Khamis, Oktober 04, 2012

ARWAH NAUFAL

Iskandar memang lembab bab menggunakan telefon bimbit pintar. Ambil masa lama juga untuk dia memahamkan fungsi-fungsi dalam telefon itu. Dahinya berkerut, mata rabun dekatnya terkenyit-kenyit. Kenapalah rumit sangat. 

Andailah Naufal masih hidup.

Dulu, masa arwah Naufal masih hidup, dialah yang rajin tunjukkan bagaimana telefon bimbit pintar itu berfungsi. Malah, kalau Iskandar membiarkan telefonnya di meja, pasti arwahlah yang bermain dengan alat itu. Ada sahaja yang diterokanya. Tapi, dalam kebanyakan masa dia akan main permainan video di dalam telefon itu.

Entah butang mana telah ditekan, tiba-tiba Iskandar bertemu satu fail dengan nama audio01. Iskandar tekan butang itu dan satu paparan berbentuk corong radio keluar. Ada paparan gelombang bunyi juga. Ada butang play. Iskandar tekan lagi.

"Assalamualaikum, saya Naufal bin Iskandar, 7 tahun. Saya akan mendendang satu lagu. Saya tujukan lagu ini ayah dan ibu saya. Lagunya..."

Airmata Iskandar mengalir. Tidak patut. Tidak patut seorang ayah mengkebumikan anaknya sendiri. Itulah kesedihan yang paling agung.

2 ulasan:

AcikTanpaNama berkata...

sedihnya tok. harap ayah naufal faham dan tahu, naufal kini menantinya di firdausi.

nabihah berkata...

cite betol ke ni tok?

Cerita Berkaitan

Blog Widget by LinkWithin