Isnin, Mac 06, 2006

SATE VS SATAY

Makanan kegemaran atok saya adalah nasi goreng.

Begitulah salah satu ayat yang ditulis oleh Sarahmon dalam buku karangannya.

"Atok suka makan sate la." Aku cuba perbetulkan.
 
"Tahu. Tapi cikgu kata kalau tidak tahu ejaan sama ada sate atau satay, pilih makanan yang senang dieja."
 
"Sarah tahu eja sizzling yee mee tak?" Aku menyebut makanan kegemarannya.
 
"Tak kira! Nak juga. Nak juga."
 
"Tidak boleh. Pilih yang senang eja sahaja." Aku sengih.
 
 
 
.............................................
 
Kerajaan dan pembangkang berhak mempunyai pendapat yang berbeza tetapi mereka juga berhak untuk bersetuju antara satu sama lain. Berita Harian pernah puji blogger, Suara Keadilan pernah puji blogger. Kami menyatupadukan rakyat! Ha ha ha!
 
 
 
Selain Sinaganaga, blog yang 'wajib' dibaca ialah blog Tok Rimau, dan Abdullah Jones; yang mempunyai keistimewaan tersendiri.Seperti rancangan realiti TV, kita jadi ketagih.


~Petikan kata-kata Alin dalam Kolum Sastera dan Budaya.
Suara Keadilan 2 - 16 Mac 2006

13 ulasan:

ron97 berkata...

hmm...
lepas ni deskription kat atas tu,
akan bertukar atau kekal?

nordinar berkata...

Trg diorg guna ejaan satay. Member KL dtg kg aku baca ia dgn sebutan satai.

Pegawai Khalwat berkata...

Wahid Satay jadi Wahid Sate?

"Tangkap itu manusia, kita bikin sate@satay!"

"Banzaiiii!!!!"

Mat Jan berkata...

http://www.jurnal.biz/juring/atom.xml

gadingaluh berkata...

kau buat aku nak makan satay samuri...campur perut 10, ayam tak mau!

Op berkata...

bila ayah kita bos ada untung, buatla kenduri makan satey ya. eh sate. eh satay. eh!

sinaganaga berkata...

Rimau,
Bila nak belanja satey?

BooK berkata...

tok,
tok dh jumpa pengganti quote di atas. sila tukar sekarang. aku dah muak bace quote itu. quote itu ade di mana2. di buku jiwa kacau, di blog tok, di dot tk sebelum ke blog tok. huhu.
tukar ya?
atau tok tak mahu berkongsi?

RedBeanBun berkata...

...eh, kalau orang yang kasi pendapat and then pendapatnya digunakan dimerata, boleh dapat royalti sama tak?? heh.

ek-eh tok, tak de kredit ke kita punggg..hehe

ps:
orang yang beli / baca bacaan pembangkang, tak semestinya dia membangkang...
ibarat orang yang beli / baca bacaan seperti Gila-Gila, tak semestinya dia gila...

Tanpa Nama berkata...

s.i.a.k.a.p.s.t.i.m.r.e.s.t.o.r.a.n.c.h.i.a.n.g.m.a.i.

sungai buloh

-basri

Keluarga Zulkarnain berkata...

Kalau di Indonesia, kita memang eja dengan S-A-T-E :D

tuan tanah berkata...

di sini pun ada jual sate/satay. tapi tidaklah sesedap sate/satay di malaya.

Tok Rimau berkata...

Ron: Pengenalan kekal kerana ada satu nama sahaja dalam petikan itu. Ha ha.

Dinar: Kalau tak reti sebut boleh order tak?

Pegawai: Wa suka sama itu wahid satay. Lebih-lebih lagi rutin bertembung pontianak.

Jan: Blog aku lebih hensem sekarang dgn atom juring.

galuh: Tok suka sate johor. Kecil tapi masak rata.

Op: kalau untung besar kenduri besar. Untung kecil, teh tarik je.

Naga: Ko tak pandai eja sate la. Aku belanja kau koko je. Itu yang kau mahir.

Buk: Quote tu tak sebut nama kau, itu pasal kau muak. ha ha ha.

Readbean: Kredit dah top up.

Bas: Kau nak belanja aku atau ajar aku mengeja?

Bonda: kapan saya akan ke sana?

Tuan tanah: Tok kalau makan satu cabut daging dari buluhnya. Pantang susuk.

Cerita Berkaitan

Blog Widget by LinkWithin