Selasa, Mac 17, 2009

MITOS BAHASA

Katanya, jika engkau pandai Bahasa Inggeris, engkau boleh menguasai sains dan matematik yang bisa memacu negara ke arah negara maju.

Hidup aku sudah hampir ke penghujung. Markah IELTS (International English Language Testing System) aku menunjukkan aku ini "near native." Masih aku belum berjumpa masa untuk guna dy/dx dalam kehidupan.

14 ulasan:

ZARA 札拉 [사랑해~] berkata...

aduyai...

mitos je semua tu Tok..

=)

dy/dx --->> Tok nak pinjam buku kalkulus aku?

BuRuuj berkata...

org dulu-dulu pun, skrg ni ramai yg dh berjaya. kekadang tue tak pandai pun bahasa inggeris..bahasa melayu jugak yg jd keutamaan.

sebenarnya, dlm ape pun jua perkara, kuasa adalah no.1. kalau kita ada kuasa, dn boleh menguasai org lain, kita tak perlu mengikut telunjuk mereka!

Tanpa bahasa inggeris pun, org kita boleh berjaya.

k rul berkata...

Hehe..
Matemakit & sains dlm bhs inggeris,

1) budak2 beli kamus = tokey kamus kaya
2) budak2 amik tusyen = tokey tusyen kaya
3) mak bapak hantar anak g tusyen, guna minyak banyak = tokey minyak kaya
4) cikgu2 amik linguaphone = tokey linguaphone kaya
5) syarikat yg tulis buku bhs Melayu lungkup = tokey syarikat tulis bhs omputeh kaya...

Semua yg kaya tu ada kaitan dgn ...
Hehe..takleh sebut, nnt masuk ISA

sekali sekala 3 burung datang hinggap di jendela, mencari serdak-serdak testikel berkata...

heheheh. usaha tangga kejayaan.

pengkao berkata...

SAT lak cmne?

kel@mbu berkata...

mmg ironi. bi spm thn ni merosot. apapun aku sokong prof rahman shaari. nak terer bi spatutnya di ajar kesusasteraan melayu dalam bahasa inggeris. ppkmi.

s o u l berkata...

aku antara yg study english untuk maths dgn sains
aku rasa takdak apa yg salah klu kita study dlam english
sapa kata kena pi tusyen klu study dlam english
semua ada kat internet ja
lgpun klu ikut format spm sekarang
kita boleh guna b. melayu dan english utk jawab soalan dan soalan pun diberi dlam dwibahasa
aku dpat b. melayu, maths dgn bio A1
tapi english aku A2 ja
aku rasa sama ja klu study dlam english or b. melayu
yang penting USAHA!!

tasikmerah berkata...

fx pulak bila nk pakai tok?

he he.


.

Awang Muda berkata...

tok, aku darjah satu sampai tingkatan lima belajar maths dan sains dalam bahasa melayu. hasilnya matematik tambahan aku dapat 98.

tapi bila belajar matematik dan sains dalam bahasa inggeris kat universiti, aku dapat 93 untuk matematik.

apa certia?

mak aku pesan, 93 lebih baik dari orang yang repeat paper dan kena tendang keluar.

mlar berkata...

Sains dan Matematik dalam English boleh menguasai English.

Pengajian Islam dalam Arabic boleh mengusai Arabic

Lalu Bahasa Malaysia apa yang boleh dikuasai?

u l t r a b a e berkata...

tok tu cuba nak bagitau dia dh amik IELTS..xde sape pun perasan..sian tok..xpe tok..saya sedar ape yg tok nak sampaikan..

fuiyooo...near natiiivveee....

Ilya Syafeena berkata...

nak tanya tok,
IELTS tu test utk evaluate apa?
and utk which level?

dugongsenyum berkata...

kamilan dan insan kamil serta encik kamil adalah berbeza, haha

AyunasiA berkata...

patut kena ada ramai lagi tokrimau diletak kat sekolah2 tu, bukan tambah cikgu s dan m yang sendiri tak pandai i tuh. silap haribulan, budak2 pandang rendah plak ngan cikgu2 yang begini.

Cerita Berkaitan

Blog Widget by LinkWithin