Isnin, Mac 29, 2010

PUNK INGAT MATI

Gua tak kenal sangat band-band indie sebab gua indie bab terbit buku dan filem pendek. Jadi, gua amik inisiatif la untuk kenal-kenal band-band dalam scene indie. Yang membantu gua dalam proses suaikenal adalah Jimbo dan Syed Sireh. Gua downline diorang.

Bila mesyuarat dengan diorang di tempat biasa, ramai juga la budak-budak scene yang gua kenal. Sampai gua pun kena cop sebagai crust. Gua senyum je. Balik gua tengok Urbandictionary:
Crust: the most extremist version of punk.
Gila ah.

Antara band indie Johor Bahru yang gua kenal adalah band ska Plague of Happiness. Diorang punya terkenal dalam litar indie sampai tour ke Indonesia. Tapi diorang tetap rendah diri kalau borak-borak ngeteh... eh ngeteh pulak, kalau mesyuarat di tempat biasa. Ya, mesyuarat.

Jadi, bila Plague buat show kat IOI Mall Kulai sempena Earth Hour, gua support la. Kampung gua tu. Gua berdiri depan sekali. Tiba-tiba ada orang tegur,

"Pakcik buat apa kat sini?" Amir. Anak sedara gua daaa.  Kami bersalaman. Dia cium tangan.
"Pakcik layan band kawan pakcik ni."
"Siapa?"
"Tu. Budak Naz Plague."
"Kawan pakcik?"
"Kau tak percaya ke? Kau ni buat apa pulak kat sini? Kan kau shuffle."
"Amir dah tukar."

Bila muzik mula, Amir dan kawan-kawan dia menari. Dia tak crust lagi. Belum diamond level. Gua goyang badan sikit-sikit je. Maintain kool.

Kalau gua mati nanti... Ya. Memang gua kata kalau gua mati nanti. Crust pun ingat mati apa. Itu pasal banyak motif-motif tengkorak atas baju mereka. Kalau gua mati nanti, agak-agaknya macam-macam bentuk orang lawat kubur gua. Mesti kumpulan yang lagi satu tertanya-tanya, diorang ni salah kubur agaknya.

Itupun kalau diorang ingat kat gua la.

4 ulasan:

kd saiful berkata...

rugi xbwk buku kekah.kalo x mesti jd rare giler.sbb ade sign tok.

truk jugak jimbo kne belasah.tp naseb sekrang dh sihat walafiat

dugongsenyum berkata...

Salah Kubur, ermm... puaka gak kalau jadi tajuk buku.

sinaganaga berkata...

Itu pun kalau ada orang jumpa mayat lu, Kirk! Kalau takde orang jumpeeeeee... Hah! Amacam? HA HA.

Dhani berkata...

tok. tak punk lah kalo tak masuk blog baru ambo. tengok blog ni: http://koleksizine.blogspot.com :p

Cerita Berkaitan

Blog Widget by LinkWithin