Khamis, April 22, 2010

PRESTASI FILEM MALAYSIA 2009



Gua buat kira-kira prestasi filem Malaysia 2009:

RM PRESTASI FILEM
4.00 juta Paling Kos Tinggi Bikin: Geng  
0.15 juta Paling Kos Rendah Bikin: Pulau Asmara
6.20 juta Paling Kutipan Tinggi: Geng
0.03 juta Paling Kutipan Rendah: Jomlah C.I.U.M 
-02.76 juta Paling Rugi Sell Out
4.37 juta Paling Untung: Jgn Pandang Belakang Congkak



62 pawagam   Paling banyak masuk pawagam: Senario The Movie (Beach Boys)
17 pawagam Paling Sikit masuk pawagam: Muallaf                                          
10 Cerita   Genre paling banyak dibikin Komedi
   
Dari 28 filem, gua cuma tonton 10. 
Paling gua suka dari 10 ni, Geng dan paling gua tak suka, Sifu dan Tongga.


Kira-kira ini berdasarkan statistik dari laman Finas: 

TAYANGAN FILEM CEREKA TEMPATAN 2009

Filem Kos/ Juta Kutipan/Juta Untung
Sell Out? 2.92 0.16 -2.76
Lembing Awang Pulang Ke Dayang 1.88 0.09 -1.79
Sayang 1.86 0.37 -1.49
Muallaf 1.30 0.19 -1.11
Talentime 1.30 0.42 -0.88
My Spy 2.00 1.19 -0.81
Duhai Si Pari-pari 1.30 0.58 -0.72
Rasukan Ablasa 1.50 0.82 -0.68
Setem 1.90 1.27 -0.63
Jin Hutan 0.63 0.23 -0.40
*JOMLAH C.I.U.M 0.20 0.03 -0.17
Pulau Asmara 0.15 0.04 -0.11
Jalang 0.68 0.67 -0.01
Maut 1.50 1.60 0.10
Momok The Movie 1.90 2.09 0.19
Skrip 7709 1.27 1.91 0.64
Syurga Cinta 1.50 2.38 0.88
Pisau Cukur 1.40 2.32 0.92
Sifu & Tongga 1.60 2.57 0.97
Senario The Movie Episode 2: Beach Boys 1.70 3.09 1.39
Jin Notti 0.48 2.04 1.56
Jangan Tegur 1.72 3.42 1.70
Santau 1.72 3.48 1.76
Pappadom 1.44 3.37 1.93
Geng (Animasi 3D) 4.00 6.20 2.20
Bohsia...Jangan Pilih Jalan Hitam 1.50 4.14 2.64
Jangan Pandang Belakang Congkak 1.72 6.09 4.37


*Tidak melalui Syarat Wajib Tayang

P.S.
Kalau ada yang nak audit, silakan. Gua add math gagal masa SPM.

Lawatan sambil belajar:
Avatar (Two-Disc Blu-ray/DVD Combo) [Blu-ray]
The Blind Side


8 ulasan:

AyunasiA berkata...

statistik tok membuat sy rs mcm tak pandai mengira pula. mana 1 kos, mana 1 kutipan?

Tok Rimau berkata...

Ayun,
nasib baik la kau jumpa silap. Tok memang nak menduga semua orang. Hi hi hi. Dah repair dah.

iamstradust berkata...

sell out antara film yang cukup bagus!..pelik sungguh

Abdullah berkata...

The comedy genre seems to be the only genre that sells in a 62% Malay majority Malaysia. One cannot blame the cinema operators for which movies they screen as they go by popular demand. As a result, even really goos movies get low earnings..It's a shame.

supersomething berkata...

saya tak mahu ulas jadual tok sebab saya pun gagal matematik tambahan masa SPM. saya nak ulas 'Lawatan sambil belajar'. The Blind Side saya sangat suka. Air mata jantan saya hampir menitis di hujung cerita, dan Sandra Bullock... oh.. Sandra Bullock...

BuRuuj berkata...

tok buat ulasan pasal filem sbb tok suka buat filem. i bercadang nak buat ulasan berkala pasal badminton dan akan di post kan tak lama lagi sbb i suka badminton.

Bukan Sepet berkata...

berpinar palo den!

Cam jadik akauntan ler pulak nengok nombor bebanyak ni!

emm.. bolo kambing pun lagi untung kut camni..

Standout In Crowd berkata...

Tu kiraan secara kasar Tok...belum tolak duit yg bagi kat pawagam. Tolak tu je dah separuh...

Cerita Berkaitan

Blog Widget by LinkWithin