Jumaat, September 14, 2012

DOWNLINE

Di tingkat 15 menara korporat Amazing Product Inc. , ada satu ibu pejabat jualan langsung.

"Kalau kau dapat jual lebih dari 10, kau akan dapat 30% dari harga jualan."

"Kalau kurang dari 10?"

"20% je. Jangan la target rendah."

"In first time saya kerja ni."

"Jangan malas, target tinggi sikit. Agresif sikit."

"Saya cuba Encik Jim," kata Mira sambil membawa beg produk keluar menuju pintu.

"Tapi hati-hati, jangan percaya sangat dengan orang. Kalau mencurigakan cepat-cepat keluar," Encik Jim memberi amaran.

Tapi Mira sudah pun lepas pergi. Hanya daun pintu bergoyang yang tinggal.

Opening Credit dalam bentuk tulisan budak  6 tahun.

Petang di Taman Suria sungguh ceria. Burung-burng bernyanyi riang, cuaca redup tetapi tiada tanda-tanda akan hujan.

Ting. Tong. Ting. Tong. Laung loceng pintu yang ditekan Mira.

Pintu gate berkuasa elektrik terbuka. Mira melangkah masuk dan berdiri di depan pintu rumah memberi salam.

Seorang lelaki bujang membuka pintu. Mira senyum.

"Maaf mengganggu Encik, saya dari syarikat..."

"Nak perkenalkan produk kan?"

"Ya. Produk kami..."

"Masuk la dulu. Duduk. Kita bincang," pemuda pun terus bergerak masuk. Dia menuju ke dapur.

Mira duduk di sofa kelihatan berdebar.

"Tak payah susah-susah encik..."

"Ala, apa susahnya."

Pemuda sediakan dua gelas air sejuk dengan lemon sebagai hiasan. Kemudian, pemuda mengambil pisau tajam mula memotong kek. Mira kelihatan cemas.

Tiba-tiba dari bilik rumah keluar seorang kanak-kanak sekitar 6 tahun. Dia menconteng dinding dengan kapur.

Mira perhatikan dengan penuh kemusykilan.

Lukisan budak itu seperti memberitahu sesuatu.

Bila lukisan itu akhiranya siap, ianya adalah imej orang lidi sedang menikam seorang lain.

Dari luar pintu rumah kedengaran pinggan jatuh. Darah mengalir dari celah bawah pintu.

Sementara itu, di tingkat 15 menara korporat Amazing Product Inc. , Encik Jim kerisauan. Jam sudah 7 malam tetapi Mira belum balik-balik lagi.

"Assalamualaikum."

"Waalaikum salam, hah balik pun."

"Ada hal sikit tadi. Trafik jem"

"Jem tak jem, beg kau penuh je. Tak jual apa-apa ke?"

"Tak ada rezeki Encik Jim."

"Kau ni sebenarnya pemalas. Macam mana nak maju. Aku dah bagi kau kerja tapi kau tak bersungguh..," panjang lebar ceramah Encik Jim tentang sikap anak muda Melayu yang tiada usaha untuk maju.


Tiba-tiba dari bilik stor pejabat keluar seorang kanak-kanak sekitar 6 tahun. Dia menconteng dinding dengan kapur.

Mira perhatikan dengan penuh kemusykilan.

Lukisan budak itu seperti memberitahu sesuatu.

End Credit dalam bentuk tulisan budak  6 tahun.

Seorang budak perempuan berumur 6 tahun melukis sambil bercakap.

"Ini ayah saya. Dia kuat minum. Mabuk."

"Miraaaa," suara latar dari belakang dinding.

"Ya bibik."

"Mira cakap dengan siapa tu."

"Kawan."

"Kawan?"

"Ya! Sibuk la bibik ni," jerit Mira. "Ini Mak. Ini kawan baik Mak. Uncle Timi. Semalam, Mira nampak Uncle Timi peluk mak," Mira menunjukkan lukisannya kepada satu kerusi budak yang kosong.

End








3 ulasan:

Alan berkata...

ok saya tak faham cerita tok kali ni..

Orang Akaun berkata...

ada mistik dalam misteri dalam sihir..haram tak paham..

naiba berkata...

huhu....peringkat tinggi ni...

mira dah jadi mental ke?tak paham..huhuu

Cerita Berkaitan

Blog Widget by LinkWithin