Rabu, November 28, 2007

ENGKAU PERLU PIL BIRU

Mungkinkah cinta itu satu penyakit mental? Kita lihat bukti-bukti yang mengaitkan cinta dengan penyakit mental.

mania: buaian mood yang abnormal, senyum sendirian, kembung semangat berlebihan, pembelian hadiah yang mahal, bil telefon meningkat.

depressi: tangisan, cemburu buta, tidak boleh tidur, tidak boleh fokus, tugasan yang tidak sempurna, menjeruk rasa.

obsessive compulsive disorder: asyik periksa friendster, asyik periksa blog untuk kemaskini terbaru, layan lagu-lagu jiwang, bersolek lebih dari biasa sebelum pertemuan.

Menurut Tallis (2005), cinta lelaki lebih berahi berbanding cinta wanita. Wanita memilih pasangan berdasarkan peningkatan status dan kestabilan kewangan. Manakala lelaki pula lebih berkompaskan nafsu. Lelaki mahukan yang seksi dan cantik. Jadinya wanita lebih rasional dan praktikal. Itu kata Tallis la. Bukan aku.

Ustaz ada pesan, nafsu lelaki satu dan nafsu wanita sembilan. Kemungkinan saiz nafsu yang satu itu lebih besar dari sembilan nafsu terkumpul. Agaknya.

Apa pun, setiap penyakit ada ubatnya. Menurut Ibnu Sina (Doktor Iran, 10 masihi) seeloknya orang yang sedang sakit putus cinta itu menyibukkan dirinya dengan urusan yang berat. Beliau mencadangkan pergi memburu. Pergilah memanah rusa, harimau atau pelanduk.

Hmmm.

........
P.S.
Ingat janji temu kita? Jumpa di Rumah Pena untuk Maskara. Pakai blusher pekat okay.

Isnin, November 26, 2007

SOYA DAN SATE

Petua murah rezeki: Jika membeli tiga bungkus air soya dan 30 cucuk sate, pastikan bungkusan air soya dijinjing sebelah kiri dan bungkusan sate pula dijinjing sebelah kanan.

Aku belajar pelajaran yang amat mahal semalam. Di pasar malam, aku letak kedua-dua bungkusan di tangan kiri. Tangan kanan? Aku belek DVD-DVD cetak rompak.

Kemudian aku terus meronda. Dari pangkal pasar malam sampai ke hujung, dan patah balik ke pangkal.

Sebelum masuk kereta untuk pulang, aku dapati air soya sudah berkurangan. Misteri nusantara betul. Asap dari gerai tahu bakar membuat suasana bagai berkabus, menambah misteri kepada nusantara.

Rupanya tiada misteri pun. Cuma lidi-lidi sate sudah mencucuk dan membocorkan plastik air soya. Hmmm... Aku telah menyiram jalanraya sepanjang pasar malam dengan air soya.

Alahai! Terimalah takdir bahawa air soya itu bukan rezeki aku.

.......................
LAWATAN SAMBIL BELAJAR

1. Sol-Jah kulup. Hi hi hi. Gambar Ehsan: MagMyPic.

2. How to Command Respect: Don’t play or fidget with your mobile phone when someone’s talking to you. It shows avoidance... MORE TIPS.

3. Ingat janji kita untuk berkencan di Rumah Pena, 1 Disember 2007 sempena Malam Perempuan-Perempuan Naik Tocang.

Khamis, November 22, 2007

SOTONG GORENG TEPUNG TERAKHIR

Restoran Bintang di tepi Selat Tebrau menjadi saksi. Meja mereka penuh dengan lauk. Ikan tiga rasa. Lala masak sambal. Sotong goreng tepung. Udang goreng mentega. Kailan goreng. Dan laici satu jag. Tetapi itu dua jam yang lepas. Sekarang makanan-makanan itu sudah hampir habis.

Pah suruh Juju habiskan sotong goreng tepung yang terakhir. "Mak I bilang, kalau you habiskan lauk last ni, you akan dapat suami soleh."

Juju pun tersenyum. Dia ambil sotong goreng terakhir tu dan sumbat dalam mulutnya.

"Agaknya, suami soleh akan dapat isteri gemuk," kata Juju sambil mengunyah sotong goreng tepung. "Apa tidaknya, kerja dia asyik menghabiskan sisa makanan."

Meja mereka riuh dengan derai ketawa. Comel betul bila mereka ketawa. Sungguh.


............

This is no street magic, this is Vector Magic.



LAWATAN SAMBIL BELAJAR
1. 250 Public Speaking Tips

2. The Best of 2007 According to Esquire.

3. Books of The Year 2007

Rabu, November 21, 2007

TELEKUNG DI JEMURAN

Adam bukan Ustaz. Pun begitu, bahasa dan adabnya amat terpuji. Dia tidak pernah mencarut babi, sial atau celaka. Pukul perempuan apatah lagi.

Aku mengusik Adam pada suatu petang yang mendung, "Hujan-hujan ni, sejuk-sejuk ni, cepat je engkau nak balik rumah."

Adam senyum sahaja bila kena perli begitu. "Mana pulak balik rumah. Aku ada urusan lain la," kata Adam. "Lagi pun, orang rumah aku basuh telekung hari ini."

Aku ketawa kecil. Adam pun ketawa kecil. Bertamaddun sekali bahasanya.

Dulu. Prof. Elerick pernah berpesan kepada aku, lelaki budiman mesti halus bahasanya. Aku setuju dengan beliau. Mestilah aku setuju sebab beliau yang bagi gred untuk matapelajaran Linguistics kepada aku.

LAWATAN SAMBIL BELAJAR
Malam Perempuan-perempuan naik tocang. Sabtu Malam Ahad. 1 Disember 2007.
"I held my father's hand as he died in that hospital room and realized I'd never held his hand before that moment."True stories, told in One Sentence

Selasa, November 20, 2007

PANAS

Panas! Panas! Panas!

Selama tiga jam entri Teori Provokasi disiarkan.

Atas sebab-sebab tertentu entri Teori Provokasi diturunkan.

Ia akan disiarkan semula jika mendapat kelulusan bahagian Keselamatan Dalam Negeri.

Panas! Panas! Panas!

Khamis, November 15, 2007

MASUK SURAT KHABAR

Aku selak suratkhabar muka tujuh. Tajuk atas sekali adalah, "Salam Aidilfitri Dari Perantauan." Beberapa keping gambar pelajar-pelajar Malaysia di luar negara mengenalkan diri masing-masing sambil membuat ucapan Hari Raya. Bangga sekali mereka berada di luar negara.

Aku: Macam mana gambar engkau sesat di sini?

Naufal: Kitaorang pakai baju tebal. Pergi belakang asrama. Waktu malam. Dan snap gambar. Kemudian kitaorang e-mel ke surat khabar. Sangkut kat surat khabar ni. Hi! Hi! Hi!

Aku tenung gambar anak saudara aku yang baru tingkatan dua, posing bersama-sama kawan-kawan dia. Mereka pelajar di sekolah asrama penuh di Pulau Pinang tapi caption gambar tertera,


Kami pelajar dari Universiti Ontahdimano, Hawaii mengucapkan selamat hari raya
kepada Guru-guru Sekolah Menengah Asrama Penuh terutama sekali kepada Tuan
Pengetua, Haji Saari bin Shukri. Dengan pesanan, "Berhati-hati bermain mercun?"

Aku: You beat the system. Congratulations.

Macam-macam cara orang nak masuk surat khabar.

LAWATAN SAMBIL BELAJAR
All that Jazz at the Urban Forest, JB
To do list blog + blook

Selasa, November 13, 2007

MAINAN AFIMON


Kedekutnya papa engkau. Sekali sekala pergi la Toy R Us atau Toy City. Apa ke jadah beli mainan kat Toyogo Plastic Products?

Isnin, November 12, 2007

CARI PENYAKIT

Aku, Gom dan Pyzul menyedut asap keluar masuk kerongkong di beranda. Masing-masing ada kotak sendiri, tidak perlu meminta-minta.

Sidang anti-perokok di dalam rumah melabel kami, Skuad Berani Mati. Rokok menjadi punca banyak penyakit. Label itu kena tepat pada kami.

Orang yang tidak merokok pun akan berisiko jika terdedah kepada asap rokok. Satu doktor berkata, "malah pakaian yang terdedah kepada asap rokok bahaya kepada mereka yang mengidap asma."

Sidang anti-perokok di dalam rumah menyeru kami supaya menghisap rokok dalam keadaan bogel agar pakaian kami tidak berbau asap.

Mmm, idea yang bagus juga itu. Mulai sekarang kami akan berkempen, "Bogel Demi Keselamatan Orang Awam. Katakan YA!" Semoga kalian rasa lebih selamat selepas ini.

...........

LAWATAN SAMBIL BELAJAR

Best Weblogs 2007



........


Di sebuah kedai buku di Kulai.

Khamis, November 08, 2007

TAYANGAN FILEM




Sempurnalah perjalanan Bumbung Aku Lantai Orang. Dari entri blog ke buku, dan akhirnya ke layar perak.

Tayangan Filem. Rabu. 7 Nov. 2007. Pulai Spring Resort Cineplex.

"Secara fizikalnya, Bumbung Aku Lantai Orang bermakna rumah flat, Flat Bukit Chagar itu sendiri. Subteksnya pula menunjukkan betapa seseorang itu tidak dihargai. Bumbung yang dijunjung adalah lantai yang dipijak-pijak oleh orang."- Tok Rimau

Agenda: Jamuan :: Habuan Gaji :: Tayangan Di Sebalik Tabir :: Tayangan Filem :: Wacana

LAWATAN SAMBIL BELAJAR
Banyak lagi foto skandal artis-artis Malaysia di cineplex oleh Rasso. Klik SINI.
Filem Amir dengan lokasi Flat Bukit Chagar juga. Punggok Rindukan Bulan.

.....................

Hari Raya is about asking for forgiveness and owning your mistakes. I do think, this song can be a good raya song.

Sorry, Blame it on me by Akon
"As life goes on, I’m starting to learn more and more about responsibility. And I realize that everything I do is affecting the people around me. So I want to take this time out to apologize for things that I’ve done, things that haven’t occurred yet, and things that they don’t want to take responsibility for. "

"...Even though the blame's on you, Even though the blame's on you, Even though the blame's on you, I'll take that blame from you"

Selasa, November 06, 2007

AYAH KITA BOS

"Lepas basuh pinggan, ikut Abah pergi masjid," kata Abah separuh memerintah.

Aku memandang kepada Emak. Emak angguk sahaja. Maksudnya emak mahu aku ikut Abah solat subuh ke masjid. Jangan melawan.

Nampaknya, aku kena batalkan niat untuk sambung tarik gebar selepas kenyang bersahur.

Aku bonceng di belakang. Kami tidak pakai helmet. Kopiah sahaja.

Ganjil. Dalam cahaya suram menjelang subuh, aku lihat kubah masjid berada di tanah. Bukan di bumbung masjid. Ajaib.

Abah macam tidak nampak keganjilan itu. Aku cuit bahu dia dan tunjukkan ke arah kubah yang berada di tanah. Mungkin kubah itu tengah sujud fikir aku.

"Kenapa?" tanya Abah.

"Lailatulqadar," kata aku dengan jari masih menunjuk kepada kubah.

"Kepala otak engkau. Berapa lama engkau tak ke masjid?"

Tidak pasal-pasal aku kena marah. Rosak pengalaman suci aku ini.

"Diorang tengah renovate masjid la. Bumbung masjid bocor. Bodoh," sambung Abah memaki lagi.

Kalau emak ada di sini tentu dia angguk sahaja. Terima sahajalah. Jangan melawan. Kadang-kadang Abah lupa yang aku tidak duduk kampung lagi. Aku cuma pulang untuk cuti raya.

Isnin, November 05, 2007

PERCAYA KEPADA NERAKA 4




Kelab Malam itu penuh dengan manusia yang terkinja-kinja. Muzik berdentum-dentam. Berbual pun kena menjerit-jerit.

Mobius menjerit, "Gua malas nak pergi kerja la hari Isnin ni."

Safar yang lebih rasional menjawab, "Nanti bos lu marah."

"Gua boleh beli MC la dari Klinik Raju."

"What the f**k. Klinik Raju jual MC mahal. Kertas naik harga kata dia."

"Habis?"

"Nenek orang tingkat atas rumah gua baru meninggal siang tadi. Lu fotokopi je sijil report kematian dia."

"Cantekkk!"

Asap rokok bagai kabus menjadikan ambien penuh meriah. Macam babak kayangan Jula-juli Bintang Tujuh. Gadis-gadis montok melambai punggung memanggil mereka untuk berdansa. Pastinya bukan ikut irama lagu nasyid yang engkau suka.

Jumaat, November 02, 2007

PANCAROBA

Pada 1923, pendaki gunung Inggeris, George Leigh Mallory, ditanya oleh The New York Times kenapa dia mahu mendaki Gunung Everest, dan jawabnya, "Kerana ia ada di situ." Kata-kata ini dalam versi Inggerisnya, "Because it's there" menjadi terkenal.

Mallory ingin sekali menakluki Everest. Dia ingin sekali mengalahkan Everest dan membuktikan dia boleh. Mallory hilang di Everest setahun kemudian.

Kadang-kadang tidak masuk akal kenapa manusia mahu membuktikan kejuaraannya. Seboleh-bolehnya mahu jadi nombor satu. Dalam kamusnya tidak ada perkataan "menyerah kalah." BUkan sedikit orang yang cedera, kudung dan mati mendaki Everest.

Walaupun aku ini bukan lebai, tetapi ada juga sirah yang aku ingat. Muhammad pernah membiarkan Aishah menang ketika berlumba lari. Mungkin sirah ini tidak berapa releven dengan kes gunung tadi, tetapi itulah yang lebih baik, kalian tahu kalian boleh menang tetapi kalian mengalah.

Memang benarlah kadang-kadang kita punya saku penuh dengan muslihat. Dalam lengan baju ada daun-daun terup yang masih belum digunakan. Kita boleh menang. Usaha tanpa jemu itu bagus tetapi apa erti kepuasan jika yang menang jadi arang dan yang kalah jadi abu. Adakah trofi yang direbutkan atau ego yang diraikan?

Pada 1999, 75 tahun kemudian, mayat George Mallory ditemui di Everest. Dan anaknya, John Mallory memperkecilkan usaha ayahnya, "pada saya, satu-satunya cara untuk ke puncak adalah pulang dalam keadaan hidup. Kerja ini separuh siap jika engkau tidak pulang ke bawah."


...........
Dan Tuhan lebih mengetahui.
...........


KATA-KATA HIKMAT
"Win as if you were used to, lose as if you enjoyed it for a change."- Ralph Waldo Emerson

“Courage is as often the outcome of despair as of hope; in the one case we have nothing to lose, in the other, everything to gain”- Diane de Pointiers quotes

"Kalahkan diri sendiri dahulu sebelum mengalahkan orang lain." - Tok Rimau

Cerita Berkaitan

Blog Widget by LinkWithin