Selasa, Jun 20, 2006

KERTAS WANGI

Jangan main jauh-jauh. Mesin masa ini berkesan dalam kawasan 2 meter radius sahaja. Jika aku meloncat ke hari lain, kalian mungkin ketinggalan. Tinggal dalam 1980an. Berdendang dengan lagu Alleycats.

"Ali, kau dah sampaikan salam aku?" Syibli bertanya.

"Sudah bos. Bila Ali sampaikan salam, dia suka." Kata Ali membahasakan
dirinya Ali.

"Bagus. Apa dia kata lagi?"

"Dia nak bos tulis surat."

Lina mahu hitam putih. Syibli tersenyum.

"Ali, mintak kertas surat kau yang wangi bedak tu."


Ali tukang urut rasmi dorm. Setiap dorm perlu ada satu. Dia ada kertas surat merah jambu dan biru muda yang lembut. Di buju kertas ada kartun binatang bermata besar yang comel.


..............................................
AKAN DATANG . Otak kamu memulas-mulas ingin mengulas. Hadiah bernilai RM200. Hanya kerana kami sayang kamu.

LAWATAN SAMBIL BELAJAR
Button Maker dari Itali.

15 ulasan:

Lan Rambai berkata...

Hahaha... kertas wangi! Tapi ada binatang comel bermata besar? Susah nak jumpa ni... biasanya kertas wangi ada border bunga-bunga atau renda-renda.

Cik Easy berkata...

kertas wangi tuh mahal... sebab itu ada lukisan anime jepon yang dulu tak glamer... satu keping boleh dijual rm0.50sen...

zizie ali berkata...

salah satu aplikasi teknik imbas kembali yg berjaya. teruskan. ramai yg nak tahu apa akan terjadi kpd protagonis syibli.

kingbinjai berkata...

aku rasa macam tahu je cite nie, hehehehe. hati aku berkata surat itu akan terlepas ke tangan kiah. aku rasa la, hehehehehe

Tok Rimau berkata...

Lan,
Kertas bunga adalah dari wanita. Kertas kartun anime adalah dari lelaki.Pastikan kau tidak salah beli

Easy,
Mahal tidak apa. Ali yang beli.

Zizie,
Sedikit pengaruh Doramon, Time Cop dan Back To The Future. dan buku kegemaran aku- Time Traveller's Wife.

King,
Tekaan kau meleset. Cuba lagi.

amyz! berkata...

owh.. tahun 1985 dah ada kertas wangi?

alahai.. kertas kajang tak wangi pun di bubuh bedak sebab nak beri pada buah hati. :-p

sinaganaga berkata...

Amyz,
Hape, kau ingat tahun 1985 tu manusia koman sangat-sangat ke?
Ha ha.

Roti Kacang Merah berkata...

Dari semalam aku baca cerita pasal mesin masa ni, otak jadi pening. Ke, aku yang ketinggalan, tak tahu dan tak dapat imagine mesin masa ni rupa macam mana?

Dulu masa sekolah rendah, siap ada tukar2 kertas wangi dengan kawan-kawan... macam tukar-tukar stem, gitu. Banyak!

La ni, tak tahu ke mana dah segala yang dikumpul tu. Kumpul-kumpul, save-save dan sayang-sayang sangat nak guna kertas-kertas tu, akhirnya rugi sebab tak dapek guno langsung.

Pegawai Khalwat berkata...

Kertas berbedak? Bedak sejuk ka Tok?

spyz berkata...

mudah benar ali menjunjung titah syibli. maybe its worth to mention that ali is your junior. right??

Tok Rimau berkata...

Spyz,
That would be to reavealing. My readers can guess that already.

The ones that like to read between the line would already accuse Ali as my jambu. ha ha ha.

Pegawai,
Kau ni macam tak pernah bercinta pula.

Roti,
Mesin masa model baru bentuk macam penggera kawalan jauh kereta. Tetapi ada punat-punat kawalan macam remote TV di permukaan.

The ones that like to read between the line already speculated the time machine as Toyota Innova 2.0E.

Naga,
Koman la 1985. Tak ada SMS. Kena tulis suarat segala.

Amyz,
kajang. kajang hamba mengkuang layu.

ontahsapo berkata...

memang kenangan....

amyz! berkata...

ala encik naga.. mana nak tau zaman tu dah canggih.. ahahaha..

Roti Kacang Merah berkata...

Sooooodeskaaa... kena read between the lines kaaa...

heh heh. ada akai ada akai.

chevy berkata...

Ada simpan lagi ka Tok, surat wangi tu.. wat koleksi akan dtg kot2 jadi org besar leh masuk lam autobiografi.

Cerita Berkaitan

Blog Widget by LinkWithin