Jumaat, April 24, 2009

TAUHID

"Apakah nombor yang paling besar? Bukan infiniti. Infiniti cuma membawa makna nombor yang amat besar atau nombor tidak terbilang. Infiniti bukan nombor. Maka apakah jawapan kepada nombor yang paling besar?"

Dan lelaki yang menggentel tasbih itu berkata kepada aku lagi, "Engkau tidak akan jumpa nombor yang paling kecil dan nombor yang paling besar. Nah! Aku telah membuktikan kepada engkau secara matematik tentang sifat Tuhan."

11 ulasan:

amirahsyuhada berkata...

Tok ni, orang tu tengah bagi tazkirah, tok soal bab math pulak, manalah dia tak bengang.

blackpurple @ jowopinter berkata...

Alhamdulillah. Usrah, sarapan pagi jumaat. :)

Nizam.Ariff berkata...

Bukan ke '1001'...?

azie berkata...

alhamdulillah, akhirnya kau menemui jalan kebenaran.

notaTapakSulaiman:Ni yang buat offer ai semalam valid lagi ni,ahaha..Jom THai!

spyz berkata...

kau nak jadi wali ke-10 ke?

AMMOSHAM berkata...

serius aku tak faham beb...

Indrasakty berkata...

Oh ya, manusia membayangkan 1 adalah permulaan kepada nombor dan secara-tidak-sedar tidak pula terfikirkan bahawa nombor terkecil tidak terungkap.

Sungguh, ini satu bukti kepada sifat Tuhan yang sangat mudah difahami, tetapi tercicir daripada pemikiran.

Beb yang di atas, kau boleh cuba fikir tentang konsep tidak mula dan tidak tamat. InsyaAllah faham.

seniman jalanan berkata...

aku suka yang ini...
satu ilham diwaktu malam...

Amy Z! berkata...

terima kasih atas pelajaran hari ini.

:-)

Tok Rimau berkata...

Amirah,
Orang tasauf mesti diuji.

Black,
Sesekali mencari pahala.

Nizam,
Sila cari calculator.

Azie,
Orang jahat tak semestinya tak tau buat baik.

Spyz,
Tengah belajar ni.

Ammo,
Tak pe. sampai masa nanti ko paham.

Indra,
kau dapat lebih dari apa yang cuba sampaikan.

Seniman,
Insaf sekejap.

Amyz,
sampai sampaikan.

budakzonm berkata...

Salam tok,
Saya lagi suka number 0 dan 1.
Bagi saya, 1 tuh permulaan bagi kami.
Dan 0 (kosong) itu pengakhiran untuk kami.

Pun begitu, 0 dan 1 bukan paling besar dan bukan pula paling kecik.

Cerita Berkaitan

Blog Widget by LinkWithin