Khamis, Januari 06, 2011

BANYAK SANGAT SERAM ADALAH FALASI



Ramai orang komplen, asyik-asyik filem seram. Dakwaan filem genre seram menguasai tayangan filem Melayu sebenarnya adalah satu falasi. Cuma 7 filem dari 29* yang dilabelkan sebagai seram oleh FINAS dalam data di web mereka untuk 2010**.

Misteri 1/29
Muzikal 1/29
Fantasi 1/29
Seram 7/29
Drama 7/29
Cinta 7/29
Aksi 9/29
Komedi 14/29

Gua kira congak pakai tangan je ni. Tidak pakai excel atau kalkulator, maka mungkin ada kesilapan plus minus 1. Cuba kalian buat hisab untuk filem paling untung dan paling rugi pula. Gua matematik ni tak berapa nak terer.

* Ada filem yang mempunyai lebih dari satu label genre
**Damping Malam tiada label tetapi kita andaikan ianya dalam genre seram kerana ada elemen supernatural. Contoh Aksi/Drama/Cinta

8 ulasan:

afrohead berkata...

macam manalah filem macam adnan sempit ni boleh duduk no 1.. haih..

aLy A berkata...

afrohead, susunan ikut tarikh mula tayang

btul tak tok?

StingRay berkata...

Dahsyat jugak cerita 2 alam tu.

Dapat 1/100 je dari target untung.

Pheww!

Hamba Allah berkata...

aiks..macam mana filem semerah cinta stilleto boleh dapat no.7? hmm.. =="

@rep berkata...

Afrohead & Hamba Allah.. tengok balik tu. bukan numbering ikut kutipan.

zakzak berkata...

hmm....jadi kita mungkin boleh kata yang falasi tu terjadi kerana filem2 seram lebih meinggalkan impak kepada penonton? dan juga mungkin kutipan mereka diperkatakan ramai?

just being academic :P

Siti Zafira berkata...

Hantu Kak Limah cerita seram paling power dalam senarai. Okay tak cakap macam ni?

roserose berkata...

Macam mana Khurafat?tak masuk list ke?

Cerita Berkaitan

Blog Widget by LinkWithin