Jumaat, Januari 08, 2010

BERJALAN DI CELAH-CELAH NESAN CONDONG



Pak Long kalau bercerita tentang kawan-kawan baik dia, mesti depan nama ada pangkat arwah. Contohnya, "Arwah Leman Drebar dulu mandu prebet sapu. Selalu sangat Arwah Mak Munah Sanggul naik kereta dia, terus jatuh cinta. Mula-mula, Arwah Talib Sekerap menentang habis. Tapi akhirnya dia redho la juga yang jodoh dia dengan janda tu memang tak ada." Begitulah lebih kurang.

Hari ni seorang lagi kawan Pak Long jadi arwah. Lebai Sanip bekas imam masjid Parit Pakis.Dan,  kalau tak aku yang jadi supir hantar Pak Long menziarah, siapa lagi la yang boleh diharap?

Lepas urusan pengkebumian jenazah selesai, Pak Long arah aku singgah ke rumah Arwah. Tengok-tengok apa yang boleh dibantu untuk kenduri arwah malam ni.

Aku lihat, anak-anak arwah lima beradik sedang bermesyuarat. Agenda utama mesyuarat adalah pembahagian harta pusaka. Arwah Lebai Sanip tu memang banyak banyak tanah, rumit jugalah nak selesaikan urusan pembahagian harta pusaka ni. Sampai bertekak-tekak adik beradik tu.  Sampai ada yang menumbuk-numbuk lantai mahukan "keadilan."

Aku dengar je. Tidak mahu masuk campur. Tapi Pak Long ni celupar sikit. Pak Long meninggikan suara dengan aku tetapi sebenarnya bukan dengan aku yang dia bercakap, "Sebelah kubur Arwah Lebai Sanip tu kosong, setakat lima orang boleh muat. Tak ada pulak yang nak merebut tanah tu."

Malu betul jalan dengan Pak Long ni.

10 ulasan:

hakimhh berkata...

Terbaik!!

Amy Z! berkata...

hahahaha! ;-)

BuRuuj berkata...

tak salah menempah kubur sebelum ajal sbg satu cara mengingati mati.

adminsmksk berkata...

bestlah paklong cam ni.....

DeeN berkata...

Betullah kata Pak Long tuh. Tak terkedu ker 5 org yg mahukan 'keadilan' tuh? Hahahaha...!

u l t r a b a e berkata...

Hidup Pak Long!!!

dugongsenyum berkata...

hahahahaha

Umar Abdul Aziz Bin Hj Mohd Affandi Bin Abdul Rahman berkata...

blog yang bagus, ape kate try pegi visit blog saye ni plak kalau nak tahu info yang unik dan elegan di http://tolongsenyap.blogspot.com ,try visit erk

Bukan Sepet berkata...

Sekali arwah tok rimau berceriter tentang arwah pak longnya ler pulak!

huk aloh.

eh? eh? belum lagi?
ala.. salah ayat ler pulak!
sori tok...!

blackpurple @ jowopinter berkata...

Tinggi ilmu Pak Long tu...

Cerita Berkaitan

Blog Widget by LinkWithin