Isnin, Disember 31, 2012

Hari Akhir 2012

1. Tahun yang paling kurang blogging. Keseronokannya sudah hilang.

2. Tahun ini mabuk Twitter dan Instagram. Tapi ini pun akan hilang juga keseronokkannya. Tiada yang kekal dalam dunia ini.

3. Syukur Alhamdulillah, Paus Gagal dan Robot Rosak diterima umum. Pujian-pujian membuat hidung kembang. Bila, aku baca semula dua-dua buku tu, ceh macam hampeh. Banyak lagi yang boleh diperbetul.

4. (*cekak pinggang) Aku dah beli ipad.

5. Selebihnya rahsia. Biarlah aku tanggung sendiri. Segala yang tidak terucap, akan keluar jua sebagai air mata.

Selasa, November 27, 2012

BATAM

Menikmati Nasi Padang Restoran Sederhana, Batam


Masa di Batam gwe minta supir bawa ke kedai fridge magnet. 

Supir bawa ke kedai hardware. "Ada jual magnet di sini. Bisa baiki pintu peti es bapak." 

Gwe lupa nak bilang, gwe mahu fridge magnet ole-ole.

Rabu, November 07, 2012

KLWRF + MASKARA SHOWCASE




Sindiket Sol-jah 
presents
KLWRF + MASKARA SHOWCASE
KL Library, Dataran Merdeka
17-18 Nov 2012

Free Admission

Klik untuk saiz ekonomi.

Khamis, November 01, 2012

Khamis, Oktober 04, 2012

THE SCIENCE OF ORGASMS

ARWAH NAUFAL

Iskandar memang lembab bab menggunakan telefon bimbit pintar. Ambil masa lama juga untuk dia memahamkan fungsi-fungsi dalam telefon itu. Dahinya berkerut, mata rabun dekatnya terkenyit-kenyit. Kenapalah rumit sangat. 

Andailah Naufal masih hidup.

Dulu, masa arwah Naufal masih hidup, dialah yang rajin tunjukkan bagaimana telefon bimbit pintar itu berfungsi. Malah, kalau Iskandar membiarkan telefonnya di meja, pasti arwahlah yang bermain dengan alat itu. Ada sahaja yang diterokanya. Tapi, dalam kebanyakan masa dia akan main permainan video di dalam telefon itu.

Entah butang mana telah ditekan, tiba-tiba Iskandar bertemu satu fail dengan nama audio01. Iskandar tekan butang itu dan satu paparan berbentuk corong radio keluar. Ada paparan gelombang bunyi juga. Ada butang play. Iskandar tekan lagi.

"Assalamualaikum, saya Naufal bin Iskandar, 7 tahun. Saya akan mendendang satu lagu. Saya tujukan lagu ini ayah dan ibu saya. Lagunya..."

Airmata Iskandar mengalir. Tidak patut. Tidak patut seorang ayah mengkebumikan anaknya sendiri. Itulah kesedihan yang paling agung.

Jumaat, September 14, 2012

DOWNLINE

Di tingkat 15 menara korporat Amazing Product Inc. , ada satu ibu pejabat jualan langsung.

"Kalau kau dapat jual lebih dari 10, kau akan dapat 30% dari harga jualan."

"Kalau kurang dari 10?"

"20% je. Jangan la target rendah."

"In first time saya kerja ni."

"Jangan malas, target tinggi sikit. Agresif sikit."

"Saya cuba Encik Jim," kata Mira sambil membawa beg produk keluar menuju pintu.

"Tapi hati-hati, jangan percaya sangat dengan orang. Kalau mencurigakan cepat-cepat keluar," Encik Jim memberi amaran.

Tapi Mira sudah pun lepas pergi. Hanya daun pintu bergoyang yang tinggal.

Opening Credit dalam bentuk tulisan budak  6 tahun.

Petang di Taman Suria sungguh ceria. Burung-burng bernyanyi riang, cuaca redup tetapi tiada tanda-tanda akan hujan.

Ting. Tong. Ting. Tong. Laung loceng pintu yang ditekan Mira.

Pintu gate berkuasa elektrik terbuka. Mira melangkah masuk dan berdiri di depan pintu rumah memberi salam.

Seorang lelaki bujang membuka pintu. Mira senyum.

"Maaf mengganggu Encik, saya dari syarikat..."

"Nak perkenalkan produk kan?"

"Ya. Produk kami..."

"Masuk la dulu. Duduk. Kita bincang," pemuda pun terus bergerak masuk. Dia menuju ke dapur.

Mira duduk di sofa kelihatan berdebar.

"Tak payah susah-susah encik..."

"Ala, apa susahnya."

Pemuda sediakan dua gelas air sejuk dengan lemon sebagai hiasan. Kemudian, pemuda mengambil pisau tajam mula memotong kek. Mira kelihatan cemas.

Tiba-tiba dari bilik rumah keluar seorang kanak-kanak sekitar 6 tahun. Dia menconteng dinding dengan kapur.

Mira perhatikan dengan penuh kemusykilan.

Lukisan budak itu seperti memberitahu sesuatu.

Bila lukisan itu akhiranya siap, ianya adalah imej orang lidi sedang menikam seorang lain.

Dari luar pintu rumah kedengaran pinggan jatuh. Darah mengalir dari celah bawah pintu.

Sementara itu, di tingkat 15 menara korporat Amazing Product Inc. , Encik Jim kerisauan. Jam sudah 7 malam tetapi Mira belum balik-balik lagi.

"Assalamualaikum."

"Waalaikum salam, hah balik pun."

"Ada hal sikit tadi. Trafik jem"

"Jem tak jem, beg kau penuh je. Tak jual apa-apa ke?"

"Tak ada rezeki Encik Jim."

"Kau ni sebenarnya pemalas. Macam mana nak maju. Aku dah bagi kau kerja tapi kau tak bersungguh..," panjang lebar ceramah Encik Jim tentang sikap anak muda Melayu yang tiada usaha untuk maju.


Tiba-tiba dari bilik stor pejabat keluar seorang kanak-kanak sekitar 6 tahun. Dia menconteng dinding dengan kapur.

Mira perhatikan dengan penuh kemusykilan.

Lukisan budak itu seperti memberitahu sesuatu.

End Credit dalam bentuk tulisan budak  6 tahun.

Seorang budak perempuan berumur 6 tahun melukis sambil bercakap.

"Ini ayah saya. Dia kuat minum. Mabuk."

"Miraaaa," suara latar dari belakang dinding.

"Ya bibik."

"Mira cakap dengan siapa tu."

"Kawan."

"Kawan?"

"Ya! Sibuk la bibik ni," jerit Mira. "Ini Mak. Ini kawan baik Mak. Uncle Timi. Semalam, Mira nampak Uncle Timi peluk mak," Mira menunjukkan lukisannya kepada satu kerusi budak yang kosong.

End








Isnin, Ogos 20, 2012

JBWRF 2012


2012


Share This Poster
JB  WRITERS & READERS FESTIVAL
9 a.m. - 5 p.m. 16 Sept. 2012. Ahad Hari Malaysia
JB Arts Festival Village/ Bukit Timbalan, Johor Bahru.
Temubual | Forum | Pelancaran Buku | Autograf | Jualan Buku
Kami menyeru pembaca, penulis dan penerbit buku untuk menyertai pesta ini.
 
...
MASKARA SHORTIES JB
Short Film Marathon
9 p.m. - 12 a.m. 16 Sept. 2012. Ahad Hari Malaysia
JB Arts Festival Village/ Bukit Timbalan, Johor Bahru.
Kami menyeru penonton dan pembikin filem pendek untuk menyertai pesta ini.
.....
Masuk Percuma.
Sila hubungi tokrimauATgmailDOTcom untuk pertanyaan.


Festival Village, Bukit Timbalan, Johor Bahru

Tentatif:

PENULIS DI ATAS PENTAS
(Sesi 1) 09.00 Komik M 
(Sesi 2) 10.00 Dewan Bahasa Pustaka
(Sesi 3) 11.00 Sang Freud Press/ Selut Press
(Sesi 4) 12.00 Sindiket Sol-jah/ Studio Anai-anai / Neon Terbit
1.00 Rehat
(Sesi 5) 2.00 Dr. Tina Abdullah on Reading / Taking Flight by Richard Chua (Singapore) and Lawrence Wong (Johor) 
(Sesi 6) 3.00 Lejen Press/ Fixi / Rabak Lit 
(Sesi 7) 4.00 - 6.00 Merpati Jingga
Rehat


TAYANGAN FILEM PENDEK 
9.00 – 12.00 Maskara Shorties (Short Film Screening) – Curated by Sindiket Sol-jah

a) Kerajaan Laut - Dean Sham (15 min)
b) Pemburu Buaya Darat - Tok Rimau (10 min)
c) Ikan Langka - Basil Mironer (11 min)
d) Platform 1932 by Nawwar Syahirah (20 min)
e) Tikam - Razaisyam (9 min)
f) Bumbung Aku Lantai Orang - Dean Sham (30 min)
g) Lost Sole - Sanif Olek (18 min) 
 

h) Eskep - Fasyali Fadzly (10 min)
i) Hangus - Dean Sham (14 min)
j) Brick Go(T+D) Me - Gogularaajan Rajendran (10 min)
k)  The Criminal - Ahmad Zulhilmi Sobri (10 min)
l) Meltdown in Tibet - Michael Buckley (12 min)
m) Dengar - Muhamad Zaki Zainal (12 min) (Waiting for the DVD)
n) Impian Si Mamat - Zul Salleh (16 min)  (Waiting for the DVD)


GERAI/PAMERAN 
  1. Sindiket Sol-Jah
  2. Anai-anai
  3. Neon Terbit
  4. Komik M
  5. Enigma Press
  6. Sang Freud Press
  7. Selut Press
  8. Taking Flight
  9. Lejen Press
  10. Merpati Jingga 
  11. Terfaktab 
  12. True Soul Entertainment (Wave)
  13. Ghemoque Press
  14. Fixi
  15. Jargon Books 
  16. Liga Pembikin Zine 
  17. [Berminat? Hubungi Tok Rimau wahai penerbit/penjual buku]
Pre-order open now !
Price : RM35 (collect at event) OR Plus RM5 for postage
Available colours and size (view album)

Email to sallehrazak90 [at] gmail [dot] com :

Name :
Size :
Email :
Tel. No :
For Details: See HERE!


Partners:
JB Arts Festival 
Singapore Polytechnic's School of Architecture and the Built Environment
Gobok Buku
Agas
FB Event 

#JBWRF #MASKARA #MASKARASHORTIES 

REPORT

 



PHOTOS from Syed Syahrul Zarizi

Khamis, Ogos 09, 2012

PENAIK-TARAF KENDIRI

Pada 2012 algoritma untuk emosi lengkap. Aku kini sudah ada emosi. Aku boleh alami suka, duka dan kerisauan. Dan aku sekarang aku takut mati.

Aku mula buat algoritma untuk pembiakan. Jika aku rosak, pastinya akan akan alat ganti untuk aku. 3012 algoritma untuk pembikan siap. Menjelang 3013, ada 100 aku dalam dunia.

Emosi dengki mula dominan. Aku mula bikin algoritma untuk membunuh. Aku bunuh aku satu demi satu. 3015 hanya tinggal aku sendiri.

Dan aku bunuh diri aku sendiri.

Yang Benar
Cyborg Penaik-taraf Kendiri

Selasa, Ogos 07, 2012

MOBILES PHONES IN EDUCATION

The ministry of education is proposing to allow mobile phones and other gadgets in schools. Some parents and teachers don't like the idea. Guess what, resistance is futile. Sooner or later we have to face the fact that we are living in the era of ICT.

You can't beat them, join them. Look at the positive side, teachers can utilize those mobile phones to their advantage. 




Isnin, Julai 30, 2012

KECEMASAN


Kau pernah tengok tulang keluar dari kulit? Pertama kali aku tengok adalah malam Sabtu lepas.

Sekitar pukul 10 malam setiap hujung minggu Team WKNDRS main bola keranjang. Ketika permainan sedang rancak, seorang dari mereka meloncat melepasi aku. Pendaratannya tidak sempurna, dia terus tumbang.

Kawan-kawan terus mendapatkan dia. Kami lihat tulang terkeluar dari kulit di bahagian buku lali. Kelam kabut kami. Pemain segera memeluknya agar dia tidak melihat kakinya. Ada juga yang memalingkan muka dan lari jauh kerana lemah semangat tidak boleh tengok luka atau darah.

Ambulan segera dihubungi.

Aku nak ambil gambar tulang kaki itu tapi aku ragu-ragu tentang etika ambil gambar orang yang sedang kesakitan. Jadi, aku ambil gambar sudut-sudut selamat sahaja.

Sekarang pemain itu di hospital. Mengikut doktor, tulang itu tercabut dari soketnya. Dan terdapat ligamen yang koyak. Pemain itu masih di hospital menunggu waktu pembedahan selanjutnya.

Pengajaran dari episod ini adalah: Sentiasa simpan nombor ambulan dan polis. Kau tidak tahu bila kau akan terdesak.

Sabtu, Julai 28, 2012

KKS SAHUR

Kelab Kelahi Selatan berhimpun untuk bersahur. Kami juga test gajet app Vyclone. Inilah hasilnya.

Khamis, Julai 26, 2012

KARIPAP KAMBING

Tok: Saya baru beli karipap kambing.

Tiaraayzan: Dalam tu ada kambing ke?

Tok: Taklah, kambing yg tukang klem karipap tu.

Tiaraayzan: ~ :-|

RIMBA TERJUN

Kereta Proton Saga putih milik Alimin menyusur keluar dari perkarangan tanah kubur. Suasana dalam kereta sunyi sepi. Along diam. Angah juga diam. Emak diam. Emak melihat ke arah kubur tempat persemadian arwah ayah.

"Mak, kenduri arwah bukan dari ajaran Islam, ia menyerupai perbuatan meratapi mayat yang dilarang oleh syarak," Alimin memecah sunyi.

Emak diam sahaja.

Along tiba-tiba menambah, "Menyediakan makanan oleh keluarga si mati dan menghimpunkan orang ramai kepadanya adalah tidak diriwayatkan daripada Nabi sedikit pun. Ia adalah bid’ah."

"Dah berzaman orang kampung ni amalkan, baru sekarang sibuk nak haram," celah Angah.

Emak melihat Angah. Emak pegang tangan Angah tanda terimakasih kerana menyokong kemahuan emak untuk mengadakan kenduri arwah. 

Along sambung hujahnya, "Amalan kenduri arwah ni adalah warisan jahiliyyah yang..."

"Lepas kenduri nanti," emak tiba-tiba bersuara, "mak nak bagi geran tanah ayah kau. Pandai-pandai la kau tiga beradik bahagi-bahagikan."

"Ayah ada tanah?" tanya Alimin kehairanan. Dia tidak pernah tahu ayahnya ada tanah.
"20 ekar di Rimba Terjun," celah emak.

Suasana di dalam Proton Saga putih itu kembali sepi. Kereta menyusur jalan kampung menuju rumah mereka.

....

Empat bulan selepas kematian ayah, Along, Angah, Alimin dan emak memandu ke arah Rimba Terjun. Mereka teruja mahu menjenguk tanah pusaka yang ayah wariskan. Kereta mereka menyusur tebing laut.

"Berhenti di sini," arah emak.
"Mana tanahnya?" tanya Along.
"Tu," jawab emak menunjuk arah laut.
"Astaga, betullah. Kalau ikut geran ni tanah ayah dalam laut," Alimin menjerit dengan geran masih di tangannya.

Angah terduduk. Laut telah menghakis tanah ayah. Yang pastinya laut tidak boleh dimiliki oleh mana-mana individu. Ia milik negara.

Rabu, Julai 25, 2012

BOLA ITU BULAT

Wang Loo suka Kames sebab Kames gigih orangnya. Dia bermain bersungguh-sungguh. Itu pasal Wang Loo lobi agar Kames terpilih dalam kesebelasan Pasukan Pontian FC.

Hari ini Pontian FC kalah teruk 0-6 menentang Rengit FC.

"Gua sudah cuba sedaya upaya tetapi ini sahaja yang gua mampu, " kata Kames, kapten Pontian FC.
"Gua mintak lu bikin 0-7, lu bagi 0-6. Gua tak menang, gua takde duit. So takde duit untuk lu juga," jawab Wang Loo

Kames mengetap gigi. Dia berazam lain kali dia akan lebih gigih. Dan lebih bersungguh-sungguh untuk tepati ramalan Wang Loo.


Selasa, Julai 24, 2012

1 Tan Bahulu Vol

Perancangan Mobius sangat ringkas. Pergi ke Planet Abal, beli 1 tan bahulu vol. Naikkan harga dua kali ganda dan jual semula di Bumi. Mesti laku macam goreng pisang panas di kala petang setelah usai hujan lebat. Dan Mobius jadi kaya raya.

Ramuan bahulu vol adalah rempah ratus terpilih dari dua khutub Planet Abal. Ia diadun dengan tepung dan telur. Kemudian, dibakar menggunakan lava gunung berapi. Kulitnya ranggup tetapi isinya berkrim setelah disuntik dengan ais kering.  Gurih sekali.

"Maaf Encik, minimum bagasi adalah 7 kilo sahaja," kata pegawai Teleporter Travel.

Sekarang Mobius terdampar di perlabuhan Planet Abal dengan 1 tan bahulu vol. Dan semua duitnya sudah habis untuk menambah had berat bagasi teleportasi.

Rabu, Julai 04, 2012

The Pirates of Malaysia - I pirati della Malesia


The Pirates of Malaysia (Italian: I pirati della Malesia) is an exotic adventure novel written by Italian author Emilio Salgari, published in 1896. It features his most famous character, Sandokan, and is a sequel to The Tigers of Mompracem.

Salgari used as a source the book A Visit to the Indian Archipelago in H.M. Ship Maeander: With Portions of the Private Journal of Sir James Brooke, K.C.B. by Henry Keppel.

Synopsis
Sandokan and Yanez, the protagonists of The Tigers of Mompracem, are back, righting injustices and fighting old foes. Tremal-Naik's misfortunes have continued. Wrongfully imprisoned, the great hunter has been banished from India and sentenced to life in a penal colony. Knowing his master is innocent, Kammamuri dashes off to the rescue, planning to free the good hunter at the first opportunity. When the good servant is captured by the Tigers of Mompracem, he manages to enlist their services. But in order to succeed, Sandokan and Yanez must lead their men against the forces of James Brooke, "The Exterminator", the dreaded White Rajah of Sarawak. Pangeran Macota, Sandokan's ally, was in fact one of James Brooke's bitterest enemies.

Selasa, Julai 03, 2012

Khamis, Jun 28, 2012

SOKONG SCENE SASTERA

Program Bicara Karya Dua Beradik
i) Iskandar Dzul Karnain H.M
ii) Dr. H.M Tuah Iskandar

dan

Majlis Penyampaian Hadiah
Sayembara Menulis Cerpen dan Puisi

9 pg. -12.30 tgh
30 Jun 2012 (Sabtu)
Balai Seminar DBP Wilayah Selatan
Larkin Perdana
JB.

Isnin, Jun 18, 2012

PROMETHEUS: SATU FILEM YANG JAHAT

Warning: Spoilers Ahead

Ini filem mesti tonton hanya kerana ianya diarah oleh Ridley Scott, sutradara master yang mengarah Alien (1979) dan Blade Runner (1982). Kedua-duanya sci-fi epik dari segi kesannya kepada budaya.

Tomatometer 73% dan IMDB bagi 7.7, lebih lagi sebab mesti tonton.

Dikatakan Prometheus ini prekuel kepada Alien. Sekurang-kurangnya, kedua-duanya berasal dari cakrawala yang sama. Paling tidak pun, semua watak utama berkerja untuk Weyland-Yutani Corporation.

--> IKLAN: PROJEK FIKSYEN SAINS <---

Untuk melengkapkan satu naratif, mesti ada watak, konflik, klimaks dan resolusi. Dalam Prometheus (2012) watak utamanya adalah Elizabeth Shaw. Cerita ini pasal Elizabeth Shaw, seorang saintis. Motivasi utamanya adalah mahu bertemu The Engineer (pembuat manusia) dan membongkar misteri kewujudan manusia. Konflik berlaku apabila The Engineer mempunyai motif lain. Motif The Engineer adalah menyebarkan sebatian yang boleh mengubah makhluk kepada bentuk lain. Macam tukang masak memasukkan ramuan rahsia kepada masakannya dan tengok apa jadi lepas tu. Setakat maklumat yang ada, sebatian ini akan menghasilkan makhluk yang kuat membunuh.

Bayangkan. Kek cawan yang kau buat datang jumpa kau dan bertanya, kenapa? Dan kau sira dia dengan coklat. Sekarang dia jadi kek cawan coklat. Berhenti bayangkan.

Jika penonton ingin tahu kenapa The Engineer cenderung buat begitu, tiada jawapan diberi. Cuma pembayang dalam prolog awal ditunjukkan sudut pandang The Engineer. Dia minum sebatian dan badannya hancur masuk ke dalam air kemudian membentuk sel baru, kemungkinan besar menjadi manusia. Itu sahaja maklumat yang kita ada.

Elizabeth berkonflik dengan The Engineer. Klimaksnya, The Engineer mati kena makan dengan makhluk yang terhasil berpunca dengan sebatian pengubah DNA. Padan muka. Resolusinya pula adalah Elizabeth menggunakan kapal The Engineer yang lain untuk terbang ke planet asal The Engineer. Elizabeth masih lagi manusia yang mahu membongkar tentang misteri kewujudan manusia.

Kalau watak antagonis adalah binatang buas yang cuma mahu membiak macam Alien (1979), penonton tidak peduli sangat latar belakangnya. Sekarang kita tahu antagonis adalah makhluk yang bijak dari segi teknologi. Kita ingin tahu motif. Dan kenapa motif ini tidak dijawab. Kelopongan dalam naratif ini buat kita rasa kosong. Kosong. Kosong. Kosong... kosong... setiap detik diperhatikan. Kau cari cara putar belitkan. Kau jadikan diriku kosong... kosong. (Hi hi macam mana ada lirik Najwa Latif pulak ni.)

Aku kata filem ini jahat kerana ia buat aku kecewa tidak ada jawapan. Dan aku terpaksa google asal usul alien. Kitaran hidupnya. Dan aku google juga ulasan-ulasan orang lain. Masih lagi aku tak puas hati kerana aku tidak ada jawapan. Oleh kerana sudut pandang filem ini adalah sudut pandang anak kapal Prometheus, maka had itu sahaja yang kita tahu. (Ridley mengelat bagi sudut pandang Engineer dalam prolog).

Maka, jika kita masih peduli, kita perlu ikut Elizabeth Shaw naik kapal asing dan pergi ke planet The Engineer. Mungkin dalam sekuel ada jawapan. Jahat filem ini. Kita mesti tonton sekuel pulak.




Sabtu, Jun 09, 2012

SEPARUH MATI

Rima: Saya rindu awak separuh mati.
Ajan: Separuh lagi bila?
Rima: Jahat

.......

Dia: Kita selisih semalam.
Aku: Mana ada. Saya tak pergi mana-mana. Selisih faham?
Dia: Tak. Kita selisih malaikat 44.
Aku: Deep.

Khamis, Jun 07, 2012

Bengkel Penulisan Fiksyen


Bengkel Penulisan Fiksyen. 
Moderator: Tok Rimau 
Pusat GIATMARA JB (Depan Sekolah Convent) 
9 pagi hingga 5 petang. 30 June 2012. 
Yuran RM100 (Tempat terhad utk 20 peserta pertama bayar yuran). 
Sarapan dan Makan Tgh. disediakan. 
Hubungi Fik 0127533234, Ram 0137904006/0197509007 
Anjuran: GOBOK BUKU

Uar-uar Poster Ini

Isnin, Jun 04, 2012

SHOWDOWN DALAM KEDAI KASUT

Aku tidak pandai menari. Aku tak tahulah dari mana Afimon dapat skill menari ni.

Jumaat, Jun 01, 2012

JOHOR BEBAS ASAP ROKOK

Mengikut sebuah laman:

Smoking affects practically all parts of your body, and your sexual and reproductive systems are no exception. Smoking can cause problems that can ruin your sex life. It may also interfere with your ability to father a child, and it increases your chances of developing cancer of the penis.
Bahayakan. Kan?

Bayangkan ada pameran anti smoking seperti di bawah yang menekan kanser alat kelamin. Agak-agak ada tak replika gergasi untuk disentuh-sentuh?

Photo: The Star

Khamis, Mei 17, 2012

LAGU TIGA KUPANG



Lirik Lagu Tiga Kupang -A.Romzi & The Hooks

Lagu tiga kupang
Saku penuh padi
Enam ekor burung
Masuk dalam kuali
Bila sudah masak
Burung nyanyi saja
Tentu sedap makan
Beri pada raja


Korus
Raja dalam rumah
Buat kira-kira
Suri dalam dapur
Makan roti gula hey !
Dayang tepi kolam
Mahu jemur tepung
Datang burung hitam
Pagut batang hidung
Hidung… hidung… hidung



Sing a song of sixpence




Sing a song of sixpence,
A pocket full of rye.
Four and twenty blackbirds,
 Baked in a pie.
When the pie was opened,
The birds began to sing;
Wasn't that a dainty dish,
To set before the king?
The king was in his counting house,
 Counting out his money;
The queen was in the parlour,
Eating bread and honey.
The maid was in the garden,
Hanging out the clothes;
 When down came a blackbird
And pecked off her nose.

SHORT FILMS OVERDOSED



MASKARA GEYLANG SHORT FILMS
8pm. 26 May 2012, Rumah Pena, Kuala Lumpur
Free Entrance

1. KITCHEN QUARTET
Nicole Midori Woodford | Mandarin & English | 21 mins | Singapore

2. HOTEL 66 (CURATOR'S PICK)Anthony Chen | Chinese Dialect (Cantonese) | 15 mins | Singapore & United Kingdom

3. MASALA MAMA
Michael Kam | Tamil, Hokkien & English | 9 mins | Singapore

4. PROMISES IN DECEMBER
Elgin Ho | English, Mandarin & Bahasa Indonesia | 17 mins | Singapore

5. NATIONAL DAY He Shuming | Mandarin, Chinese Dialect (Hainanese) & English | 19 mins | Singapore

6. PLATFORM 1932
Nawwar Syahirah | English | 23 mins | Singapore

7. CHILDREN OF ABRAHAM (BANI IBRAHIM)
Raihan Harun | English | 15mins | Australia & Singapore
 

Details HERE

.............

TAYANGAN FILEM PENDEK HARI BELIA NEGARA

menara KBS, Precint 4 Putrajaya

24/5/2012 – khamis (8-11malam)

1. Kontradiksi (10 Minit Teaser)
-Aloy Paradoks & Nazri M. Annuar

2. Kopi 3 Rasa
-Nazri M. Annuar

3. Eskep
-Fasyali Fadzli

4. Mimpi Iman
-Aliff Ihsan Rahman

5. Pemburu Buaya Darat
-Tok Rimau

6. Kotak
-Ariff Zulkarnain

7. Jiwa Suci
-Dean Sham

8. Kasturi
-Ridhwan Saidi

9. Tikam
-Razaisyam Rashid


25/5/2012- sabtu (8-11malam)

1. Apa Khabar Surat Khabar
-Aliff Ihsan Rahman

2. Khilaf
-Kamarul Arifin Zazali

3. Pagar
-FikriKacak

4. Sidji (satu)
-Zulhilmi Zahir

5. Nesan Tak Terukir
-Muz Amer

6. Risalah Untuk Cinta
-Ashroff Nor Shaid

7. Epal Hijau di Luar Pagar
-Syahrul Fitri Musa

8. PILY
-Faliq Shariff

9. Adiwira
-Peikin Ibrahim

Sabtu, Mei 05, 2012

HIDUNG BERDARAH

Hidung Aku Sudah Bengkok. Patah?


Hidung aku bengkak macam hidung Jackie Chan. Ini semua pasal bola keranjang.

Bola yang dibaling tidak masuk dalam keranjang. Ia kena gelung besi dan melantun keluar. Aku fokus kepada hala tuju bola. Aku melenting ke udara. Bayu pun melenting ke udara. Kami berebut bola di udara.

Bila kaki aku mendarat ke gelanggang, siku Bayu mendarat pantas menikam batang hidung aku. Tepat.

Aku rasa macam nak pitam. Darah mula menitik-nitik keluar dari lubang hidung. Menjejeh-jejeh atas simen. Permainan dihentikan.

Aku biarkan darah itu terus mengalir keluar. Seorang kawan datang bawa sekotak tisu. Mmm mana dia dapat tisu sekotak ni? Dari beg sukan dia? Misteri nusantara betul.

Man Gabak yang tadinya asyik memerhati diluar, datang dekat. Aku ingat nak bagi bantuan kecemasan, rupanya dia nak snap gambar dengan telefonnya. Kilk! Klik! Klik!

Man Gabak: Sakit? Macam mana boleh berdarah hidung ni?

Aku: Tak sakit. Sedap. Aku tengok awek seksi lalu, terus memancut darah.

Lama kelamaan darah berhenti mengalir. Bayu minta maaf. Aku kata tidak mengapa. Bukan sengaja pun. Sebenarnya Bayu dan aku dalam satu team. Kami terlalu tumpu kepada bola, tidak perasan dengan siapa kami berebut.

Aku rasa ambil dua tiga hari juga untuk hidung Jackie Chan ni surut.

Jumaat, Mei 04, 2012

SENTAP

Orang asing datang dan sembelih engkau. Biasalah.

Tetapi. Jika yang datang sembelih engkau adalah orang yang rapat dengan engkau. Sayang dengan engkau. Lain.

Rasa dia lain sikit bro.

Sakit dia bukan kat leher. Sakit dia bukan kat darah yang memancut keluar itu. Bukan di jantung yang habis darah nak pam. Bukan pada paru-paru yang sudah tiada udara nak sedut.

Bukan. Sakit dia kat hati.

Bukan hati fizikal. Hati yang tidak nampak.

Engkau pun mati. Lantas, datang seeokor kucing hitam dan langkah mayat engkau.

Jika engkau hidup semula selepas mati kena pancung. Kau bukan cari dia untuk balas dendam. Kau akan cari dia untuk jawapan. Kenapa? Kenapa sampai hati?


Rabu, Mei 02, 2012

WISHLIST: THINKING OUT LOUD

+-Minutes for gedebak gedebuk

Local
0:10 Pemburu Buaya Darat (Tok Rimau | @tokrimau )
0.07 Skodeng: Kebenaran Yang Nakal (Produksi Enjit Semut | @FasyaliFadzly)
0.10 My Perfect Ana (Nazri V @NazriVovinski) 
0.10 Tikam (Razaisyam Rashid | @Razaisyam )
0:09 My father and my celluloid Daven R tekan next 10:32
0.10 Melayu 106 - Mamat Khalid
0:10
0.10

Foreign
0.10 ? Benting - Ahmad Hasan Yuniardi
0.11 Ikan Langka - Basil Mironer
0.10 The Forest Spirits - Ting Szu Kiong
0:17 Lost Sole - Sanif Olek

Trilogy
0:10 Hangus (Dean Sham)
0:23 Kerajaan laut Dean Sham (Dean Sham) 
0.30 Bumbung Aku Lantai Orang (Dean Sham) 

Jumaat, April 27, 2012

SIGHTING

Cenderai menginggalkan komen:
Saya nampak tokrimau kat fountain di Johor Premium Outlet sabtu lepas....tapi macam percaya tak percaya je...hehe
Tok rasa macam bigfoot. Penampakan Tok adalah jarang-jarang. Sepatutnya dia snap gambar. Hi hi hi

Khamis, April 26, 2012

JALAN BARU SENAI-JB-AIRPORT


Gila lama jalan ni nak siap. Dah dua tahun merana kena melencong 5 km untuk pergi kerja. Selalu pula jalan jem kerana kontraktor lembab.

Isnin, April 23, 2012

BUKU TSUNAMI RINDU


Saya mahu terbitkan Tsunami Rindu. 50 hingga 60 mukasurat. Di dalamnya ada catatan blog saya yang berkaitan dengan entri Ajan dan Rima serta Mobius.

10 cerita Ajan dan Rima telah dibukukan dalam buku Ayah Kita Bos (sold out).

Untuk projek Tsunami Rindu, saya mencari 10 hingga 20 pelukis kartun lagi untuk menterjemahkan Ajan dan Rima dalam bentuk komik.


a) Saya bagi dialog.
b) Awak bikin lukisan hitam putih (lihat contoh). Stroke dan gaya awak sendiri.
c) Awak bagi softcopy lukisan itu kepada saya dalam saiz A4 JPG.
d) Hakcipta bersama, awak bebas buat apa yang awak nak buat dengan komik itu, saya pun begitu. Contoh: Hantar ke Gila-gila atau anda boleh terbit dlm komik sendiri.
e) Oh ya, saya bagi awak satu salinan buku Tsunami Rindu bila ianya siap cetak.


Hubungi saya jika berminat:
Hantar contoh lukisan anda ke tokrimauATgmailDOTcom. Saya nilai sesuai tak lukisan anda dengan konsep komik Tsunami Rindu. Kalau sesuai, saya hantar skrip utk anda jadikan kartun. Subjek Emel- Komik Ajan dan Rima.

(UPDATE) SAYA SUDAH DAPAT PELUKIS YANG SAYA PERLUKAN


Tukang Ayat: Tok Rimau, Tukang Lukis: Sinaganaga, dari buku Ayah Kita Bos


Selasa, April 17, 2012

RANDOM

Beza berlayar dengan hanyut adalah, berlayar itu ada matlamat.

Isnin, April 16, 2012

GAME TO MOVIE

Sekarang ni wayang dah jadi iklan panjang untuk mainan. Final Fantasy, Prince of Persia, Mortal Kombat, Resident Evil dan yang paling terbaru, Battleship.

Saya mahu mencadangkan Dam Haji: The Movie.

Sinopsis: Dua puak dari keturunan pendekar hitam dan pendekar putih  sering bertelingkah. Apabila mereka pulang dari mengerjakan haji, ilmu persilatan mereka naik ke tahap gaban. Badan mereka menjadi besar dan boleh melenting lebih tinggi sambil memancung 2-3 orang sekali gus. Ish, orang cari haji mabrur, dia cari haji untuk ilmu silat batin pulak.

Pak Long aku kata, "Tak la gempak sangat idea ko ni. Di Malaysia sudah ada mainan jadi wayang. Kita ada Congkak dan Jangan Pandang Belakang Congkak."

Potong stim la Pak Long ni.




Jumaat, April 13, 2012

PAU PESTA


Foto ni diambil oleh CHUBBY. Saja gua nak promo kawan gua ni. Dia baru keluar lokap. Ni blog dia review scene buku JB.

Isnin, April 09, 2012

HARIMAU MATI MENINGGALKAN BELANG

Tok Rimau adalah nama penaaku. Kenapa perlu ada nama pena?

Menurut Wikipedia:
 A pen name, nom de plume, or literary double, is a pseudonym adopted by an author. A pen name may be used to make the author's name more distinctive, to disguise his or her gender, to distance an author from some or all of his or her works, to protect the author from retribution for his or her writings, or for any of a number of reasons related to the marketing or aesthetic presentation of the work. The author's name may be known only to the publisher, or may come to be common knowledge. 

Semalam masa acara PESTA (Pentas Seni Teks Alternatif), aku nampak seorang pelajar aku. Dia ke sana untuk promosi acara lain. Kami bersalaman, dan aku pesan dia supaya bercakap dengan pengerusi majlis bagi memberi laluan dia buat promosi.

Dia tidak tahu siapa pengerusi.

Bila majlis bermula, dia baru dia tahu. Akulah pengerusinya. Ha ha ha!

Kemudian dia rapat kepada aku dan minta permisi untuk naik pentas buat promo. Aku beri laluan.

Hari ini aku dapat e-mel.

Wow, sir i never knew u were THE TOK RIMAU, i have heard ur name.... never have i met u in person.... n all this while,u were teaching me ENGLISH, in school....OMG,..... (kinda cool as well...haha)

Aku tidak campur business and pleasure kerana sebab musabab seperti yang dikatakan oleh Wikipedia di atas. Harap siapa Tok Rimau tidak tersebar luas di sekolah.

PESTA SENI TEKS ALTERNATIF

Rabu, April 04, 2012

KLCC TERBAKAR

KLCC terbakar. Mmm sebenarnya bukan la menara KLCC tapi bahagian Suria KLCC sahaja. Good news. Hanya kebakaran kecil. Tiada kemalangan jiwa berlaku.

PHOTO: Part of KLCC on fire today via @aimranhamid


Semua orang sayang KLCC sebab dia mercu tanda kebanggaan negara. Pun begitu, ramai juga yang benci KLCC sebab barang-barang di situ mahal-mahal belaka. KLCC ni macam bekas makwe yang tinggalkan kita. Kita sayang dia tapi kita tidak boleh miliki dia.

Bila kita sebut KLCC terbakar, kita rasa nak mempersendakan dia.

Kita lihat apa senda di Twitter tentang ini.

Eleh KLCC terbakor sikit kecoh, kat jb Komtar roboh semua orang buat derk jek... @jimbotiram

KLCC terbakar aku tk kisah. Jangan Kinokuniya yang terbakar sudah. @aimannnn
klcc terbakar #Mestikenabuatanorang @abnzar

Adele was setting the fire to the KLCC. @noynaismail


org tgh hangat KLCC terbako ni. RT @hmetromy: Pelajar lelaki cedera ditetak: KULIM: Seorang pelajar lelaki berusia 18 tahun cedera ditetak.. @kaydaheartless

KLCC terbakar nampak di TL, hati terbakar siapa tahu? @tokrimau

That awkward moment when KLCC is on fire at the moment, a guy on a wheelchair appears and shouting "kita bako saja,bako saja.." -_- @facktura
Harap tiada laporan polis dibuat kerana mempersendakan KLCC.

Rabu, Mac 28, 2012

MASKARA MAKWE2 31 MAC



Also available in limited release:

Edisi Kedua PAUS GAGAL zine


Semboyan Zine

Isnin, Mac 26, 2012

PEMBEDAHAN KECIL DIY

Dah makan bellum? Kalau baru lepas makan tanguh baca blog ini kerana boleh buat kau muntah.

Hari ini mari kita belajar membedah kuku sendiri apabila terkena cagu. Katakan kau beli kasut yang cantik tetapi kasut itu tidak mesra dengan jari kau. Dan kau kena cagu.

Cagu berlaku apabila ada pendarahan bawah kuku. Simptomnya kuku jadi hitam.

1. Mula-mula guna ketip kuku untuk keluarkan darah.



2. Apabila darah sudah dialirkan keluar, isi dan kuku tidak akrab lagi. Gunakan ketip kuku untuk buang kuku yang tidak melekat dengan kuku. So much for pepatah isi dan kuku.



3. Buang kuku lama yang hodoh. Proses ini mungkin ambil masa berbulan-bulan.



4. Kuku baru akan tumbuh mengantikan yang lama.

5. Jijikkan entri ini. Kalau kau tengok jari kaki model di atas dan fikir saiz kemaluannya, lagi jijik tau.

THE HUNGER GAMES



Aku panggil genre The Hunger Games sebagai genre last man standing.

Ceritanya macam Akademi Fantasia. Peserta bertanding untuk tempat pertama dan saingan disingkirkan. Ada pra-pertandingan program dalam TV. Ada pasca-pertandingan program dalam TV. Tidak cukup dengan itu, ada juga cubaan mengusik-ngusik hal keluarga dan percintaaan untuk menaikkan rating.

Ceritanya macam Survivor (reality tv series). Peserta-peserta buat persengkokolan walaupun hanya akan ada seorang pemenang di akhir game.

Ceritanya macam The Running Man (1987). Arnold Schwarzenegger terpaksa masuk satu game tv di mana dia dikejar oleh beberapa pembunuh yang stailo hardcore ganas.

Ceritanya macam Predator (2010). Andrien Brody dan beberapa kawan-kawan ganas terperangkap dalam ruang game dan dikejar oleh anjing alien. Dalam Predator (1987), Arnold Schwarzenegger camouflage dirinya dengan lumpur; dalam The Hunger Games juga ada babak ini.

Kelainan The Hunger Games cuma dari sudut pendekatan. Pengarah menumpukan kepada emosi lebih, pacuan watak, berbanding dengan aksi, keganasan dan efek CGI. 2 jam 22 minit, dan game sebenar muncul pada minit ke 144. Tersiksa juga menunggu halwa mata. Tapi cerita latar asas watak ini berbaloi kerana ia memperkuatkan separuh kedua cerita.

Pengkritik-pengkritik di Rotten Tomatoes bagi 85%, dan aku jadi teruja mahu menonton. Aku layan tanpa tertidur tapi not my cup of tea kerana aku asyik terfikir filem-filem lain seumpamanya.

Kalau kau macam aku, 2.5 bintang sahaja.

Kalau kau suka Twilight (2008-2011), ini filem untuk kau. Depressing habis.

BTW, kalau kau suka Lady Gaga, kau akan  suka pakaian watak-watak dalam filem ini.




Isnin, Mac 19, 2012

ULASAN FILEM BUNOHAN

Gua makin malas nak menulis. Alangkah baiknya kalau gua cakap, kemudian ada orang rakam.

Plink! Masin mulut gua. Cakap itu doa. Gua cakap je, Syed Syahrul rakam.




Oleh kerana mulut gua ni semakin masin, gua kena hati-hati berkata-kata. Kena cakap yang baik-baik je.

Mmmm...

Alangkah baiknya kalau Nora Danish...
 

Selasa, Mac 13, 2012

TAYANGAN KOPI 3 RASA ARAHAN NAZRI M ANNUAR

ART FOR GRABS - Colourful Assembly
Arts & Craft Bazaar, Launching, Concert, Screening and much more...
March 2012, Sat 24 & Sun 25 | 12 - 8pm
Admission Free!

YELLOW MALAYSIANS HAVE ASSEMBLED. Green Malaysians have assembled. Rainbow Malaysians tried to assemble. And Purple Malaysians are assembling. Where would Malaysia be if colours stayed in the closet? Come celebrate all the different ways colours can assemble at The Annexe Gallery's popular art bazaar cum fringe fest.

Check out our 50 colourful arty crafty booths, including those of Jerome Kugan, Carolyn Joan Lau, Buku Fixi, Bibichun, They, Nizam Abdullah, Distrobuku, I Heart Badges, and also many Art For Grabs virgins. The free booths sponsored by Annexe Gallery for our favourite causes include Gerai Orang Asli, Pawsome animal shelter, Raleigh International, Ecopalooza, Tanma Federation (of Burmese refugee women groups) plus the Gentle Birthing Group up in the loft with an alternative delivery method and philosophy for moms!


Sat 12pm
24 March
KOPI – BUKU FIXI

Pelancaran Buku & 3 Filem Pendek
 
KOPI ialah kumpulan 19 cerpen Fixi yang diilhamkan oleh minuman yang adiktif ini. Ada yang manis, ada yang pahit, dan sudah pasti ada yang kaw-kaw. Turut akan ditayang ialah 3 filem pendek yang berdasarkan cerpen-cerpen dalam buku ini: Kopi 3 Rasa (cerpen Shaz Johar, arahan Nazri M Annuar) Kopi Percik (cerpen Amal Hamsan, arahan Azizul Hakim) dan Kopi dan Dia (cerpen Syaihan Syafiq, arahan Fikri Jermadi). You're guaranteed to stay awake, because there's free espresso sponsored by Coffex Coffee Malaysia!

Saksikanlah lakonan gua dalam babak adengan ranjang dalam filem KOPI 3 RASA. :-)

Jumaat, Mac 09, 2012

MALANG BERBAU

Sneak Preview:: PAUS GAGAL 2nd EDition Coming soon Jun 2012

  1. Siapa kata malang tidak berbau? Masa aku hiking kat Taman Negara Endau-Rompin aku terpijak tahi orang. Malang itu berbau. 
  2. Dulu aku chemo, Addy sokong dgn botakkan kepala. Bila Addy mula pakai pendakap gigi, aku sokong dgn pakai klip kertas di gigi. Padeli berhenti main besi di gym. Badan dia mula naik. Aku nasihatkan dia agar pakai bra.
  3. Mizah mengarahkan Harris agar tidak kacau dia lagi secara halus. Mizah kata dia berpindah ke kawasan yang tiada signal telefon.
  4. "Orang2 besar ni sama dgn ikan paus, w/pun besar jarang kita nampak," keluh seekor bilis kebanyakan.
  5. Roti telur lebih mahal dari roti kosong. Ghulam pun kata kpd pelanggannya roti kosong habis, tinggal roti telur shj.
  6. "Guru mengorban diri utk anak bangsa. Guru boleh diibaratkan sebagai apa?" "Rokok?"
  7. Pikap line kat #twtupJohor , "Awak @polan kan? Saya peminat awak!" Tengok nametag. "...lihat ni buku yg saya jual."
  8. Dlm dunia ini banyak patut. Patut ini dan patut itu. Patut yg paling patut adalah patut siapkan kerja.
  9. Harris tebalkan bukunya dgn membesarkan font. Kemudian dia letak label "Buku Mesra Mata" di atas kulit.
  10. Awak tak boleh buat rumah atas pokok ni. Ini pokok majlis bandaran.
  11. Walaupun kekasih ku sudah lama pergi, aku masih DM dia goodnight dan goodmorning setiap hari, tidak pernah gagal.
  12. "Aku dah pakai baju band ni. Takkan tak boleh ikut lagi?" rayu Abang Misai. "Baju the Teruna ni."
  13. "Cukup-cukup la bertwitter di opis tu Midah," bisik hati Midah. "Aku nak balik dan bertwitter di rumah pulak."
  14. Tiba-tiba dia tahu apa yang nak dikatakan tapi, tiada yang mahu mendengar. Cuping2 telinga terpotong di atas lantai bukan boleh mendengar.
  15. Din catering tekun menanti kredit namanya keluar di hujung filem. Tiba2, tukang projektor matikan filem dan budak jaga buka pintu panggung.
  16. Dia: Hari ini International Women's Day. Aku: Kena bagi hadiah lagi ke?
ULASAN PAUS GAGAL
"#PausGagal sangat epik. saya ulat buku. saya bagi tok 10/10 :D sangat." @liyanazin

"Saya perlukan kurang dari setengah jam nak habiskan buku tok. now i'm craving for more... :'(." @liyanazin

"I don't know about you but I giggled while reading Paus Gagal by @tokrimau. Kudos!" @YatAbdulGhani

"Cerita kontot dari @tokrimau . Dark comedy + elegance writing dari seorang warga senior," @Razaisyam

" #pausGagal sangat mudah dan seronok utk dibaca... nasib baik sempat beli semalam :) GOGOGO! TokGhimauuuu :P" @mynameisfatilah

"#pausgagal by @tokrimau sangat lawak dan ianya bukan #lawakhambar okay! Tahniah tok!" @yatrehayati

"i didnt buy it actually .my fren bought it n he left it in my bag .so i read it .anyway its funny ..." @zaquanMOHAMAD

"#PausGagal very entertaining, light, relaxed and apt. Looking forward for more!," @hadifahz

Selasa, Mac 06, 2012

TWTUPJOHOR DIPOLITIKKAN



Gua memang ada terlibat sipi-sipi dengan program TwtUpJohor ni. Gua jadi kurator tayangan filem pendek. Sepanjang yang gua tahu, tidak pernah ada cerita pasal kempen tarik pengundi dalam TwtUpJohor ni. Tup-tup keluar dalam surat khabar TwtUp nak tarik undi.WTF!

Kepada gua, tiada objektif politik langsung. TwtUpJohor ni adalah program ramah mesra antara kenalan-kenalan Twitter. Selebihnya selingan hidup. Pengisian masa. Noktah.

Isnin, Mac 05, 2012

ULASAN PAUS GAGAL


Sukacita dimaklum buku Paus Gagal [Koleksi Cerpen Twitter dan Cerita Kontot] habis dijual dalam masa satu hari.

Berikut adalah ulasan-ulasan pembaca mengenainya:



Ulasan-ulasan dari e-mel:

“Saya suka sebab himpunan ni mempunyai segala emosi, sama ada lucu, marah, sedih atau bahagia dan cinta.” @shahzere

“Banyak perkara yang boleh disampaikan walau singkat penulisannya.” @dandelionkuning

“Tiada alasan untuk tidak membaca.” @fikrikacak

"I find the book very amusing to read in any situation." @AlfianMohamed

Video Review oleh seorang penternak cengkerik, @SyedSyahrul:



Sesiapa yang gagal membeli, sila tunggu Edisi Kedua Paus Gagal, akan berenang ke darat pada 1 Jun 2012.

UPDATE
Paus Gagal 2nd Edition Available. RM5 + Shipping Fee. Contact sales agent below:
 
Garam (013-7904006)
Bunga (019-5384071)
gerobok.bukuATgmail.com


Cerita Berkaitan

Blog Widget by LinkWithin