Rabu, Mac 01, 2006

TEMPAHAN ONLINE AYAH KITA BOS

AYAH KITA BOS oleh TOK RIMAU dan SINAGANAGA

RAHSIA JUTAWAN KARYAWAN INTERNET TERBONGKAR. Mereka telah membukukan hasil tulisan mereka. Dapatkan segera. Sila buat tempahan buku secara online.

Untuk pembelian satu buku AYAH KITA BOS :
Deposit RM23= RM20 (buku) + RM3 (Pos Ekspres)
Bank Bumiputera Commerce Bank (BCB).
---SOLD OUT---


Sila maklumkan butir berikut transaksi selesai via e-mel harimauj[at]yahoo[dot]com atau sms 012-736 7772.
Nyatakan butir transaksi: Lokasi, Tarikh, Masa, Nombor Transaksi. Simpan slip deposit sebagai rujukan pembeli.
Nama Penuh:
Alamat Penuh:
No. Telefon:


ULASAN PEMBACA ::::::::::::::::::::::::
Dari Berita Harian 20/4/2006. Bahagian Sastera. Dunia Buku.
BUKU-Blog, Ayah Kita Bos, ...menghimpunkan petikan tulisan dalam blog mereka seputar pengalaman hidup dan pandangan kritis terhadap tingkah laku masyarakat dengan nada humor lagi sinis. (Bab) Hijau Pucuk Pisang menghimpunkan catatan Sinaganaga mengenai kisah anak setinggan manakala (Bab) Merah Jambu pula mengenai keluarga Miyuki yang menjadi keluarga angkat di Jepun, mampu menggeletek hati pembaca. (Bab) Taring berbentuk kritikan sinis, menceritakan pengalaman di perumahan flat kos rendah dan pandangan sepintas lalu mengenai politik serta sosial manakala Misai pula menampilkan kisah perhubungan bapa-anak dengan menyelitkan unsur psikologi yang menggelikan hati.Buku setebal 160 halaman dan berharga RM20 senaskhah ini yang turut diwarnai dengan komik romantik komedi pasangan Ajan dan Rima...

REDBEANBUN kata
Balik dari Laman Seni. Itu hari. Setiap 5 minit, aku 'lonjat-lonjat'. Dalam kereta.

"Yeay yehhh dapat jumpa Tok & Naga! Yeayy yehhh dapat jumpa Tok & Naga!"

Suami aku. Tumpang gembira!
Betul, tak tipu!

Macam dalam cerita omputeh tu. Pasangan-pasangan romantis. Read to each other romantic stories. From romantic novels.
Aku. Bacakan suami aku. Cerita-cerita dari Ayah Kita Bos. Sambil kami kekek-kekek ketawa. Sambil suamiku membawa mobil.
Romantis!

Esok paginya di meja sarapan. Di tepi kolam renang kondo. Aku masih lagi terkekek-kekek ketawa. Membaca Ayah Kita Bos.
Aku syak. Suamiku ada sedikit cemburu. Kerana pagi itu dia. Dah tak tanyakan apa yang aku gelakkan.
Tapi tiba-tiba, dia bersuara perlahan.

"Abang pun ingat nak buka blog lah...".

Aku. Tersenyum di sebalik buku.
Betul, tak tipu!

.....eh apa hal ni... aku komen dalam blog Tok ikut cara Abg Naga tulis plak. Ish, berantu betul dude-dude ni.

MAR kata...
Tok, tadi saya pergi Laman Seni beli Jongkang Jongket & Ayah Kita Bos. Mat Jan sain-sain atas buku. Tok sain-sain atas buku.Encik Naga sain-sain atas buku. Saya seronok sampai rasa nak lompat-lompat.

ESIS kata...
aku demam hari ini. tidak tahu kenapa. aku gagahkan diri untuk ke tempat kerja. hanya satu. semata-mata untuk update blog aku ni. tapi aku kerja. betul.

begini ceritanya. selama lapan jam aku menahan perut, menahan emosi kerana mentelaah sebuah kitab. ya, kitab Ayah Kita Bos, semalam. hari ini aku demam. gangguan emosi, aku fikir.

cis! tulisan aku pendek-pendek. terpengaruh tok naga ni.

emosi aku terganggu, tidak tahu arahan mana harus aku ikut. tok naga atau tok rimau. aku fikir jika orang lain pun begitu juga. kedua-dua mereka menggunakan teknik propaganda jenis "Intentional vagueness" iaitu:

"Perkara dan isu umum yang sengaja dikaburkan maklumatnya supaya audien boleh memberikan tafsirannya sendiri. Ini adalah untuk mengelirukan audien dengan menggunakan ungkapan-ungkapan yang tidak tertakrif. Tanpa teranalisis kesahan tindakan mereka oleh audien, mereka cuba untuk mendapatkan sokongan terhadap permintaan mereka itu. Keadaan ini akan menyebabkan audien memberi tafsiran mereka sendiri. Oleh itu, dalam percubaan untuk "mencipta" propaganda, audien akan membuat penghakiman terhadap idea-idea yang disampaikan oleh mereka."

cuba anda fahami kata-kata propaganda yang mereka tulis dalam autograf mereka ini dalam buku saya.

"baca dengan tertib. jangan gelojoh." - tok rimau
"esis, terus baca! baca terus! tabik." - tok naga

aku confuse! lalala. seorang jangan gelojoh, seorang baca terus! tapi tanpa prejudis aku dah habiskan buku Ayah Kita Bos. yeh! sebenarnya yang paling penting ialah apabila aku baca buku ini. aku dapat menganjakan paradigma pemikiran aku. rupa-rupanya pengalaman hidup sangat menarik apabila di baca semula. bukan hanya pengalaman tetapi pemerhatian hidup juga penghargaan hidup. inilah kekuatan blook ini. segalanya di garap dengan penuh kreatif serta menghiburkan. walaupun ia coretan sedih mereka. lalala.

coretan tok naga. menggunakan "kaedah warna" dalam pembahagian setiap bab. hijau, merah, ungu dan biru. setiap warna melambangkan kehidupan suka dukanya dalam persekitaran hidup yang berbeza. paling aku suka bab merah jambu, ketika beliau bermusafir (?) di Jepun. artikel yang paling aku ingat ialah tentang magis emak mayuki. aku terfikir nak buatlah magis ikan kembung tu. aku nak lawan tok naga. mesti aku punya magis menjadi.

coretan tok rimau. menggunakan keindahan tubuh badannya dalam pembahagian artikel. ekor, taring, misai dan kuku. walaupun ia bahagian kecil pada tubuh badan dan kurang penting, tapi tok rimau berpendapat agak aneh. sukahati kau lah eik. antara artikel yang aku ingat ialah motor tong. hingga kini aku cuba imaginasikan repa motor tong itu. namun antara tulisan yang aku ingat ialah kata-kata Jimson @ Sulaiman; "untung orang muslim boleh menemui penciptanya 5 kali sehari." "kalau presiden atau jutawan, sorry la nak jumpa dia. sekali sepanjang hayat kita pun belum tentu, kalau tiada kepentingan." kata tok rimau pula.

ARF ZENZ kata...

Chicken Soup for The Soul. Malay Edition.
Reading Chicken Soup for The Soul is one way to make you feel good. Among Chicken Soups that I have read so far are:

Chicken Soup for
1. The Teenage Soul
2. The Girl’s Soul
3. The Romantic Soul
4. The Couple’s Soul
5. The Writer’s Soul
6. The Teacher’s Soul
and a whole lot of other souls. Hehe

Another book that is similar to Chicken Soup is a new book that I've read titled ‘Ayah Kita Bos’. I like to refer this book as the Malay version of Chicken Soup. I personally love this book because it makes me smile, laugh and think about things that occurs around me in a different perspective. Luckily, my friends did not report me to Hospital Bahagia for creating non-stop annoying giggling sounds in the middle of the night. They just dropped by my room by peeking through the door with a confused face wondering about the book that I was reading what is so funny about it. All I said is that you will know when you read this book. I continued to read. I ‘khatam-ed’ reading the book twice from front to back cover. Friends started to read the book too. I heard giggling sounds along the corridor. I think I know why. I smiled and went back to my room.

The authors of the book really know how to put things in perspective. They write about life. Not the ordinary rambling writings of life but about life in general, in an interesting point of view. Writings by Tok Rimau are straightforward direct and digestible. It is easy to understand, but in some entries, you might have to think beyond the lines to interpret the meaning. The writings are like magic wands, sparkling through every flip of the page. Sinaganaga’s writing is more of a dialogue. He writes in speaking form. He really utilizes the use full stops throughout his writing. I created a technique for my friends to read and understand Sinaganaga’s entries. Lucky that I had acting experience that helped me create this technique. It is called ‘Teknik Satu Nafas’ (One breath technique). Read by using a single breath. Do not stop at all the full stops. Only stop to take a breath if you suffocate and can no longer breathe properly. Create your own intonation and style by reading the writings like a dialogue. Try it, it is interesting. Other than that, you might need some schemata of Japan when reading some of the entries. Try memorizing the map of Japan and learn more about the Japanese culture. Then you will know why certain things are widely available at Japan. That was just an example.

This is only my personal review. Ayah Kita Bos is my ‘Sup Ayam Untuk Jiwa’. If you think you will like it, then buy it. If not, you can simply navigate away from here.
ONTAH SAPA kata:

Aku sebenarnya terpanggil utk beli buku tu bila aku lawat blog Naga. So aku contact naga, dia lambat reply. Aku contact Tok Rimau, dia reply dgn sms dia. Dia lagi advance dari Naga nampaknya.So aku terus bank in duit dan tunggu. Hari keempat, buku tu sampai. Aku Bukak. Ambik Gambar.Sebagai bukti, nanti Tok kata aku kencing pulak. Aku baru baca page yg Mat Jan tulis tu, anak aku sebuk suruh aku dokong dia. So aku letak dulu. Balik jer bini aku, dia terus sambar buku tu, terus dia yg layan dulu. Sambil dia baca dia gelak sorang2. Semakin memanaskan hati aku.Time dia mandi, aku rembat balik buku tu, terus baca selaju mungkin. Selama cuti yg panjang ni, kami bertukar tgn membaca buku tu. Semalam aku khatam. Bacaan seisi keluarga.Buku ni ....... best! Bagi aku kedua dua pemblog ni mempunyai ingatan zaman kanak dan zaman lepas mereka yg sangat kukuh. Setiap peristiwa diolah dgn cukup detail. Sehinggakan kita merasakan ingin kembali menghayati zaman itu.Tok Rimau lebih kepada kisah kehidupan keluarganya yg penuh dgn kisah hidup masyarakat yg pelbagai warna. Naga pulak penuh dgn cerita zaman mudanya (dah tua agaknya dia sekarang). Namun kedua dua pemblog ini punya garapan tersendiri dlm membawa kisah masing2.Aku tunggu gandingan kedua mereka.Nota Kaki : Sekarang kerana teruja baca AKB, aku beli The Davinci Code, geram punya pasal!!


RAZLIZAHAZLEEN kata
Yeyeyeye..Aku order buku ni ari Isnin..Tu pon lepas 2-3 kali aku tergolek2 bawah meja baca blog Tok RImau & Sinaganaga. Keputusan drastik punyer sbb aku rasa cara diorg tulis ni memang macam cara aku tulis dulu2, masa aku gangster dulu.Tapi skang tidak lagi..huihui..Tapi adalah 2-3 org tanya aku, aper yang ko besh sgt?Ntahlah,tapi yang aku tau masa aku baca buku ni aku gelak sampai kluar air mata terutama masa part Lagu Perut Monyet.Tapi yang tak bleh blah,prakata Mat Jan lagi wat aku gelak sampai mak aku tanya, kena sampuk ker aper nih?Dahlah ari tu mandi bunga, ni tetiba dok bantai gelak guling2 depan tv yang masa tu tengah tayang citer Sembilu Kasih..(mak aku tgk..Aku takk..yeekkk).

Aku dah khatam semalam gak lepas2 dapat tu. Ni nak ulang baca.Giler tul..Memang aku tabik kat Tok Rimau & Sinaganaga.Aku dah lama mencari buku2 yang macam ni.Bacaan ringan tapi padat dan memecahkan hempedu.Bukan majalah picisan yang berlambak2 skang.

Abah aku tanya, buku aper tu, dah dua tiga hari aku dok bertapa depan peti surat umah aku (tok rimau yang suh aku tunggu abg posmen..).Aku cakap kat abah, saper yang gila blog, memang patut ada buku ni.Sama ada aku gila blog atau aku gila skalipun, memang berbaloi aku beli buku ni.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::
ATAU UNTUK TEMPAHAN BANYAK Dengan subjek e-mel SAYA MAHU AYAH KITA BOS Sila nyatakan butir-butir tempahan dalam e-mel:
Nama Penuh:
Alamat Penuh:
No. Telefon:
Bilangan buku:



Buatlah tempahan dengan segera sementara stok masih ada.

PEMBELI AYAH KITA BOS JUGA MEMBELI BUKU BERIKUT:

JONGKANG JONGKET (JJ) oleh Mat Jan: RM23.00
e-mel pesanan kepada "Mat Jan" : jongkangz[at]yahoo[dot]com

ZINE SABOTAJ: RM5.00 (SOLD OUT)
e-mel pesanan kepada "op ee": opx04[at]yahoo[dot]com

Harga Perlu Dibayar = Harga buku + Pos

5 ulasan:

esis berkata...

mmuhuhuhahahahahahaaaa zine sabotaj dah abis. rugi sapa tak baca. baik beli AKB & JJ sblm habis macam sabotaj.

anda menyesal menjadi penulis blog tanpa membacanya. hahahaha

Romantis Selatan berkata...

terus membeli! membeli terus!

Kay J berkata...

tok sy nak beli.. tp sy kat uk lg ni.. savekan sy satu boleh ke? nnt dah sampai mesia sy bgtau detail2nye =D .. sy pulang nov nnt.. dan buku matjan tu ade lg ke? kalo ade savekan yg tu jugak.. boleh ke? hehehe.. mekaseh..

didiz berkata...

baru selak selak page depan..
menarik buku ayah kita bos nie..
memang leka membaca..

:)

dari pengantin yang dah tak berapa baru, rushdi | didiz

didiz berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

Cerita Berkaitan

Blog Widget by LinkWithin