Rabu, Mei 06, 2009

GENRE



Macam-macam genre fiksyen yang ada. Seram, komedi, drama dan lain-lain. Kefahaman terhadap genre adalah kontrak antara pengkarya dan khalayak - penulis dan pembaca atau pembikin filem dan penonton. Jika pengkarya menjanjikan filem seram, maka penonton sudah tahu dia akan mendapat filem seram. Sepatutnya la.


au·teur
n. A filmmaker, usually a director, who exercises creative control over his or her works and has a strong personal style.[French, from Old French autor, author.]

Tetapi, untuk menjadi auteur, engkau perlu bikin genre engkau tersendiri. Maka tiada salahnya jika dia menulis "Sebuah Filem Komedi Romantik Razak Mohaideen." Engkau tahu engkau akan dapat sebuah filem komedi romantik Razak Mohaideen.

Dan aku lahir pada tahun monyet. Bukan tahun harimau.

11 ulasan:

Tupai Karan berkata...

Banyak yg menjanjikan filem seram tp end up dengan jalan cerita yg menggelikan hati dan mata.

Misalnya Evid Dead yang mungkin seram dulu, tp sekarang?

Razak Mohaideen dan genre mami tidak dapat dipisahkan. hmm

BuRuuj berkata...

razak mohaidean dapat prof madya mungkin sbb dia seorg lecturer yg byk buat filem dan kajian ttg perfileman.

kalau tok byk buat filem macam dia, mungkin tok akan dpt title yg serupa atau mgkn lbh hebat lg. Prof Madya Dr. Tok Rimau. hmmm....

dan walaupun lahir di tahun monyet, tp monyet itu tidak begitu synonim dgn kamu;)

cT cHaN berkata...

jarang dpt lihat filem seram yang benar2 menguji saraf takut sy.. kebanyakkan hanya menyentuh saraf terkejut sy..

notakaki:
cantik gambar itew tok.. mesti org yg tgkp itew cantek~

uncle apis berkata...

razak mohaidin
dia memang pandai buat filem...

una210 berkata...

cite seram,,,
sgt x puas hati tgk cite "the uninvited" baru2 nih
rasa macam bakar duit jer
hopefully filem kat malaysia x de y macam tuh
sgt menyampah ,,
betul!

seniman jalanan berkata...

tok, genre ditentukan oleh sesuatu naskhah yang telah disiapkan...

kalau naskhah itu belum dimulakan dan genre sudah ditetapkan, jadilah macam naskhah yang ada sekarang ini...

auteur adalah signature/style pengarah dimana seperti yang tok quotekan itu tetapi ia bukanlah genre yang dicipta oleh pengarah...

mari hadir ke workshop aku utk mengetahui gaya dan seni penceritaan dengan berstruktur dan ketahui dimana genre itu sebenarnya...

hehehehe

addyaholix berkata...

ada iras-iras la tok. haha!

lady_baey berkata...

tok..ingat tak pada saya..the girl that comment about ur short film(BALO) at UTM last month..nice had a chat with that nite..i just create my blog so there is no interesting in my blo yet..but maybe coming soon..huhuhu..tok, sy dah cerita kat my friends about ur short film..seem like their really excited to watch it..especially short film MENGAIT BINTANG...

lady_baey berkata...

tok..ingat tak pada saya..the girl that comment about ur short film(BALO) at UTM last month..nice had a chat with that nite..i just create my blog so there is no interesting in my blo yet..but maybe coming soon..huhuhu..tok, sy dah cerita kat my friends about ur short film..seem like their really excited to watch it..especially short film MENGAIT BINTANG...

lady_baey berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Tok Rimau berkata...

Baiey,
Jgn la pecah rahsia skandal tengok wayang kita. Hih hih.

Adiy,
Terima je la.

Seniman,
Itu pasal aku tak baca buku. Aku buat ikut kepala sendiri.

Una,
Seram itu berbeza dari adat ke adat.

Apis,
Setuju. Pandai sangat. Pandai la sangat.

CT,
Jurufoto tu cun gila. hi hi hi.

Ruj,
Tok mmg perangai monyet.

Tupai,
Tu kelakar seram namanya.

Cerita Berkaitan

Blog Widget by LinkWithin