Isnin, Jun 27, 2011

BIR HALAL

Gambar hiasan: Dua lelaki pura-pura mabuk

Mengejutkan apabila tersebar berita ujian makmal yang dijalankan terhadap Barbican yang popular sebagai `bir halal’ di kalangan pengguna Islam dikesan mengandungi alkohol.

Diluar 7-Eleven Teluk Muroh ada iklan Barbican harga Rm2.50. Din pun masuk bertanya tentang minuman itu.

Cashier: Iklan lama tu bang. Kami tidak jual Barbican buat masa ini atas arahan pengurusan.
Din: Kenapa?
Cashier: Ada isu tentang Barbican mengandungi alkohol.
Din: Ye ke? Tapi beer lain ada jual pulak.
Cashier: Hi hi hi, saya cuma mengikut arahan je bang.

Kemudian keluar lagi satu berita yang menyebut  ujian makmal menunjukkan tiada alkohol dalam `bir halal’ tersebut. Alahai!

8 ulasan:

Mr PenyuBiru berkata...

pelik kan. yang sah haram dijual pula.

Min Min berkata...

Kadang result makmal tak semestinya accurate..
Bila jumpa kandungan alkohol yg limit entah apa2 terus kecoh...
Bila management suruh double check gitula jadinya...

MushroomCute@Mariea berkata...

Sebenarnya ada kekonfiusan di situ. Ujian pertama adalah ujian random yang Pej. Agama sendiri ambil sampelnya. Ujian kedua adalah dr sampel yang dihantar ke makmal oleh pengusaha/pengedar tu sendiri. Humm...ada yg palsu di pasaran?

Amir berkata...

ada tak sapa-sapa pernah buat alcohol test untuk tapai yang dijual dekat tepi jalan/warung?

air tapai lagi banyak alcohol dari 'bir halal' tapi tak ada sapa kesah pun.

kalau tak percaya cuba test sendiri, bukak buku teks kimia pra-uni.

monologamir.com

Irwan berkata...

Keharaman benda ni bukanlah kepada isiknya.

Ia lebih kepada falsafah itu sendiri. BEER halal? WTF?

Mat Jan berkata...

bir halal tak boleh jual. bir haram tak apa.

EZAN IDMA berkata...

haram jugak dijualnye

RoseHana berkata...

pelik2 la skg ni.. minum jelah air masak...awet mude....

Cerita Berkaitan

Blog Widget by LinkWithin