Khamis, Disember 29, 2011

BULI

Feena berbadan besar menghampiri tahap obes, tetapi adiknya Fadlee berbadan kecil menghampiri tahap cicak kobeng. Beza umur mereka 6 tahun. Feena dalam tingkatan satu dan adiknya baru darjah satu.

Bila ibu mereka tidak ada di rumah, Feena sering membuli adiknya.

Semalam Feena mencekak leher adiknya di bawah ketiak. Meronta-ronta Fadlee cuba melepaskan diri tetapi tidak berdaya. Cekak itu kemas dan teguh.

"Lepaskan la kak!" rayu Fadlee.

"Cakap aku cantik dulu," kerah Feena.

"Lepaskan la! Tolong."

"Cakap aku cantik dulu!"

"Ya, ya. Engkau cantik dulu."

Dush! Dush! Dush!

Apabila ibu mereka pulang, Fadlee mengadu, "Akak ni, orang dah buat apa dia suruh pun dia tetap jotos kepala orang."

Selasa, Disember 27, 2011

ACTION MOVIE FX


Gua bikin beberapa video guna Action Movie FX app untuk iPhone. Gua harap akan pecah kotak pejabat mengalahkan Ombak Rindu.


Tajuk: Akibat Berlumba Di Pagi Hari


Tajuk: Akibat Bangun Lewat pagi Hari


Tajuk: Cars


Tajuk: Budak Kecik Ada Power

.........
Thanks to Bad Robot, iPhone and iPad users can now insert themselves into a high-end action special effect. The company behind Lost, Alias, Mission: Impossible – Ghost Protocol and Super 8 has just released a cool, free iPhone app called Action Movie FX that allows users to shoot a short scene on your phone or tablet and then layer in a big explosion, attack or crash just like in a movie. Read more and watch all the effects in action after the jump.
The app, which you can download here, is currently free and comes with two preloaded effects: Missile Attack and Car Smash. For $0.99 you can then download extra effects such as Chopper Down, Tornado, Air Strike and Fire Fight. Watch all of them in action below.

Rabu, Disember 21, 2011

HARIMAU KERTAS




ASICS Origami : This is fantastic. It is simple and honest. Beautiful.

Jumaat, Disember 16, 2011

HANTUK KEPALA



Masa kecil-kecil dulu, masa main kejar-kejar, polis sentry atau galah panjang, selalu sahaja kepala terhantuk.

Entah dari mana mulanya satu tradisi, budak-budak akan hantuk kepala semula setiap kali mereka terhantuk. Two negatives cancel each other, kaedahnya.

Semalam masa main basketball, kawan aku terjatuh masa berebut bola. Kepala dia pula terhantuk testikel pemain lain yang berebut bola dengan dia.

Terbongkok-bongkok budak tu menahan senak.  Kasihan.

Agak-agak, kalau kawan aku hantuk semula kepalanya ke testikel budak tu, boleh hilang tak sakit dia dia?


Jumaat, Disember 09, 2011

PEMASARAN FILEM

Bagaimana mereka menguji penerimaan khalayak terhadap sesuatu filem? Saya tidak tahu di Malaysia, tetapi di Hollywood ada cara ujian tertentu.

Sebelum filem itu dilepaskan ke panggung-panggung, satu tayangan ujian dibuat. Kerusi dalam pawagam dibahagikan kepada empat (quadrants).
1. Lelaki atas 25
2. Lelaki bawah 25
4. Wanita atas 25
5. Wanita bawah 25

Filem yang boleh memuaskan semua quadrants dianggapkan sebuah filem berjaya. Orang yang mencipta sistem ujian ini bernama Joseph Farrel. Beliau baru sahaja mati.

......


I have never posted anything like this. But, I need to keep this piece of news. It's important to me.

9 Dec 2011

Khamis, Disember 08, 2011

ADIDAS COMMANDER LITE

Gua jalan-jalan di JPO (Johor Premium Outlet) pakai kasut And1 bundle. Secara kebetulan betul-betul depan kedai Adidas, tapak kiri dan kanan tercabut. Mmm... tahu-tahu je kaki ni mengecek kasut baru.

Kasut lama gua pun dah haus tapak dan koyak. Dah tiba masanya memanjakan kaki.
Adidas COMMANDER LITE TD. G20817
With a lightweight upper and a feathered outsole to support multi-directional movement, the adidas Commander Lite TD basketball shoe is a winning choice for centers and power forwards focused on fast moves, jump shots, blocking and rebounds. Lightweight arch support enhances surface adaptation and stability.
Harga di Al-Ikhsan Sports Online RM 299.00
Harga di Adidas Johor Premium Outlet RM 134.55
Harga di Amazon US$65 = RM203.48

Rabu, Disember 07, 2011

MIKODI - Draft Copy

Sudah menjadi tradisi tempat kerja saya, setiap kali ada staf pindah, kami akan bikin satu video selamat tinggal. Kali ini giliran Wati.

Isnin, Disember 05, 2011

Festival Dokumentari Malaysia 2011


Hari ni gua dapat email dari wakil FINAS, menjemput gua ke Festival Dokumentari Malaysia 2011. Memang dasar IT kerajaan diamalkan. Paperless.

Apa yang peliknya adalah kad jemputan diberi dalam format .doc (Mircosoft Word).



Diorang nak suruh gua edit ke apa?


Berikut gua panjangkan isi kandungam majlis.


Tayangan Filem Dokumentari
Sempena Festival Dokumentari Malaysia 2011
6 hingga 10 Disember 2011
2.30 petang – 9.30 malam
Pawagam Mini P.Ramlee, FINAS


Simposium Antarabangsa
10 Disember 2011
9.00 pagi – 6 petang
Conference Hall 3,
Kuala Lumpur Convention Centre

11 & 12 Disember 2011
9.00 pagi – 6 petang
Plenary Theatre,
Kuala Lumpur Convention Centre

Segala soalan tentang majlis, hubungi: 03 – 4104 1385 / 1327 Cik Azura/ En. Ahmad Faizal (kehadiran)

Jika anda berminat untuk dapat dana bikin dokumentari, lawat web ini: Crossing Borders - The Eurasia-Pacific Documentary Training

Khamis, November 24, 2011

MAINAN TIDUR

Hubungan gua dengan iPhone bertambah serius.

Malam tadi gua dapat mimpi buruk. Seorang lelaki telah mencuri iPhone gua.

Gua pun bersedih.

Tiba-tiba alarm 6.00 pagi berbunyi. Gua terjaga dari tidur.

Alarm itu dari iPhone gua.

Gua pun gembira.

Khamis, November 17, 2011

UJIRASA EIGHTLIDO

Klik untuk gambar saiz ekonomi.

Petang semalam gua kosongkan perut sebab Sicksand (JBfoodClub.com) jemput temankan dia buat ujirasa resepi di Eightlido, sebuah restoran barat baharu, baru buka di tepi laut Johor Bahru. Lokasinya di jalan pantai Lido, 100 meter dari Msuite hotel, sebelah Lost Malaya.

8 malam, gua terpacak di restoran tersebut. Perut gua berkeroncong.

Bersama-sama kami ada beberapa orang kuat sosial media Johor Bahru yang akan juga turut serta membuat ujirasa resepi. Kami sembang-sembang sambil makan dalam ruang restoran yang penuh watak sudut hiasan dalamannya.

Kami disajikan dengan menu-menu menarik yang mempunyai nama barat. Khabarnya, Spanish Cuisine.

{The chef will email the menu list. Insert menu here later - Editor}

Sedikit peringatan, ada di antara menu di sini yang dimasak dengan campuran alkohol. Sila tanya chef bila anda buat pesanan.

Oleh kerana ini pertama kali gua makan Spanish Cuisine, maka gua tidak boleh bagi markah sebab tidak tahu nak bandingkan atas piawai apa. Cukuplah gua kata, semua yang dihidangkan habis gua bedal.

Gua balik sampai rumah sekitar jam 12 tengahmalam. Gua terus pergi dapur cari nasi. Perut Jawa memang tidak sah tidak berkencan dengan nasi satu hari.



Isnin, November 14, 2011

BAKAT BOLA KERANJANG


Sedang gua jalan-jalan di Sunway Piramid, sebuah kompleks membeli belah yang bekonsepkan kubur Firaun,  tiba-tiba gua ternampak sebuah kedai mempamerkan jersey putih Team Shohoku nombor 10 milik Hanamichi Sakuragi. Harga RM80. Terus gua sambar tanpa banyak bicara. Gua memang pembeli kurang bijak. Beli ikut hati.

Gua memang minat habis manga Slamdunk (Pembolos Bola Keranjang). Gua ada satu set lengkap komik dia. Gua memang boleh rasa watak utama, Hanamichi Sakuragi, kerana gua pun asal lemah dan kena berlatih asas bola keranjang untuk main sampai tahap sekarang. Itu pun banyak lagi yang gua kena belajar.

Gua tengok ramai dengan bangganya pakai jersey pemain ternama Manchester walaupun main bola pun tidak. Gua tak boleh. Kalau gua pakai jersey Kobe dari Team Lakers atau Jordan dari Team Bulls, gua rasa tidak serasi sebab gua tidak handal macam mereka. Gua tidak layak. Itu bukan gua.



Hanamichi Sakuragi ini lain. Dia berlagak tapi semangat membara sebagai bakat pembolos bola keranjang. Ada sikit macam gua. Ha! Ha! Ha! Gua main dalam gelanggang pun lincah. Asyik menang je. Kawan-kawan panggil gua Sakuragi sekarang. Kalau gua ada rambut, gua dah dye merah. Ha! Ha! Ha!

Seminggu kemudian, gua terjumpa di Internet, jersey Shohoku yang sama dengan harga RM50 sahaja. Tidak guna! Gua terasa tertipu. Gua rugi RM30.

Untuk mengurangkan kerugian, gua sambar jersey Shohoku warna merah pula dari Internet. Kita jumlahkan dua helai jersey itu, RM130. Purata sehelai, RM65. Jadi gua rugi RM15 sahaja.

Bijak tak gua?


Khamis, November 03, 2011

SANDAL BASAH

Aku suka sandal aku kering.

Sampai depan pintu surau, aku tukar sandal. Aku pakai sandal surau dan masuk ke tandas.

Bila aku selesai, aku pun keluar. Aku dapati sandal yang aku tinggalkan depan pintu tadi basah.

Nampaknya ada orang lain menggunakannya untuk masuk ke tandas.

:-(


p.s
Mungkinkah sandal yang aku bawa masuk ke tandas tadi juga milik orang lain?

Isnin, Oktober 31, 2011

TIADA TAJUK

Mesyuarat tergempar Kelab Kelahi Selatan dipanggil malam tadi di Sayed Gym. Empat orang sahaja yang dapat hadir tepat pada waktu. Aku, Nol, Jim dan Iwan.

Agenda utama mesyuarat adalah membebaskan Rejam dari tahanan pihak berkuasa. Berita terakhir yang kami tahu, dia adalah suspek penyimpan barang curi. Mengikut polis pegawai penyiasat, dia akan ditahan 7 hari untuk membantu siasatan.

Beberapa minit kemudian, Amy, rakan nita Rejam datang menyertai kami dalam meja bulat. Kami minta Amy cerita perkembangan terbaru.


Amy gagal menghubungi polis pegawai penyiasat. Amy gagal menemui Rejam. Lawatan tidak dibenarkan.


Nampaknya semua berita negatif.

Sama ada Rejam bersalah atau tidak itu tidak menjadi isu langsung kepada kami. Kepada kami Rejam adalah seorang adik yang rajin berkerja dan jika diajak rewang kenduri, dia pasti datang.

Kalau aku perlu kawan untuk menggali kubur mencari bahan untuk buat minyak dagu, aku pilih Rejam.  Aku kata kalau. Kalau. Jangan serius sangat boleh?

Kami membentangkan beberapa pilihan jalan untuk membebaskan Rejam. Kami tanya, siapa ada kawan polis? Mungkin kawan itu boleh membantu. Siapa ada kawan peguam? Mungkin peguam boleh bagi maklumat selok belok prosedur undang-undang.

Kami kemudiannya membuat beberapa panggilan. Tiada jawapan pasti. Kami agak buntu. Muka masing-masing ketat.

"Tapi ada satu berita positif," celah Amy.
Kami semua menanti berita positif itu dengan penuh debar.

"Kakak I ada kenal satu makcik di Pontian."

Siapakah makcik ini? Adakah dia polis? Peguam? Majistret? Yang berhormat?

"Makcik ni pandai mengubat. Dia boleh bacakan kasik lembut hati polis pengawai penyiasat tu."

Adoyai! Kami semua meletak tapak tangan di muka. Amy. Amy.


Khamis, Oktober 27, 2011

LEGGING



Aku pernah menegur seorang gadis kerana pergi berjogging memakai legging dengan garisan seluar dalamnya kelihatan jelas timbul. Buruk nampaknya.

Legging adalah seluar ketat yang biasanya diperbuat dari campuran lycra, spandex, nylon, kapas atau polyester. Dulu, ianya dipadankan dengan baju besar yang menutup punggung. Tetapi dewasa ini, gadis-gadis memakainya tanpa peduli untuk menutup punggung dengan baju besar.

Sejak dari teguran aku, gadis itu pergi berjogging masih memakai legging, tetapi tanpa seluar dalam.

Selasa, Oktober 25, 2011

PAPI


Afimon sudah pandai mengeja. Tidak sia-sia hantar taska.

Baru-baru ni dia asyik eja, "PA... pa, PI... pi. Papi." Itu je dia asyik ulang.

Dalam bilik air pun, "PA... pa, PI... pi. Papi."
Di dapur pun sama,  "PA... pa, PI... pi. Papi."

"Pandainya Afi eja."
"Mestilah.  PA... pa, PI... pi. Papi."
"Papi tu apa?"
"Papi pun tak tau."
"Apa dia?"
"Papi anak anjing la."

Aduhai! Dwibahasa budak ni.


Isnin, Oktober 24, 2011

MENCARI KETAM

Photo by Bakri Hafiz


Minggu lepas, aku pergi menonton di program Freedom Filem Fest. Selepas tayangan, terdapat sesi bual bicara. Beberapa orang asli Seletar juga hadir sempena dokumentari Laut, Rumah Saya.

Aku sentap kerana selama ini mereka berada amat hampir dengan aku tetapi halimunan di mata aku. Aku tidak nampak mereka. Tidak kenal mereka. Tidak tahu sengsara mereka.

"Saya cuma ingin mencari ketam tetapi saya dihalau," keluh orang asli Seletar.

Dulu kawasan-kawasan pesisir pantai selatan Johor adalah kawasan mereka, tetapi kini sudah ditambak dan dibangunkan bangunan-bangunan batu dan kilang yang entah milik siapa.

Pembangunan pesat ini akan memanfaatkan mereka yang punya kemahiran, pengetahuan dan kewangan yang selaras dengan tuntutan urbanisasi. 

Orang yang hidupnya terikat dengan amalan tradisional terus terpinggir, malah teraniaya.

Dulu laut itu, paya itu, pantai itu tempat mainan mereka. Kini, bukan lagi.

"Saya cuma ingin mencari ketam tetapi saya dihalau," keluh orang asli Seletar.


LAWATAN SAMBIL BELAJAR
Save Orang Seletar. Photos by Bakri Hafiz
Cadangan Bacaan:  Konflik masyarakat orang Seletar dan pembangunan Iskandar, Johor Bahru, Malaysia

Selasa, Oktober 11, 2011

FINE

Dua orang yang mengakhiri perbualan dengan perkataan yang sama tidak semestinya setuju antara satu sama lain.

Akhirnya dia jerit, "fine!", aku pun balas "fine!"

Dan kami beredar ke arah bertentangan.

PARKING KOMTAR

"Bang seringgit bang."
"Kenapa gua perlu bagi lu seringgit?"
"Saya jagakan motor abang."
"Lu jagakan motor gua?"
"Tu, kadbod atas seat abang tu, saya yang letak."
"Kadbod ni ada power jaga motor gua?"

Adi ambil kotak dari atas tempat duduk RXSnya. Adi keluarkan penggores api dari kocek jeans. Dia gores dan bakar kotak itu.

Mat Gian jaga motor tergamam.

Adi campak kotak yang sudah separuh terbakar ke arah Mat Gian. Ia jatuh tepat depan kaki Mat Gian itu. Adi muka puas.

Adi pusing belakang ke arah motornya.

Adi dapati lapan Mat Gian jaga parking lain berdiri mengadap Adi.

Rabu, Oktober 05, 2011

GASAK

Saya sedang mengusahakan buku antologi cerpen lawan-lawan. Working title: Gasak. Saya perlukan 20 penulis. Jika anda berminat untuk turut serta sila rujuk Blog Gangguan (Blog Projek Buku Saya).

Frasa pembuka untuk cerpen saya:

Kajian menunjukkan ramai orang lebih gentar membuat ucapan awam berbanding dengan menghadapi mati.

Lihatlah itu. Pengusti itu berdiri di tengah-tengah stadium dengan hanya berseluar dalam. Dia memegang mikrofon dan berucap di hadapan beribu-ribu khalayak.

Pengusti adalah lelaki sebenar. Lelaki yang penuh keyakinan diri. Lelaki tanpa rasa gentar.
Bersambung.



Selasa, September 27, 2011

MUSANG

Sudah lama saya ingin menulis tentang terjemahan musang dalam Bahasa Inggeris.

Ramai orang menterjemah musang sebagai fox. Dan fox sebagai musang. Sebenarnya mereka adalah binatang yang berbeza.

Musang adalah civet. Fox adalah rubah.
Manusia dan musang

Rubah  
Ketika membuat kajian teliti untuk entri ini, saya cuba google gambar "fox." Yang banyak keluar adalah foto sexy Megan Fox.  Itu pasal saya terlewat kemas kini blog ini.

Selasa, September 06, 2011

ICE LEMON

Masukkan hirisan lemon dalam air kosong

Bekukan dalam peti ais atau di khutub utara.

Hidangkan dalam minuman berkarbonat.

Selasa, Ogos 23, 2011

BLU RAY DVD 9


  1. 127 HOURS
  2. 28 DAYS LATER
  3. 30 DAYS OF NIGHT
  4. 40-YEAR-OLD VIRGIN, THE
  5. AMELIE
  6. ARMORED
  7. BLACK SWAN
  8. BOAT THAT ROCKED, THE
  9. BOUNTY HUNTER, THE
  10. BROOKLYN'S FINEST
  11. BUCKET LIST, THE
  12. BUTCH CASSIDY AND THE SUNDANCE KID
  13. CAPOTE
  14. COLD MOUNTAIN
  15. DATE NIGHT
  16. DRAMA QUEEN
  17. EAT PRAY LOVE
  18. ENGLISH PATIENT, THE
  19. EYES WIDE SHUT
  20. GRADUATE, THE
  21. HAMBURGER HILL
  22. HAUNTING IN CONNECTICUT, THE
  23. IP MAN 2
  24. IT'S COMPLICATED
  25. JUST WRIGHT
  26. KILLING FIELDS, THE
  27. KING'S SPEECH, THE
  28. KNOWING
  29. KRAMER VS KRAMER
  30. LAST KING OF SCOTLAND, THE
  31. LOVE HAPPENS
  32. LOVELY BONE, THE
  33. MEMENTO
  34. NAPOLEON DYNAMITE
  35. ONE FLEW OVER THE CUCKOO'S NEST
  36. ONG BAK 3
  37. PASSION OF THE CHRIST, THE
  38. PAUL
  39. RAGING BULL
  40. REC 2
  41. RESERVOIR DOGS
  42. SAINTS AND SOLDIER
  43. SEVEN POUNDS
  44. SOCIAL NETWORK, THE
  45. STAR TREK
  46. TO SAVE A LIFE
  47. TOURIST, THE
  48. TRAINSPOTTING
  49. UNTHINKABLE
  50. W


Khamis, Ogos 18, 2011

KEK LAPIS



Ayim telefon kata kek lapis Kakda murah lagi sedap. Satu jongkong harga RM20 je. Aku pun buat pesanan 3 jongkong untuk kudapan bulan puasa ni.

Kek tu siap keesokan harinya. Memang sedap. satu setengah jongkong aku lantak. Aku rancang nak buat pesanan raya pula.

Ayim telefon melapor Pure Creamery Butter cap Golden Churn disahkan JAKIM sebagai tidak halal kerana mengandungi DNA babi. Ayim menambah, "Kakda kata kek lapis dia guna mentega brand itu.
August 15, 2011 15:50 PM
Jakim Confirms 'Pure Creamery Butter-Golden Churn' Is Non-Halal
KUALA LUMPUR, Aug 15 (Bernama) -- The Islamic Development Department of Malaysia (Jakim) today confirmed that the 'Pure Creamery Butter-Golden Churn' sold in Malaysia is non-halal.
 Aku dah makan satu setengah jongkong malam tadi. Tak boleh makan lagi.

Aku pun panggil jiran Cina sebelah.

"Gua tak boleh makan ini kek, minyak ada babi dalam. Lu amik la."
"Apa pasal satu setengah?"
"Gua dah termakan semalam."
"Kata haram?"
"Semalam gua tak tau maaa."
"Takpe takpe, lu tak sengaja. Minta maaf sama Tuhan."
Pandai pulak Cina ni. Rezeki dialah kek itu.

Sekarang aku nak kumur air tanah 1 gelas. Air mutlak 6 gelas.

Rabu, Ogos 17, 2011

TAK MUAT


Rima: I nak baju ni boleh?

Ajan: I bukan tak mahu bagi you baju ni tapi...

Rima: Tapi apa? You kedekut?

Ajan: Bukan kedekut. Tapi baju ni tak muat.

Rima: Tengok orang la sikit. I dah slim tau.

Ajan: Bukan tak muat badan you tapi tak muat almari you. Almari you dah sendat sangat dengan baju. Kalau sehari you pakai sehelai, dua tahun pun tak tentu habis pakai semua.

Rima: Jahat.

Selasa, Ogos 16, 2011

Rabu, Ogos 10, 2011

BOMOH


Minggu lepas, seorang pembaca menelefon. Dia melaporkan dia mengalami gangguan selepas membaca buku Gangguan.

"Gangguan yang macam mana?" tanya aku.

"Masa mengemas rumah, ada lembaga hitam bertenggek atas meja. Dia bertenggek betul-betul atas buku Gangguan," bersungguh dia bercerita.

Alamak. Berita-berita macam gini boleh buat saham buku Gangguan menurun.

"Kau buat apa?" tanya aku lagi.

"Tak ada apa-apa. Nampak imbasan je. Padang sekali lagi, dia hilang dah."

"Mmm... malam ni letak Surah Yasin atas buku Gangguan. Kalau lembaga hitam tu datang nak duduk lagi, bontot dia akan terbakar."

"Serius?"

"Cubalah dulu."

Tiada panggilan dari dia lagi sampai sekarang. Dah okay la tu. Ada bakat aku jadi bomoh. Boleh mula bisnes. Besok aku nak beli mesin nombor giliran macam kat bank.

Selasa, Ogos 09, 2011

TAPAK

Pagi tadi, dalam perjalanan ke pejabat, kasut aku tercabut tapak. Kasut buruk lagi kodi, begitulah.

Kalaulah aku ini wanita, sudah tentu ada dua tiga pasang kasut spare dalam kereta. Boleh tukar segera.

Tetapi aku ini lelaki. Aku pakai selipar surau buat sementara waktu. Esok aku pulangkan.

Ahad, Julai 31, 2011

GANGGUAN ON SALE NOW

Klik untuk besarkan
Hampir setahun kita tunggu buku ini keluar.

Harga buku RM15 + Shipping RM5 = RM20.
Pesan buku dgn hubungi penulis:

1. kumprinxATgmail.com,
2. miszazieATgmail.com,
3. nashiqahATgmail.com,
4. fikri.mistiATgmail.com,
5. msay_5ATyahoo.com,
6. akulerdonATgmail.com,
7. rahiminidrisAThotmail.com,
8. gua.kringetATgmail.com,
9. kusyihirdanATgmail.com

10. tokrimauATgmail.com (Stock Available but Fast Selling) SOLD OUT


Assalamualaikum,


Transaksi Jualbeli Buku Gangguan dengan Tok.
Transfer/Deposit RM20 ke
Bank: akaun Saving CIMB.
No Akaun: 0104 0059596 526
Nama: Ghazali Bunari (Agen Tok)
E-mel Notification:tokrimauATgmailDOTcom
Tel: 012-7367772


Selepas transaksi berjaya, sila e-mel dgn tajuk: SAYA DAH BAYAR GANGGUAN
a) tarikh dan butir transaksi (tarikh, masa, lokasi etc.)
b) nama penuh, telefon dan alamat penuh untuk saya pos Gangguan.


Kadang2 duit masuk tapi saya tak terima e-mel. Tok tak tahu nak pos ke mana buku tu.


Terimakasih kerana menyokong Gangguan.

PS
Ada orang deposit duit ke bank tapi takde bagitau alamat. Kira sedekah ke ni?


Rabu, Julai 27, 2011

EUTHANASIA SIPUT SEDUT


Aku tak makan siput sedut. Tapi dulu, masa kecik-kecik memang pantang jumpa. Suka sangat.

Nama sainsnya adalah cerithidea obtusa. Nama kampung dia, siput sedut atau juga dikenali sebagai belitung, siput mata merah merupakan sejenis kerang-kerangan siput air tawar yang boleh dimakan dan banyak dijual di pasar, terutama pasar tani. Memang sedap kalau masak lemak.

Suatu hari abah bawa balik siput sedut segar. Hidup lagi. Dia merayap-rayap dalam mangkuk. Comel sangat.

Untuk masak, siput itu perlu dimasukkan dalam air panas menggelegak. Kasihan. Tak sampai hati nak nengok. Terus aku berhenti makan. Sampai sekarang ni.

Tak baik menyiksa binatang dengan api atau air panas. Kalau masukkan dia dalam peti ais kat tempat beku tu mungkin lebih berperikemanusiaan. Biar dia mati hipotermia.

Kalau aku boleh berhenti hisap rokok, macam aku berhenti makan siput kan bagus. Padahal hari hari aku siksa tembakau tu dengan api. Alahai!

ps.
Lama tak blogging. Menulis pun macam menari tak ikut rentak.

Selasa, Julai 12, 2011

KUTU


Nett: Tumpang tanya. Kenapa digondolkan kepala Afimon?

Gua: Cikgu dia kata rambut dia ada kutu. Cikgu dia dah sikatkan dan dapat banyak mak kutu. Masih banyak telur kutu atas rambut dia.

Nett: Lantas?

Gua: Botakkan je senang.

Nett: Tumpang tanya lagi.

Gua: Apa dia?

Nett: Tok pun botak sebab rambut Tok banyak kutu ya?

Gua: Cheh!


Isnin, Julai 04, 2011

GREAT BALL OF FIRE


Gua tengah layan NBA kat mamak, tiba-tiba Man Lipas dan Usop Libas datang duduk meja gua.

"Lu main bola team mana sekarang?" gua.
"Lutut dah buruk tak boleh main lagi. Gua main golf je sekarang," jawab Man Lipas sambil mencucuh rokok.

Dulu Man Lipas ni memang macam lipas kudung gelecek bola. Lepas kena tebas kaki dia, terus dia slow.

"Lu pulak? Main takraw lagi?" gua.
"Gua lama dah pencen takraw. Perut dah boroi, tak boleh nak terbang lagi," jawab Usop Libas sambil mengupas kulit pisang montel yang mamak letak atas meja.

Dulu, kalau Usop Libas lipat bola macam peluru perginya. Macam nak retak court dibuatnya.

"Ini kami baru main golf la ni," kata Usop Libas lagi.

"Bola golf tu kecik," kata Man Lipas, "Semakin kita tua, semakin kecik bola yang kita main."

Man Lipas. Berdekah-dekah Man Lipas dan Usop Libas ketawa.

Gua pun sambung, "Gua masih main basketball. Bola paling besar dalam keluarga bola."

Usop Lipas sambung, "Lu ingat lu tak tua-tua? Ha ha ha!"

Malam tu gua belanja Man Lipas dan Usop Libas teh tarik dan capati.

BLOGGER PUN RINDU KAT GUA

Blogger Bot hantar email kat gua sebab lama tak update.

Blogger Support no-reply@blogger.com to me. 9:56 AM (1 hour ago)

Hi there,

Your blog, http://tokrimau.blogspot.com/ , is associated with the Google Account username tokrimau AT gmail DOT com . Please use this Google Account username to log in to Blogger and access your blog.

If you've forgotten your password, you can reset it by clicking this link: (*hide)

Isnin, Jun 27, 2011

BIR HALAL

Gambar hiasan: Dua lelaki pura-pura mabuk

Mengejutkan apabila tersebar berita ujian makmal yang dijalankan terhadap Barbican yang popular sebagai `bir halal’ di kalangan pengguna Islam dikesan mengandungi alkohol.

Diluar 7-Eleven Teluk Muroh ada iklan Barbican harga Rm2.50. Din pun masuk bertanya tentang minuman itu.

Cashier: Iklan lama tu bang. Kami tidak jual Barbican buat masa ini atas arahan pengurusan.
Din: Kenapa?
Cashier: Ada isu tentang Barbican mengandungi alkohol.
Din: Ye ke? Tapi beer lain ada jual pulak.
Cashier: Hi hi hi, saya cuma mengikut arahan je bang.

Kemudian keluar lagi satu berita yang menyebut  ujian makmal menunjukkan tiada alkohol dalam `bir halal’ tersebut. Alahai!

Khamis, Mei 26, 2011

PICK UP LINE MUSLIMIN

Gua tak berapa ada idea hari ni. Jadi gua buat senarai 10 pikap line muslimin yang gua kutip dari #PickUpLineMuslimin di Twitter.

  1. "Assalamualaikum, tak jawab berdosa."
  2. "Saya akan sentuh awak di tempat yang takkan membatalkan wudhu' awak, iaitu hati.
  3. " Telah masuk waktu solat fardhu Asar (16:37) bagi kawasan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur & yg sewaktu dengannya"
  4. "Rukun nikah ada lima: Aqad, wali, dua orang saksi, saya dan awak."
  5. "Nur Kasih the movie tinggal couple seat je, awak ok ke?"
  6. "Tak perlu takut dengan JAIS, mereka pun makhluk seperti kita.
  7. "Kahwinlah dengan Pak Aji, Insyallah selamat dunia akhirat"
  8. "Saya memang hari-hari doa agar dapat Hidayah." (Boleh guna jika awek nama Hidayah je)
  9. "Saya mayor foursquare Masjid Shah Alam
  10. "Bapak awak pengganas ke? pasal awak memang meletup."

Gua harap ayat-ayat di atas dapat membantu kalian mendapat jodoh dengan awek yang solehah. Amin.

Isnin, Mei 23, 2011

INCEPTION LEBUHRAYA



Lebuhraya PLUS Air Hitam - Skudai adalah lebuhraya paling bosan. Buat pemandu mengantuk.

Sepatutnya, pihak berwajib cetak artwork dari Galeri Seni atau kartun Lat besar-besar. Letak sepanjang jalan, satu setiap kilometer.

Semalam, gua terlelap. Kemudian gua terjaga. Tercelik. Kereta gerak meluru 110km dan di hadapan gua bontot lori. Panik! Gua jerit Allahuakbar!

Gua tekan brek tapi brek tak ada!

Gua pandang kanan. Pemandu pandang gua.

Cheh! Rupanya gua sekarang penumpang. Bukan pemandu. Baru teringat, kami tukar posisi di hentian Machap tadi.

Pemandu pandang gua, "Ngigau? Mimpi ngeri?"

Gua kesat airliur basi. Kemudian gua kesat peluh di dahi. Lega. Nasib baik gua tak ngigau sebut Rozita Che Wan.

Rabu, Mei 18, 2011

DILEMA LELAKI TEGAK

Peta Jajahan Homo mengikut Wiki May, 2011

Gerakan gay untuk masuk dalam arus perdana semakin ketara. Beberapa negara, termasuk Argentina, Canada, Portugal, Norway dan Afrika Selatan, sudah membenarkan perkahwinan sejenis mengikut landas undang-undang.

Lelaki-lelaki tegak (Straight/bukan gay) mula rasa risau apabila ada orang cuba memberi justifikasi gerakan gay dengan menafsir semula persahabatan lelaki-lelaki sebagai kecenderungan homo erotik. Contohnya: ada yang menuduh filem Pendekar Bujang Lapok mempromosi gay threesome. Ish! Ke situ sampainya.

Lelaki-lelaki tegak mula melampau menunjukkan kejantanan mereka dengan mengelakkan detik-detik yang boleh memfitnah mereka sebagai gay. Berikut adalah senarai 7 gay moment yang membuat lelaki tegak risau.

  1. Dollah menawarkan Awang makanan dari pinggannya untuk dijamah.
  2. Dollah membetulkan talileher Awang yang senget sebelum masuk temuduga.
  3. Dollah mengurut betis Awang yang baru kena simpul biawak.
  4. Dollah keluar dari fitting room dan bertanya kepada Awang, "Okay tak baju ni?"
  5. Dollah bertanya kepada Awang, "Aku gemuk tak?"
  6. Dollah dan Awang pergi kenduri terpakai baju batik yang sama.
  7. Dollah dan Awang jalan pegang tangan. Biasalah, Bangla memang begitu.

Sebenarnya perenggan-perenggan di atas hanya mukadimah. Apa yang Tok nak cerita adalah seperti yang berikut:-

Sedang gua menunggu di stesen bas, tiba-tiba, seorang awek cun melintas. Terus gua dilema, kalau gua tengok, nanti dikata orang mata keranjang. Kalau gua tak tengok, dikata orang gay pulak. Ish. Susah hidup zaman modern ni. Banyak fitnah.

Jumaat, Mei 06, 2011

TENTANG dan KENTANG oleh Saharil Hasrin Sanin

180 naskhah (sahaja) buku-buku ini diterbitkan dan dijual secara online. 20 naskhah (utk setiap satu judul) telah pun dibeli orang secara pukal.

Dengan membeli buku-buku ini anda juga layak/berpeluang untuk memenangi iPad2 tajaan: www.saharil.com

Koleksi 50 esei dan tulisan terbaik dan terpilih yang pernah terbit di dalam blognya selama lebih satu dekad.



TENTANG | 200 mukasurat
RM25 + *RM4 (pos ekspress sahaja)

Koleksi 172 ilustrasi terbaik dan terpilih yang pernah terbit di dalam blognya selama lebih lima tahun.



KENTANG | 200 mukasurat
RM25 + *RM4 (pos ekspress sahaja)

*50 sen tu untuk tambang teksi aku pergi Pejabat Pos, keh keh keh.

Bayaran boleh dibuat ke akaun berikut:
Nama: AZALAN BIN HUSSAIN
Akaun: 1-14141-15430-1 (Maybank)

Kemudian, emelkan bukti pembayaran ke emel : jimimahmud@gmail.com dan pada subjek tulis: BELI TENTANG RM29 atau BELI KENTANG RM29 atau BELI TENTANG DAN KENTANG RM58 <= Jangan salah pesan buku ya! Tulis nama sebenar anda dan alamat yang betul dan tepat (untuk menjamin buku-buku sampai kepada anda).

Kemudian, kami akan pos buku anda, dan balas emel anda dengan menyertakan 'nombor package pos ekpress' untuk anda menyemak sendiri di laman web rasmi Pos Malaysia: http://www.pos.com.my/pos/appl/service/sub_express_mail_old.asp

Kami tidak akan bertanggungjawab sekiranya buku tidak sampai kepada anda jika status tracking pos ekspress mengatakan: Final Delivery.

Jadi, pastikan anda memberi alamat anda yang valid sahaja.

_______________
Fadli Akiti kata: Ya, Saharil (rujuk filem The Fisher King, nama "Saharil" ini saya suka panggil satu nama iaitu Saharil saja, seperti dialog Robin Williams dalam filem tersebut, "Like Moses") merupakan sebuah fenomena, lebih-lebih lagi kepada mereka yang mengikutinya di blog, dan tulisan-tulisannya seawal majalah Dewan Siswa, Eh! dan seterusnya. Apa yang ada di dalam penulisan penulis segak ini yang jarang ada dalam sanubari penulis lain sehingga saya terpaut dengannya? Lihat sahaja pembukaan bab serta "entri" buku ini: Ini adalah entri blog pertama aku (sebelum ini, laman web aku bukan dalam bentuk blog), dan nampaknya, kita akan mati hari ini!
(Tentang, hlm. 5)


BACA SELANJUTNYA!

Rabu, Mei 04, 2011

SUARA JURUFOTO

I am not of a photographer but I do like the arts.

The Sartorialist


Yoon Sul


Martin Schoeller

CARBOOT SALES JOHO 1-7.30 pm MAY 7, 2011

AWAS LEPASAN SPM

Awas dengan taktik pengrekrutan oleh kolej-kolej dengan cara mendesak pelajar lepasan SPM untuk membayar wang deposit awal.

Hakikatnya sekarang kolej-kolej tumbuh macam cendawan, tidak perlu risau tidak dapat tempat. Shop around. Jangan terburu-buru letak wang pendahuluan.

Khamis, April 28, 2011

BAHASA INI HANYA PINJAMAN

Bahawasanya bahasa itu sifatnya tidak kekal. Bahasa Melayu lama dengan Bahasa Melayu sekarang berbeza. Setiap patah perkataan itu macam melalui proses undian populariti. Yang mana orang suka pakai, itulah yang lama bertapak.

Sebenarnya, gua agak tidak gemar perkataan Inggeris yang diMelayukan oleh DBP. Contohnya:- revolusi, transformasi, kontroversi, promosi, induksi. Apa ni si si si? Tak ada jiwa.

Gua lebih suka  perkataan Inggeris yang diMelayukan oleh akar umbi. Contoh:- kusyen, gostan, prewel, prebet, drebar, soljah.

Pada zaman media sosial ini, orang suka guna bahasa Inggeris dengan ejaan Melayu. Gua rasa perkataan-perkataan ini bakal ngetop.

Ramalan 10 Frasa/Perkataan Ngetop:
  1. sori 
  2. kiut 
  3. suwit
  4. gudnait
  5. aimisyu
  6. ailabiu
  7. miskol
  8. omaigod
  9. brokenhatet
  10. maderfaker

Isnin, April 25, 2011

Jumaat, April 22, 2011

MASA SEKOLAH RENDAH, DALAM RUANG CITA-CITA, AKU TULIS KARTUNIS.

Kecoh pasal telur ayam palsu

Bila cek, telur tu telur betul tapi defect
"Nasi Lemak should be ban from school canteen," - minister.

Rabu, April 20, 2011

SOFA SO GOOD

PENGUIN

Tiba-tiba gua terasa nak membela penguin dalam reban terbuka. Ada pasaran tak untuk daging atau telur penguin?

E-MEL 1MALAYSIA

Gua masih lagi bengang dengan cadangan bangang Emel 1 Malaysia.  Gua tengok klip PM baca teks ucapan yang disediakan untuknya dalam berita TV.  Penuh mambo jambo jargon tekno. Tapi masih lagi tidak dapat disembunyikan projek ini projek bangang.

Gua bukan keseorangan dalam bengang, ramai lagi orang bengang hingga #1malaysiaemail jadi ngetop topic trending tempatan.

Gua harap PM berani buat pembatalan demi kesejahteraan rakyat.

Menurut The Star Apr 20, 2011:
Datuk Seri Najib Tun Razak, who announced this yesterday, said the 1MY E-mail initiative would allow “direct and secure” communication between citizens and the Government while enhancing the delivery of government services to consumers and businesses alike.

Menurut Berita Harian Apr 20, 2011:
INFO: E-mel 1 Malaysia
Dikendalikan oleh Tricubes Bhd yang berpengalaman 12 tahun dalam bidang biometrik dan kad pintar.
Dimiliki sepenuhnya oleh Tricubes menerusi bidaan terbuka Unit Perancangan Pengurusan dan Pemodenan Pentadbiran Malaysia (MAMPU).
Menjadi platform utama dan rasmi bagi komunikasi dua hala rakyat dengan kerajaan.
Dilengkapi pautan yang membolehkan beberapa urus niaga berkaitan agensi kerajaan dilaksanakan.

Menurut Malaysia Kini Apr 19, 2011:
Syarikat Tricubes Bhd yang diberikan kontrak RM50 juta untuk melancarkan perkhidmatan emel 1Malaysia merupakan sebuah syarikat bermasalah.

Syarikat yang tidak berapa dikenali itu merupakan antara 12 buah syarikat yang disenaraikan Bursa Malaysia sebagai syarikat GN3 kerana keadaan kewangannya dalam keadaan "lemah" atau "buruk."

Menurut KLSE.Info. Saham Tricubes melonjak selepas pengumuman.
Click to enlarge
Soalan Kefahaman Ramalan Kertas Ekonomi STPM 2011
Adakah pengalaman 12 tahun dalam kad pintar dan biometrik bermakna Tricubes akan menjamin pengedalian e-mel?

  1. Apakah pengalaman Tricubes dalam bidang e-mel?
  2. Adakah selama ini kerajaan tiada saluran "direct and secure" komunikasi dengan rakyat?
  3. Adakah rakyat ada melaungkan keperluan mendesak untuk emel peribadi dengan jenama 1Malaysia?
  4. Apa jadi dengan projek 1 Bayi 1 Emel yang dilaungkan dalam inisiatif K-Perak pada tahun 2005?
  5. Kenapa e-mel satu rakyat ini tidak diminta pandangan rakyat sebelum bikin?
Tambahan:

The Star 20 April dipetik,
Datuk Seri Najib Tun Razak tweeted early Wednesday morning that public funds were not involved in the project, which involves a RM50mil investment.
“Before I sleep , let me clarify that the 1Malaysia E Mail is a private sector project. No public money is involved n entirely voluntary,” he said in his tweet.
 Tetapi, kenapa PM tak tekan hal ini masa mula-mula umum semalam? Mmmm... Ini damage control statement.  Kan?

    Selasa, April 19, 2011

    Official email account for each Malaysian adult

    Petikan The Star Online

    Rakyat tidak perlukan e-mel 1Malaysia. Kita sudah ada banyak emel percuma yang stabil dan boleh diharap dari Gmail, Yahoo Mail dan MSN.

    Kalau mahu bagi rakyat maklumat, rakyat boleh pakai apa-apa e-mel pun dan langgan dari penyedia maklumat. Mudah.

    Ini adalah kitaran semula idea 2005 K-Perak. Masa itu mereka mahu bagi setiap bayi satu emel percuma. Rujuk SINI.

    Tolonglah jangan membazir. Gila. Ini idea paling bangang!

    Apa yang rakyat mahu adalah internet percuma atau murah. Apa guna emel kalau tidak ada Internet? Fuck!

    Lagi satu hal, laman-laman kerajaan pun sekarang dah banyak bertukar ke Facebook. "Cari kami di Facebook." Apa sudah jadi?

    PETUA KEHIDUPAN

    Q: Apa perlu kita buat jika kita gagal memberi khidmat yang terbaik?

    1. Kita mestilah minta maaf. 
    2. Kita akui kesilapan kita.
    3. Kita janji kita akan baiki kesilapan.
    4. Kita buat jenaka comel macam Twitter. Hati yang baran pun tidak jadi mengamuk. :-)

    Opss ada masalah.

    Kasihan Robot Ni.

    APA ITU SOLEY?


    Middle of the Road are a Scottish pop group that sang Soley Soley. It was the number one song in Switzeland in January 1972. As of 2010, Middle of The Road is enjoying a mild resurgence of popularity due to their 1971-72 videos on YouTube because of their song Soley Soley had been featured in Malaysia's comedy movie Hantu Kak Limah Balik Rumah.

    "Written by a Spanish songwriter, Fernando Arbex, with lyrics co-written by Sally herself and produced by Giacomo Tosti just before Catoca was formed, "Soley Soley", recorded in Madrid, became the summer hit for Europe that year."-Middle of the Road Official Website

    Using Google Translate, I translated Soley from Spanish to English. The result shows
    solely. –adverb
    1. as the only one or ones: solely responsible.
    2. exclusively or only: plants found solely in the tropics.
    3. merely: She wanted solely to get out of the house for a while.
    Wallahua'lam.

    Soley Soley by Middle of the Road (1971)

    Just a little bit lonely
    just a little bit sad
    I was feeling so empty
    until you came back
    until you came back
    until you came back.

    Oh
    Soley
    Soley
    Soley
    Soley
    Soley
    Soley
    Oh
    Soley
    Soley
    Soley
    ley
    Soley
    Soley
    Soley
    ley
    Soley
    Soley.

    Just a little bit closer
    can you lay by my side
    can we get it together
    lazing in the sand
    lazing in the sand
    lazing in the sand.

    Oh
    Soley
    Soley...

    Ahad, April 17, 2011

    Zaman Dulu

    Papa: Zaman dulu, papa pergi sekolah belanja 20 sen je.

    Sabrinamon: Zaman tu ada dinosour tak pa?

    Papa: Bukan zaman dahulu kala. Zaman dulu je la. Cheh!

    Khamis, April 14, 2011

    HUJUNG 1980, KERAJAAN HANTAR GUA GI AMERIKA TRAINING JADI KOBOI

    Roomate Gua Masa kat Texas

    Dah muka macam Ibnor Riza, Debra mana yang tak sangkut?

    Macam muka pengedar dadah Ciudad Juarez pun ada.
    Gua rasa, jadi Tarzan jugalah yang kena dengan jiwa gua.

    Rabu, April 06, 2011

    SATU MALAYSIA


    Seorang Melayu berdiri di depan gerai DVD di pasar malam.

    "DVD Hantu Kak Limah Balik Rumah Mamat Khalid ada ka?" tanya Melayu itu.

    "Belum sampai lagi," jawab tauke DVD.

    "Kalau lu tak jual itu DVD minggu depan, lebih baik lu berhenti jadi Cina."

    "Okay la kawan. Minggu depan gua bawak. Kalau lu tak beli, lebih baik lu berhenti jadi Melayu."

    "Okay. Gua ciao dulu. Jumpa minggu depan"

    ...
    Dari mana datangnya entri ini? Akan datang gua cerita asal usul entri ini.

    Sabtu, April 02, 2011

    CEWAH ON SALE DI CAR BOOT JB



    CEWAH boleh dibeli melalui stokis bertauliah berikut.
    1. Online SALE: Sindiket Sol-jah
    2. Franchise Burger Rokes (belakang Wangsa Walk depan satu restoran.)
    3. UYA Distro Subang Jaya
    3. Jualan Langsung: Tokrimau di Carboot Sale

    Khamis, Mac 31, 2011

    MEMBACA WACANA AJAN DAN RIMA



    Menulis siri Ajan dan Rima tidak begitu mencabar. Apa yang lebih mencabar adalah memastikan yang membaca memahaminya. Tidak semua orang faham siri ini. Untuk 'dapat' siri Ajan dan Rima, khalayak perlu berada dalam pemikiran watak Ajan dan Rima dan membaca apa yang tersirat.

    Ajan dan Rima merayau-rayau di sebuah pusat membeli-belah. Mereka perlu ke tingkat atas dengan tangga bergerak. Sebagai sang budiman, Ajan memberi laluan kepada Rima untuk jalan dahulu.

    Mungkin kalian fikir, bukankah lebih romantik jika Ajan dan Rima bergandingan sebelah-menyebelah. Malangnya, Ajan hanya mahu jadi budiman, bukan romantik. Tambahan lagi, bergandingan di tangga akan menghalang pengguna lain yang ingin cepat. Ya, ada pengguna yang mendaki pantas walaupun tangga itu bergerak.

    Sesampainya di lantai atas, Ajan menegur Rima.

    Ajan: You nampak cantik dari belakang.
    Rima: Thank you. I am flattered.

    Ajan diam. Rima pandang Ajan. Keningnya berkerut. Di mukanya tertulis, "Wait a second, what are you trying to say?"


    Rima: Jahat!

    Dalam struktur penulisan Ajan dan Rima, diam sebentar sebelum Rima menjerit "jahat" adalah penting. Dalam contoh di atas, bantuan diberikan kepada pembaca, biasanya saya tidak memberi bantuan. Saya memilih membantu pembaca kerana saya tidak mahu pembaca menyangka Ajan melihat Rima dengan nafsu.

    Diam di sini adalah ruang di mana Rima berfikir. Dan terdetiklah pada Rima yang Ajan itu mengutuk dia dengan menyatakan secara tersirat: dari depan Rima tidak cantik. Konsepnya di sini adalah jika kita memuji separuh dan tidak memuji separuh lagi, ini bermakna kita mengeji bahagian yang separuh lagi.

    Pun begitu, dalam dinamik hubungan Ajan dan Rima, Ajan bukanlah mengutuk Rima dengan niat. Ia hanya permainanan perkataan. Gurau-gurau manja. 

    Mari kita lihat contoh yang berikutnya. Saya harap kalian 'dapat.'

    Rima: Eh! Atas meja you ada floppy disk.
    Ajan: Ya. Biasanya orang muda sekarang tidak tahu ini adalah floppy disk.
    Rima: Saya tahu itu floppy disk.
    Ajan: I rest my case.

    Rima: Jahat!


    ....

    Puisi Sebaris
    Di hadapan aku, engkau menjawab pesanan yang bertalu-talu masuk ke telefon. Aku tidak berasa istimewa lagi.

    Rabu, Mac 30, 2011

    DETIK DEFINITIF DUA JANTAN


    Mael ni brader Pipiyapong. Salah seorang bekas persekutuan perajurit hardcore Lipis. Maka, brader Pipiyapong adalah brader gua juga. Sebab brader kepada kawan gua, adalah brader gua.

    Tapi, gua rasa boleh kira dengan jari berapa kali gua jumpa Mael.   

    Masa ke Maskara, gua masuk je rumah Pena, gua nampak Mael. Mael nampak gua.

    Kami senyum lebar.

    Kami salam. Salam biasa tapi erat jabatnya.
    Kemudian kami salam brader-brader. Salam macam armwrestling. Genggam kuat-kuat.

    Gua tengok Mael. Mael tengok gua. Face to face.

    "Kita takde benda nak cakap kan?"
    "Entah. Memang takde."

    Kami tidak poser untuk berbual kecil seperti, "Setiap kali petang mesti hujan," atau "Jam tak perjalanan ke Kuala Lumpur?" We are too big for small talks. Too manly to be talky. Kami bukan perempuan. Kami tak mengumpat.

    Kami senyum lebar. Kami sengih-sengih. Kemudian, masing-masing cari ruang lain untuk diisi. Banyak lagi ruang dalam Rumah Pena tu.

    p.s.
    Girls, Mael single lagi. Baik budi pekertinya tetapi seperti lelaki sejati lain, dia tunggu kena ngorat.

    Cerita Berkaitan

    Blog Widget by LinkWithin