kiri itu
Jinggo: ...parut kecil di ubun ubun mu...
Safiah:... dan

Sorak sorai dari stadium menenggelamkan kata-kata mereka.

ACT 3
Ext. Lecak air. Rintik-rintik air atas lecak. Hujan gerimis atas cahaya lampu. awan hitam berarak. sipi-sipi wajah bulan terang di langit. Titik-titik air atas body kereta. Bendera yang lencun.

Ext. Peminat Merah 1, 2 dan 3 bergerak di celah-celah kereta. Mereka basah. Muka marah. Muka hampa. Muka macam sial.
Penyokong Merah 1: Kalau ambo tahu. Ambo tokse datang.
Penyokong Merah 2: Baik gi tengok wayang.
Penyokong Merah 3: Buat perabih pitih je.

Mereka berhenti di depan proton Saga merah.

INT. Dalam kereta Proton Saga Merah.
Jinggo melihat kelibat lembaga berbaju merah di kaca tingkap. Dia menoleh sebelah kiri,  juga ada kelibat lembaga berbaju merah. Dia melihat muka Safiah. Muka Safiah cemas. Sebelah kiri dan kanan ada orang menjenguk ke dalam. Penyokong merah 1 mengetuk kaca tingkap dari luar. 

Safiah: Boyfriend I.
Jinggo: ...



Fade to black. End Credit.

Rabu, November 04, 2009

THE MAKING OF MASKARA SHORTIES 2


Rajah 1: Azzam (Topi Baseball) dan Naga (Topi Sami) sedang memagar kolam ikan air tawar di laman Rumah Pena agar tidak ada pengunjung yang mati lemas.

Sesampainya di Rumah Pena pada petang itu, semua Sol-jah mendongak ke langit. Bakal hujan ni. Semua Sol-jah kata kalau kita lambung spender ke atas bumbung, kita boleh alih mendung di langit ke lokasi lain. Mungkin ke Seremban. Tetapi tak seorang pun mahu tanggal spender mereka. Kata-kata tinggal kata-kata.



Rajah 2: Spyz menunjukkan kemahiran menyapu walaupun kat rumah sendiri dia agak malas.

Lepas Asar, Sol-jah mula menyusun kerusi di laman Rumah Pena. 30 minit kemudian rintik-rintik hujan dipanggil graviti. Kelam kabut Sol-jah bawa semula kerusi untuk berteduh. Bila kaki langit mula menguning dan menjingga, hujan pun berhenti. Sol-jah susun semula kerusi di laman. Tetapi kepala masih lagi mendongak ke langit. Awan kelabu masih berarak.


Rajah 3: Kawan-kawan yang kita suka menjampi tanah dengan tempurung kelapa sebelum memacak speakers.


Pengunjung mula sampai. 8.00 malam hujan lagi. Sol-jah buat andaian, hujan-hujan ni tidak ramai orang datang. Kalau kita buat kat dalam Pena pun mesti muat. Segera kami memindahkan peralatan ke dalam. Beberapa Sol-jah lain menyelamatkan kerusi lagi.


Rajah 4: Jigo dan Naga sedang membancuh susu untuk Dian sambil membuat pertukangan tangan.

Di dalam Rumah Pena, acara pun bermula. Rumah semakin lama semakin sendat. Bila aku keluar, baru perasan ada ramai lagi pengunjung kat luar rumah. Ada yang terjenguk-jenguk dari jendela rumah. Memang rugilah datang kalau tak dapat masuk.

Usai putar 5 filem, hujan pun teduh. Kami pindah keluar. Kerusi disusun semula. Itulah je kerjanya. Masuk keluar. Susun kerusi.



Rajah 5: Naga dan kawan-kawan menunggu hujan teduh. Esok tidak menoreh.

Sambung tayang filem lagi. Hujan renyai-renyai turun menguji kesabaran lagi. Ikutkan hati nak pindah masuk dalam semula. Peralatan letrik dan air memang tidak bersahabat tetapi melihatkan penonton duduk dalam hujan tak berganjak, rasa segan pula. The show must go on. Cover peralatan dengan plastik. Teruskan tayangan.


Rajah 6: Amir Muhammad, Ajami dan Rafidah 3R melancarkan buku filem Estet dan Pisau Cukur. Maaf, gambar kabur, kamera henpon orang miskin je ni.

Rasa-rasanya jam 10 malam baru hujan berhenti betul. Alaaa hujan air. Apa nak kesah kan, belum hujan api lagi. Terimakasih kerana sokongan.


LAWATAN SAMBIL BELAJAR
Perspektif lain tentang Maskara Shorties: Ulasan Maskara Shorties

Isnin, November 02, 2009

TAK LAKU




Rima: You tak percaya ke I dah ada boyfriend?
Ajan: Percaya.
Rima: You ingat I tak laku sangat.

Selama 60 saat suasana sarat dengan sepi.

Ajan: Rima.
Rima: Ya?
Ajan: You dah makan obat?
Rima: Jahattttt!

Khamis, Oktober 29, 2009

PEMBURU BUAYA DARAT


Sinopsis: Mengisahkan seorang pengembara masa merentas dari 2109 ke 2009 untuk membuat kajian tentang buaya darat. Tanpa disedari, bahaya sedang menanti Sang Pemburu. Jeng jeng jeng.

Durasi: 10 minit


Poster oleh HakimHH.Com
Melibas di Maskara Shorties, Rumah Pena. Kuala Lumpur. Oktober 31, 2009.

Selasa, Oktober 27, 2009

KUNCI SPARE




Malam masih muda walaupun embun jantan sudah turun. Asmawi bagun dari meja kopi dan meninggalkan kami.

"Nak kemana tu Asmawi?"
"Gua nak balik."
"Malam masih muda ni."
"Nanti bini gua mangga pintu, naya gua tidur luar."
"Lain kali buat la spare key."
"Memang pernah ada spare key tapi bini gua ada spare mangga."
"Ha! Ha! Ha!"

Kami redho. Dalam hati kami tahu, Asmawi cuma bagi alasan sahaja itu. Setiap malam Jumaat dia memang balik awal.

GUA NAIK MESIN MASA UNTUK CARI LAGU PATAH HATI YANG RARE


Jumaat, Oktober 16, 2009

LANUN ENTRI BLOG



Tengok entri Uncle Botak (3 Oktober 2009) dan bandingkan dengan Aku Yang Hitam (3 oktober 2009). Kurang ajar punya budak, kalau copy paste satu hal la, ini nak tunjuk daya kreativiti bagi sentuhan konon-konon sendiri punya masterpiece. Bukan ambil satu entri sahaja, bila gua bongkar arkib, banyak lagi entri gua dan orang lain telah "di beri nafas baru." Lahanat!

Mana dia nak lari, Internet ni sekangkang kera je. Kalau gua dapat budak ni, gua seligi sampai bersepai gigi.

p.s.
Sekitar 8.20am hari ini Kid79 kelam kabut padam blog dia. Gua hilang seorang pembaca setia. Nak nangis ke nak ketawa ni? Tapi kalau lu Google nama dia dan tekan cached, masih dapat baca.

Rabu, Oktober 14, 2009

BLOCKED, REMOVED, DELETED



Di lot tempat kereta itu cuma ada dua kereta. Sebuah Mini Cooper berwarna merah dan sebuah Land Rover Defender warna hijau pekat. Tiada orang dalam Land Rover. Kedua-duanya, Fridae dan Nur Sundae dalam kereta yang lagi satu. Fridae memandang kepada Nur Sundae. Masing-masing dengan Black Berry dan I-Phone.

"I dah block, remove dan delete you."
"I pun."

Fridae keluar dan berjalan menuju ke keretanya.

"Fridae."
Fridae menoleh.
"Ya?"
"Any last words?"
"Yes. I love you."
Nur Sundae membalas dengan senyuman yang terpaksa. Mana mungkin senyum dalam keadaan jiwa penuh sebak dan kesedihan. Dia pun menghidupkan keretanya. Lalu memecut laju. Sangat laju. Sepertinya laju seorang wanita sedang emosi.

Fridae? Fridae masih berdiri di tempat letak kereta dengan puing-puing asap dan habuk mula bertenang.

Dan esok adalah Saturday. Saturday yang kosong.

Isnin, Oktober 12, 2009

GUA SUKA BAJU ROBOT

Ini gua nak jawab meme tanya, apakah 3 tee kesukaan anda?


1. Robot mabuk cinta yang menculik wanita yang dikasihi.


2. Robot yang gembira kerana berkawan dengan seekor burung.


3. Robot yang sedih kerana kematian burung.

Gua memang suka baju cetak robot. Robot yang ada perasaan. Sekarang lu tahu nak bagi gua apa untuk sambut harijadi gua.

Gua tag lu pulak: Apakah 3 tee kesukaan lu?

Rabu, Oktober 07, 2009

TEASER TRAILER PEMBURU BUAYA DARAT

Teaser ini menunjukkan babak-babak yang dipotong keluar dari final cut Pemburu Buaya Darat, sebuah karya Tok Rimau. Pada masa hadapan cinta telah pupus maka seorang saintis merentas masa untuk membuat dokumentari tentang cinta. Tanpa disedari dia sedang sendiri diancam. Filem Peburu Buaya Darat akan melibas di panggung-panggung indie sekitar bima sakti.

Screenings:
Layar Gerila: 8.30 mlm 11 Okt. 2009. DSI, UTM Skudai. Masuk Percuma.
Maskara Shorties: 8.30 mlm 31 Okt. 2009. Rumah Pena. Kuala Lumpur. Masuk Percuma

Selasa, Oktober 06, 2009

GAMBAR RAYA




Anak sedara gua jumpa cikgu kaunseling dan kerjaya.

"My uncle is so damn cool. I wanna be like him but it's kinda hard to keep up with him."

Sabtu, Oktober 03, 2009

UNCLE BOTAK




"Atokkkkkk! Uncle botak datang," jerit budak depan rumah Pak Long. Pak Long pun keluar dari rumah untuk menyambut aku.

Aku keluar dari kereta dan bersalam dengan Pak Long.

"Apa la cucu Pak Long. Sedap mulut dia je panggil saya Uncle Botak."
"Engkau tak botak ke?"
"Botak."
"Dah tu?"
Cheh! Pak Long kalau mengenakan aku memang terbaik.
Pak Long tepuk bahu aku sambil berkata, "jangan la sensitif sangat."

[Letak transition fade through black bagi menunjukkan masa berlalu di sini]

Pak Long hantar aku ke kereta.
"Ayah kau sihat?"
"Sihat, Pak Long."
"Kirim salam sama dia."
"Nanti saya sampaikan kepada dia, Pak Long buncit bini hitam kirim salam."
"Sedap mulut je kata aku buncit bini hitam."
"Pak Long tak buncit dah? Mak Long tak hitam dah?
"Balas dendam la tu."
"Jangan la sensitif sangat Pak Long. Selamat Hari Raya. Maaf Zahir Batin."

Aku hulur tangan untuk bersalam dengan muka tersengih-sengih puas.

Cerita Berkaitan

Blog Widget by LinkWithin