Rabu, Februari 24, 2010

ENTRI BERANTAI

Assalamualaikum,
Saudara yang dikasihi. Sesiapa yang copy dan paste entri ini dalam blog mereka sendiri sambil meninggalkan link ke blog ini (http://tokrimau.blogspot.com) maka dia akan memperoleh rezeki melimpah ruah.

Awang Ayob bin Awang Kasimin berbuat demikian, dia menang Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik Festival Filem Brunei.

Tengku Salimah bte Tengku Samad berbuat demikian, dia disahkan mengandung setelah disahkan mandul oleh doktor 2 tahun sebelum itu.

Jika saudara membaca tetapi tidak berbuat seperti arahan, maka mala petaka akan menimpa.

Harris Maulana bin Ismail Maulana buat arahan tetapi tidak tinggal link, roller coaster yang dia naiki terkeluar dari landasan dan menjunam di tempat jualan tiket. Dia mati ketika dalam perjalanan ke hospital. Ambulannya terlanggar tiang lampu isyarat.

Sam Saniman A/L Ehya Siol cuma copy separuh dan menang loteri sejumlah empat juta tetapi tiket loterinya disahkan palsu oleh pihak berkuasa.

Justeru itu, berbahagialah sesiapa yang copy dan paste entri ini dalam blog mereka sendiri sambil meninggalkan link ke blog ini (http://tokrimau.blogspot.com).

KURANGKAN PENUMPAHAN DARAH

E22 adalah lebuhraya baru menghubungkan Senai-Cahaya Bahru, 50km antara satu sama lain.

Setelah beberapa kali aku menguji jalan ni, aku dapati ikut jalan lama rasa lebih cepat. Jalan baru E22 ni rasa bosan. Perjalanan rasa semakin panjang.

Mata makin ngantuk. Ini punca banyak kemalangan jalanraya.

Kiri kanan jalan E22 tiada pandangan yang merangsang. Patut la awek jaga tol tu nampak cun, setelah berjam-jam tanpa pandangan menarik, muka awek mana pun boleh jadi cun dipandang.

Tepi lebuhraya PLUS berdekatan dengan kawasan Nilai, ada satu papan iklan besar tentang kedai alat pengantin. Atas iklan itu ada model pakai baju pengantin kemerahan dengan pose meniarap. Tersenyum macam best.

Buruk betul iklan itu.

Masalah iklan itu entah di mana, modelnya ke? Photoshopnya ke? Entah la.

Aku bukan nak selesaikan masalah iklan itu tetapi aku nak selesaikan masalah negara yang lebih besar. Kemalangan maut yang menjadi-jadi di lebuhraya.

Walaupun iklan kedai pengantin itu hodoh, ia berjaya merangsang mata untuk terbuka. Hilang ngantuk pemandu.

Maka, aku menyeru agar didirikan lebih banyak iklan yang menjolok mata sepanjang lebuhraya bagi mengelakkan pemandu mengantuk. Jangan biarkan lebuhraya kita membosankan.

Nah aku dah selesaikan satu masalah negara.

Selasa, Februari 16, 2010

AWAS


Di manakah mata pihak-pihak berwajib? Majlis Daerah Johor Bahru Tengah (MPJBT) perlu memberi perhatian tentang hal ini. Bak kata pepatah, jangan sampai ada bontot yang sudah koyak baru nak terngadah.

Sekian, Karam Tok Rimau Walia melaporkan dari Taman Permainan Hutan Bandar Mutiara Rini.

Jumaat, Februari 12, 2010

PRA-TAYANG



Belum siap lagi. Masih work in progress. You can't rush art. Ini bukan projek bikin kapal selam. Kerja seni tidak boleh gelojoh.

Khamis, Februari 11, 2010

BUKU KEKAH SAMPAI JB HARI SABTU

Ada la satu Sol-jah ni. Dia MMS gua gambar sesi pra-otograph buku Siapa Kekah Bidan Sepiah. Dia tulis juga, "Kitaorang sedang sign buku. Lu takde, nasib la."

Gua memang tak pergi KL untuk Maskara Februari. Gua ada Urusan Seri Paduka Baginda sebagai penghalang. Bukan sengaja pun.

Jadinya sesiapa yang dah beli Siapa Kekah Bidan Sepiah, mereka dapat semua tanda tangan ahli Sol-jah kecuali gua.

Ada mamat sound gua kat FB, "Gua ada semua tandatangan kecuali lu. Nak buat macam mana ni?"

First and foremost, sign-sign buku ni memang perangai rockstar tak ingat. Bukan Sol-jah nak riak bangga diri ke apa. Ish, perangai tempah neraka tu. Tujuan sign buku ini adalah untuk meningkatkan harga buku. Untuk keuntungan masa tua pembaca juga.

Nombor satu, buku Sol-jah cetakan terhad. Rare. Gua cakap lu.

Nombor duanya, jika salah seorang dari Sol-jah mati. Atau dua orang. Atau semua mati. Jet peribadi kami terhempas misalnya. Buku ini akan bertambah rare. Lagi melambung harga kalau lu simpan signature orang dah mati.

Ketiga, lepas baca lu boleh ajak kawan-kawan main role playing game Harimau Jadian. Panduan dan cara-cara bermain ada dalam buku ini. Ini pertama dalam dunia orang buat buku interaktif. Rare gila tu.

Memang sekarang harganya RM20, tetapi bila buku ini habis dijual, ia jadi makin rare. Harga makin naik. Lu kena simpan baik-baik balut dengan plastik.

T-Shirt Nirvana dengan tanda tangan Cobain masa keluar dulu harga RM20 je. Sekarang kat bundle pun jual RM500.

Gua pun memang ada simpan beberapa naskah buku Sol-jah dengan tanda tangan lengkap ahli. Kalau gua mati kelak, buku ini boleh buat pelaburan.

Ada awek sms gua, "Bang, saya ada buku Sol-jah yang ada gambar bontot-bontot lelaki tu. Sekarang saya nak yang ori- Mwah! Syasha."

Ish, mana awek ni dapat nombor gua. Mmm... entah-entah bukan awek pun. Takuttttt.

Kembali kepada thesis statement.

Apa yang gua nak fokus sebenarnya, Buku Siapa Kekah Bidan Sepiah ini memang rare. Belilah untuk jaminan hari tua anda.

Kalau ada tanda tangan Sol-jah yang kat KL lagi la rare. Kalau lu boleh tangkap gua untuk lengkapkan tanda tangan, lagi rare buku tu. Lu sorang je ada.

Macam treasure hunt. Buku-buku Alaf 21 mana fun begini? Kan?

Okay, 10 naskah buku akan sampai di JB malam Sabtu ni. Mana-mana pergi gua bawak dalam beg. Gua akan makan sekitar JB. Kalau gua banyak duit, mungkin kat hotel 5 bintang. Kalau takde duit, warung belakang jalan Meldrum pun gua layan.

Kalau lu nampak gua, lu tegur. "Psttt, brader... lu ada barang tak?"

p.s.
Sesiapa yang tak suka direct selling, boleh la beli via online di SINI.

Rabu, Februari 10, 2010

GOOGLE BUZZ REVIEW

9 am today I got to know about Google Buzz launch news but the Buzz did not appear on my Gmail account. Only at 9 pm, when I logged on my Gmail, I found the Buzz on my Gmail account.

Like a kid with a new toy, I am so excited. Here's my review after an hour of Buzzing.

1. The Buzz is fairly easy to use.
2. I like the way it pulls info from my blogs, flickr and youtube.
3. I strongly feel it should be called Gbuzz instead of Google Buzz.
4. It is yet to connect to my twitter. Why?
5. So far, my buzzing is limited to other Gmail users. I dont know whether I can connect to Non Gmail users. I'll explore later.
6. I can read comments from the Buzz. I hate it when the same comments are sent to my inbox. Redundancy occurs.
7. My friend Jimbo buzzed at 11.21 am. He got into it earlier than me. Damn. My first buzz was at 9.39pm.
8. I guess there's no limit to the number of characters you can type. So, you can microblog or macroblog. I prefer the standardized twitter limit for everybody. So, everyone's is microblogging. If you want to go macro, you should write on your blog and just tweet the url.
9. Too much white space. Half the width of the column should be enough for me.
10. If the buzz has all the features of twitter and facebook, will it be penalized under anti-monopoly act?
11. Now I have all these social media accounts, I am confused when best to use google buzz and when to use the others.

That's it so far. I will explore more and read reviews by others.

Selasa, Februari 09, 2010

3 LAWAN 3



Beep. Beep. Beep. Spalding hantar SMS, "Jumpa di Muzium nanti."

Bulan lepas aku nampak iklan, 3-on-3 Basketball Tournament di Kompleks Sukan. Aku buat tidak tahu. Tidak khabarkan pun kepada kawan-kawan gelanggang aku, kawan-kawan basketball yang main setiap hujung minggu.

Tahun lepas aku dan kawan gelanggang masuk kejohanan dalam kategori Non-Chinese. Perkauman betul format ini.

Format ini wujud dengan andaian Cina lagi handal main basketball berbanding kaum lain di Malaysia. Kami pun terpedaya dengan propaganda yang sama. Andaian kami, jika kami bersaing sesama bangsa, lebih mudah untuk menang.

Apa yang kami lepas pandang adalah Non-Chinese juga bermakna Arab, Kazakstan, Iran dan lain-lain bangsa yang belajar di Universiti Selatan akan masuk kategori ini. Memanglah kami kalah teruk lagi lengit. Nasib baik kami bagi nama team kami Roti Tampal Goyang, bukan Lenjan Maut, Beruang Brutal dan nama-nama lain yang menggambarkan ketangkasan dan kehandalan.

Itu tahun lepas.

Pun begitu masa kejohanan berlangsung tahun lepas, pemain-pemain Melayu yang dalam main kategori terbuka tidak kurang hebatnya. Pada pendapat aku Melayu main basketball lebih mirip dengan mainan Negro berbanding dengan Cina yang main ala Mat Salleh. Melayu main basketball macam bersilat. Banyak bunganya. Fancy. Sedang Cina pula main tegak macam Tae Kwon Do. Straightfoward. Ada kelebihan dan kekurangan masing-masing.

Tapi ini semua generalisasi. Tidak semua Cina pandai main basketball. Dan, tidak semua Melayu pandai main takraw. Kita tinggalkan isu perkauman ini di luar. Semoga baju batik 1Malaysia dapat menyelesaikannya.

Minggu lepas, tahun ini, Abang Halim telefon aku. Dia perlu seorang lagi ahli untuk mencukupkan team 4 orang untuk 3-on-3. Seorang itu rizab. Aku tidak boleh kata NO kepada Abang Halim. Bukan kerana dia persuasive, tetapi kerana dia lebih tua dari aku. Umurnya 50. Malulah aku yang lebih muda tidak menyahut cabaran.

Maka, lengkaplah satu pasukan bola keranjang. Aku, Mik, Zizan dan Abang Halim. Jumlahkan usia kami semua, 152 tahun. Sedangkan ahli team lain semua bawah 30an. Kalau jumlahkan usia ahli team lain, lebih kurang 100 tahun maksimum.

Setelah undi dicabut, kami berada dalam kumpulan D. Lawan-lawan kami adalah The Xtremes dan The Wonder Boys. Kedua-dua team ini adalah campuran Cina dan Melayu tetapi majoriti Melayu. Aku kenal mereka. Mereka adalah wakil universiti dan kolej-kolej untuk basketball. Aku tepuk dahi mengeluh. Kami telah menempah maut saiz XXL.

Abang Halim daftarkan nama team kami sebagai Blast From The past. Huh! Kalau kalah pun tak malu sangat. Kan?

Hari yang ditunggu-tunggu telah tiba. Game kami menentang The Xtremes pada pukul 11 pagi. Dan menentang The Wonder Boys pula pada pukul 2 petang. Ya, matahari terpacak di langit. Gelanggang terbuka. Memang masak rentung.

Aku jadi gabra.

Dalam sesi warming up, aku lontar-lontar bola ke dalam keranjang. Memanjang tak masuk. Aku bertambah gabra.

Game pertama, Blast From The Past vs. The Xtremes. Mereka memang tangkas, tepat dan laju. Separuh masa pertama kami kena 6-0. Kami macam hilang arah. Semua skills ke laut. Keranjang macam tidak mahu telan bola kami.

Separuh masa kedua kami lebih stabil. Aku rizab. Pun begitu, pemain lawan telah melanggar lutut Zizan. Lututnya dislocated. Dia merengkok di tepi gelanggang menahan sakit. Perlahan-lahan Mik tarik tegakkan kaki Zizan. Dia tidak boleh main lagi. Kami usung dia ke tepi. Aku masuk semula.

Pada wisel penamat, skor 13-6. Aku skor 3 mata. Kalah tapi tidak teruk sangat.

Menunggu game yang berikutnya, kami mengeluh. Dengan 3 orang tanpa rizab, kami memang tidak ada harapan untuk menang. Apatah lagi ke peringkat suku akhir. Keputusan perlawanan antara The Xtremes dan The Wonderboys menunjukkan The Wonderboys lebih kuat. Kami baru kalah dengan The Xtremes, sekarang perlu berlawan dengan pasukan yang mengalahkan the Xtremes pula.

Masak.

Abang Halim ceria sahaja. Dia tidak menampakkan tanda-tanda ketakutan. Katanya, "Relax la.Kita buat biasa-biasa seperti kita main setiap pagi Sabtu dan Ahad. Kita main bukan untuk menang sangat. Kita main untuk seronok-seronok keluar peluh dan melepaskan tekanan hari-hari kerja."

Abang Halim betul. Kalau menang pun cuma dapat hamper. Tujuan asal kami masuk tournament ini adalah suka-suka sahaja.

Pritttttttttttt! Wisel game kedua bermula. Abang Halim dan Mik banyak main dalam bulatan. Mereka lebih laju dan lebih mahir berbanding aku. Lagi pun, aku takut dengan The Wonder Boys. Mereka main agak kasar. Aku ada kecederaan sukan lama yang membebel di buku lali dan lutut. Aku tidak mahu cederakan diri.

Aku main di luar bulatan. Jika tidak open, aku pass. Jika open, aku shoot. Polisi dan strategi ringkas. Tidak membebankan. Aku tidak peduli pun kedudukan skor. Aku main macam biasa-biasa.

Prittttttttttt! Wisel penamat ditiup. Kedudukan terikat 10-10. Aku sahaja skor 6 mata dari luar bulatan. Not bad for a Blast From the Past.

Wajah The Wonder Boys nampak gabra. Malulah kalah dengan orang tua. Kawan-kawan mereka sudah gelak-gelak di luar gelanggang.

Kemenangan akan ditentukan oleh free throw sebagai tie breaker.

Ringkaskan cerita, kami kalah untuk tie breaker. Mereka lebih tepat lontarannya.

Aku high five Abang Halim, Mik dan Azizan yang jalan tempang tapi masih menyokong di tepi gelanggang.

Aku cari redup bayang pokok dan duduk menyandar. Aku togak air dari botol untuk rawat dehydration. Aku lap peluh. Aku buka kasut basketball aku. Aku gerakkan jari-jari kaki. Aku tanggalkan guard lutut dan buku lali.  Sebelah kanan dan kiri. Aku berlunjur dan stretch kaki aku.

Dan aku ambil telefon bimbit dari beg sukan.

Aku taip satu SMS, "Aku tidak mahu pergi muzium. Kalau kau nak jumpa aku, kau datang jumpa aku. Bukan aku yang datang jumpa kau." Aku tekan reply hantar kepada Spalding.

Orang tua-tua kalau tulis SMS tak pandai ringkaskan perkataan. Terbiasa tulis ayat penuh.

Rabu, Februari 03, 2010

JUJUR KEPADA DIRI SENDIRI


Selalu aku dengar, orang membuat komen, "filemnya tidak jujur." Apakah yang dimaksudkan dengan ini?

Konsep filem itu sendiri, isi didalamnya adalah manusia berlakon. Berpura-pura jadi watak yang diberi. Mana bisa jadi jujur.

Pelakon boleh sahaja buat helah bela diri dan berkata, "aku bukan berlakon tetapi aku menjadi watak itu." Kalau kau penari kuda kepang, maka aku percaya. Kau memang jadi kuda. Selebihnya, tak payah tipu aku. Kau hanya berusaha jadi watak tapi engkau bukan watak.

Apa ni, sekejap kau dan sekejap engkau. Ikut suka mana sedap eja. Aku harus jujur dengan hati. Crap.

Bila dikatakan jujur atau tidak, itu ditujukan kepada pembikin filemnya. Bukan pelakon. Sebab tuan sutradara dan tuan penulis yang punya kawalan terhadap karya.

Aku cuba kupas isu ini dengan ilmu aku yang sejengkal. Pastinya bila berkata tentang jujur atau tidak, ia merujuk kepada statement yang dibuat oleh filem itu. Statement di sini bukan bermaksud pengajaran tapi pandangan pembikin filem terhadap isu-isu yang dibincangkan dalam karyanya.

Karya menjadi hipokrit, tidak jujur, jika statement dalam filem berlawanan dengan pendirian pembikinnya. 

Maka. Kalau kau mahu ketengahkan kasih sayang, kau sendiri mesti penuh kasih sayang. Kalau kau mahu ketengahkan kekuatan perempuan, kau sendiri kena hormat perempuan.

Susah gila mahu bikin filem yang jujur. Mungkin seeloknya aku cari contoh filem yang jujur. Mmmmm... ada ke?

(mata menjeling ke siling)

mmmm

(letak jari telunjuk di sisi dahi)

mmmm

(dahi berkerut)


mmmm

I can't think of one. Filem aku yang dua kerat tu pun pembohong besar.

Ehh.. kalau aku ini pembohong, dan filem aku itu berbohong, maka selarilah falsafah aku dan falsafah filem aku. Dan semestinya itulah filem-filem yang jujur. Ha! Ha! Ha! Aku genius gila.

Selasa, Februari 02, 2010

HALOSCAN TUTUP KEDAI

Aku terima e-mel dari Haloscan, penyedia khidmat komen percuma untuk blog. Suatu masa dulu, sistem Haloscan memang diminati ramai.

....

Haloscan is being shut down on: Feb 13, 2010
The Haloscan hardware and software is physically failing and we have no choice but to discontinue the service.

Two Options: Switch to Echo or Export your comments FREE.
Although we can't rescue Haloscan, we are trying our best to limit the negative impact on users. To do this, we have worked hard to provide 2 options for Haloscan sites.
.....

Sedih juga. Seperti separuh jiwa ku pergi.

Isnin, Februari 01, 2010

TEH BOTOL



Gwe ada pergi ke restoran Ayam Penyet Ria di Sunway Pyramid. Pelayan-pelayannya ngomong Indon dengan pelanggan. Tetapi bila ngombrol sesama sendiri ngomong Melayu biasa.

Mungkin macam McD Crew. Dengan pelanggan cakap Bahasa Inggeris. Sesama sendiri ngomong biasa je.

Gwe suka dong Ayam Penyet Ria. Enak banget. Cabai pedas buat gua mahu tambah nasi lagi dan lagi. Terangkat!

Untuk mendapatkan rasa Indon yang tulen, gwe pesan Teh Botol Sosro yang terkenal di Indon. Pelik bin ajaib, Teh botol datang dalam kotak. Patutnya tukar la nama ke Teh Kotak.

Apa pun, gwe bagi Nasi Penyet Ria 5 bintang.

Cerita Berkaitan

Blog Widget by LinkWithin