Rabu, Februari 25, 2009

AYAT MESTI POWER

Secara semula jadinya, aku bukan lelaki romantik. Perempuan memang suka dengan lelaki romantik, jadinya aku kena belajar untuk jadi romantik. Don Juan ajar aku, "A simple SMS will go a long way." Dia bagi petua, sebelum tidur ucapkan selamat malam kepada Si Dia:
  1. Good night darling.
  2. Sweet dream sugar.
  3. Mimpikan abang tau.
Sebagai murid yang berdedikasi. Aku mesti lawan tok guru. Mesti buat lebih baik. Oleh itu, masa awek cun yang mengorat aku berkursus di Sabah, aku SMS dia jam 12 tengah malam.
Babeh, malam ni igaukan abang tau.
Amacam? Power tak ayat?

Selasa, Februari 24, 2009

THE WRESTLER

Dalam silat ada buah. Engkau kena hafal buah-buah ini. Jika engkau boleh baca buah lawan engkau, engkau lebih bersedia mematikan gerakannya.

Isnin, Februari 23, 2009

MELAYAN YM CHAT

Dia add aku. Aku accept. Layan je.

Tok Rimau: Engkau gay ke?

Zul: Taklah. Aku lelaki sejati. Ada dua awek lagi.

Tok Rimau: Jarang la pulak lelaki nak berkenalan dengan aku.

Zul: Sebenarnya aku nak cari partner bisnes.

Tok Rimau: Aku tak minat MLM ni. Aku suka duit tapi taklah cinta masyuk sangat dengan duit.

Zul: Bukan MLM. E-Dagang.


Aku dah mula rasa terganggu emosi.

Tok Rimau: Aku bagi engkau peluang. Manalah tahu aku berminat. Jelaskan kepada aku. Pilih perkataan engkau. Kalau aku tak suka aku delete engkau.

Zul: Huh... direct je kau sound. Begini. Aku pelajar universiti. Team aku pun semua budak U. Kami mencari partner. Bisnes ni bukan MLM. E-dagang. Kau tak perlu cari member. Cuma kena buat investment sikit. Dan...

Aku tekan punat delete dan ignore user. Aku rasa puas. Ha! Ha! Ha! Gembira betul aku hari ini. Seperti pemuda gagah perkosa. Betullah kata pakar bahawa Internet menjanjikan kuasa di hujung jari anda. Berapa banyak sudah usahawan yang aku delete. Ha! Ha! Ha! (Ketawa macam George Soros).


Aku rasa aku sudah disenarai-hitam oleh persatuan mereka. Mmm... lepas ni aku layan e-mel Nigerian Black Money pula. Baru antarabangsa sikit kegembiraan aku ini

Jumaat, Februari 20, 2009

KEJOHANAN TERTUTUP

Nama kejohanan itu Kejohanan Futsal Malam Tertutup Universiti Selatan. Nama pasukan futsal kami, The Dish. Lauk.

Perlawanan berlangsung di waktu malam di gelanggang futsal Kolej Kaynain. Gelanggang futsal ni macam gelanggang tennis. Terkepung dengan pagar dawai. Lantai simen. Lampu limpah. Tiada bumbung. Maksudnya, kalau hujan basah la semua.

Masa sesi memanas badan, Hafeez, ayam tambatan kami, merungut dengan aku pasal keadaan gelanggang. "Tak tertutup pun."

Nama kejohanan itu Kejohanan Futsal Malam Tertutup Universiti Selatan. Nama pasukan futsal kami, The Dish. Lauk.

Selasa, Februari 17, 2009

CARI KAYU CARI KAYU

Satu kumpulan akan naik kenu ikut kuala sungai untuk masuk ke dalam hutan. Mereka akan jumpa kumpulan aku yang bergerak ke dalam hutan ikut jalan darat.

Kami dipandu oleh orang asli yang mahir dengan selok belok hutan. Jins namanya. Sungguh. Aku tak tipu.

Jins menunjukkan kami khasiat pokok-pokok kayu hutan. Daun untuk ubat sakit perut. Kayu penghalau setan. Akar penguat tenaga batin. Pucuk ubat kencing manis. Getah pembuang resdung. Buah penahan racun ular. Biji pemikat wanita. Dan macam-macam lagi. Aku ambil banyak  sampel masuk dalam beg.

Dua kumpulan tadi bertemu di tepi sungai. Giliran kumpulan aku pula naik kenu dan meneruskan perjalanan pulang ke kem ikut jalan air. Begitulah kisah aku merentas hutan simpan Mersing.

Sampai di rumah aku tunjukkan kepada Pak Long kayu-kayu penuh khasiat itu.

"Yang ini apa khasiatnya?" Pak Long.

Aku garu kepala kerana aku dah lupa. Aku tak catat.

"Kau rebus semua, kau minum je airnya." Pak Long.

"Tak mahu. Tak mahu la minum air kayu penghalau setan." Aku.

"Pak Long tahu khasiat kayu-kayu ni."

"Nasib baik. Apa dia Pak Long?"

"Kayu-kayu ni elok buat kayu api. Ha! Ha! Ha!" kata Pak Long menyindir.

"Cheh! Cucuk dengan kayu ni kang," kata aku. Dalam hati.

Ahad, Februari 15, 2009

MEMBAIKI GENG UPIN DAN IPIN

Dalam entri sebelum ini, saya seperti berpuas hati dengan filem Geng. Mana boleh! Saya blogger, mesti ada komen. Ha! Ha! Ha! Ada beberapa cara penceritaan Geng boleh dibaiki.

Terlalu banyak watak maka penulis tidak berjaya mengembangkan watak-watak utama kepada 3D. Watak Badrul dan Lim boleh digabungkan. Maka Badrul akan jadi wira tidak sempurna. Seorang hero yang gabra dan clumsy. Baru konflik cinta Badrul dan Kak Ros boleh bergeser.

Watak ketua jahat boleh dihapuskan juga. Ganti dengan Sally sebagai ketua. Maka, Sally akan lebih menonjol jahatnya. Aku akan buat bas yang membawa Badrul rosak kerana near-accident dengan lori Sally. Jadinya ada hubung kait antara konflik orang jahat dan orang baik sejak awal lagi.

Aku juga tidak suka cara Oopet digambarkan. Macam watak cuplikan dari Barbie Mariposa animated. Oopet lebih mirip watak kartun Hollywood berbanding dengan watak lain yang lebih Malaysia. Watak makhluk asing perlu out of this world. Lihat contoh makhluk ET, Ewok, Gremlin, CJ7 dan Ultraman. Makhluk seperti Jenglot mungkin lebih sesuai untuk Oopet.

Babak berulang seperti gelongsor atas tanah dan kenderaan skid seperti drift perlu dikurangkan. Dan isi ruang itu dengan keletahan Upin dan Upin.

Itu sahaja komplen saya. Selebihnya cerita ini best. Gi la beli tiket.

GENG UPIN IPIN



Malam tadi aku dan mon-mon pergi tonton wayang cerita Geng: Pengembaraan Bermula. Fuh! Panggung penuh sampai ke seat paling depan. Orang beratur nak beli tiket je sampai terkeluar dari lobi TGV ke kedai video game. Nasib baik aku call booking awal. Seat pun baik punya.

Kekuatan filem ini adalah pada plot dan lakon layar. Plot Geng menyerupai Harry and the Hendersons (1987) gaul dengan kartun Scooby-do tetapi Geng berjaya suntik unsur tempatan dengan baik dengan isu global sebagai pengikat. Banyak watak dalam filem ini tetapi plot masih boleh bergerak gengan kejelekitan yang efektif. Humor dalam filem ni segar dan dihidangkan secara bersahaja. Aku bagi dua ibu jari jempol untuk filem ni.

Semoga review aku yang membodek ini buat ramai lagi pergi panggung dan Les'Copaque jadi kaya. Pecah pejabat kotak Rm10 juta ke. Biar mereka ada duit dan buat lebih banyak filem lagi.

Watak Fevret: Tok Dalang


Lawatan sambil Belajar
Blog Geng Movie

Rabu, Februari 11, 2009

KERETA SUKAN PIPIYAPONG

Di Kuala Lumpur ada seorang pemuda zuhud bernama Pipiyapong. Pipiyapong adalah seorang pemuda harapan bangsa yang selalu merendah diri dan rajin membantu orang-orang yang lebih tua darinya.

Pipiyapong memiliki sebuah kereta yang diberi nama Kereta Sukan. Kereta Sukan itu juga zuhud seperti tuannya. Ia sebuah kereta lama dua pintu tanpa hawa dingin dan tanpa talipinggang kaledar. Pipiyapong selalu membuat amal dengan membantu menghantar kawan-kawannya ke tempat yang ingin dituju dengan Kereta Sukan zuhud miliknya.

Suatu malam, malam minggu, Tok Rimau dan Vovin meminta bantuan Pipiyapong untuk menghantar mereka pulang dari sebuah majlis sukaria. Pipiyapong pun dengan gembiranya bersetuju. Walaubagaimanapun, Tok Rimau risau jika terserempak dengan benda yang tidak boleh disebut dan mereka mungkin disaman. Tok Rimau mencadangkan mereka bersepakat untuk menipu pasukan Polis Diraja Malaysia bahawa kereta itu baru dibeli dan tuan lamanya tidak memasang talipinggang kaledar. Semua setuju. Maka mereka pun berlepas.

Malam minggu. Jam menunjukkan pukul 2 pagi. Terdapat kesesakan lalu lintas di Jalan Tun Razak. Vovin kata mungkin ada projek pembaikan jalan di hadapan. Pipiyapong kata mungkin ada kemalangan di hadapan. Tok Rimau kata mungkin ada benda yang mereka tidak boleh sebut. Dalam jarak 100 meter, mereka pun nampak kon, lampu dan beberapa anggota Polis Diraja Malaysia. Sah la itu benda yang tidak boleh disebut.

Tok Rimau ada terfikir mahu turun dari Kereta Sukan dan jalan kaki sahaja. Biar Pipiyapong dan Vovin yang kena saman. Pun begitu, dia merasakan tidak baik meninggalkan kawan-kawan yang baik hati itu dalam keadaan genting begitu. Maka, dia pun nekad menempuh pancaroba itu bersama-sama.

Pipiyapong cemas. Dia meraba di bawah kerusi. Dia jumpa talipinggang kaledar rosak yang berbelit dan panjang cuma satu kaki. Dia cuba mengenakan talipinggang putus itu di atas perutnya. Kononnya itu talipinggang kaledar.

Vovin juga menjadi cemas. Dia menyelimpang tali beg kamera ke badan. Kononnya itu talipinggang kaledar.

Tok Rimau juga menjadi cemas. Dia mengeluarkan talipinggang kulitnya dan sangkut di bahu. Konon-konon itu talipinggang kaledar.

Mereka melihat sesama sendiri dan bersepakat bahawa mereka kelihatan bodoh sekali. Cemas dan bodoh. Mereka juga sepakat bahawa Polis Diraja Malaysia akan ketawakan mereka kerana bersungguh-sungguh berlakon macam begitu. Lalu, mereka nekad jika disaman, mereka mahu kelihatan bijak. Mereka tidak berpura-pura dengan talipinggang imaginasi dan pasrah dengan takdir.

Mereka berdoa agar Polis Diraja Malaysia membuat operasi motorsikal, bukan kereta. Tetapi semakin mereka menghampiri benda yang tidak boleh disebut itu, semakin mereka nampak banyak kereta ditahan. Mereka bertambah cemas. Tok Rimau menasihatkan Pipiyapong dan Vovin membaca semua ayat Quran yang mereka hafal dan niat kurung diri mereka dalam ayat itu agar mereka kelihatan halimunan. Mereka pun membaca. Sekejap sahaja sudah habis baca kerana mereka hafal sedikit sahaja ayat. Mereka sambung cemas.

Kereta Sukan dipandu perlahan menghampiri benda yang tidak boleh disebut itu. Pipiyapong berhenti di hadapan Polis Diraja Malaysia sambil membuat muka masjid. Vovin dan Tok Rimau juga buat muka masjid dan pandang ke hadapan tidak mahu bertentang mata dengan Polis Diraja Malaysia. Anggota polis yang bertugas cuma melambai tangan memberi isyarat terus jalan. Pipiyapong pun dengan sopannya meneruskan perjalanan. Suasana dalam Kereta Sukan tenang sunyi seperti ada malaikat menyertai mereka bertiga turut menumpang.

500 meter kemudian barulah mereka berasa lega dan sambung bernafas seperti sedia kala. Vovin duduk macam raja sambil ketawa di bangku belakang. Pipiyapong memandu sambil mengeluarkan siku di tingkap agar kelihatan macam abang-abang. Tok Rimau? Tok Rimau tidak perlu keluarkan siku. Dia sudah pun memang abang-abang. Mereka hidup bahagia sehinggalah mereka sampai tempat yang dituju.

Selasa, Februari 10, 2009

Khamis, Februari 05, 2009

PUTERI GUNUNG LEDANG


Dia: Jom la pergi Istana Budaya. Ini kali terakhir Tiara berlakon PGL the musical tau.

Aku: I tak pernah pergi Istana Budaya. Ada dress code kan? I nak pakai apa?

Dia: Baju berkolar. Kemas. Jangan pakai jeans koyak. Alah... pakai macam pergi kenduri je.

Aku: I gi kenduri rock je. I rewang kat belakang dapur. Bukan tetamu kehormat duduk kerusi makan damai.

Dia: You berhenti la rock sekejap. Ni majlis high class. Pakai proper sikit.

Aku: Okay. I cari baju batik. Orang tengok pementasan mesti proper. Mmm... orang atas pentas berkemban boleh pulak. Hi hi hi.

Dia: Hi hi hi. Ikut je la. Masuk kandang harimau, mengaum. Masuk kandang kambing, mengembek.


P.S.
Lepas PGL, terus ke Maskara. 8.30 malam. 7 Feb. 2009. Rumah Pena. KL. Gua bertugas jaga parking. Pemandu semua sila tunjuk hemah kepada penjaga parking. Gua rizab parking spot baik untuk lu orang.

Rabu, Februari 04, 2009

BEREBUT KERUSI

Kafe itu selalu sesak dengan orang. Tempat duduk pula amat kurang.

Aku: Edi, tak gi amik lauk?

Edi: Korang amik dulu. Aku jaga kerusi.

Aku: Kau letak fail je kat situ. Itu kira chup la.

Edi: Bahaya. Biar kekasih dirampas orang, kerusi jangan sekali.

Aku: Macam falsafah kerajaan Perak je.

Cerita Berkaitan

Blog Widget by LinkWithin