Rabu, Mac 19, 2008

PENGLIBATAN DALAM KULIAH

Aku angkat tangan.

Pensyarah tengok aku sekejap. Kemudian dia angkat kepala dan pandang kepada pelajar-pelajar lain pula.

"I want other people to participate in the discussion. I don't want the same people to talk," kata pensyarah.

Pelajar-pelajar lain senyap. Bunyi cengkerik bermain di runut bunyi. Lama juga cengkerik berbunyi.

Pensyarah memandang kepada aku semula. Aku tersengih.

"Okay la. What do you want to say?"


LAWATAN SAMBIL BELAJAR
Tuan Pengarah Dean Sham
Postsecret Bahasa Melayu


................
BUKAN CERAMAH POLITIK
Topik : Penulis dan Blog - Trend Masa Kini
Panel : 1. Nisah Haron 2. Jiwarasa
22 Mac 2008 (Sabtu), 9.00 pagi,
Dewan Seminar, Aras 2, Menara Dewan Bahasa dan Pustaka, KL.

24 ulasan:

blackpurple @ jowopinter berkata...

Dalam bilik kuliah pun ada cengkerik? Isk!

A t i Q a h berkata...

Tok berkuliah di Hutan Simpan U*M.
Tok di posisi pensyarah kah, atau pelajarkah?

Princess Liyana berkata...

tok kan talkative=)ok ape..hihi

Azhar Ahmad berkata...

Huhuhuhu, memang kelakar lah... Saya dulu lagi teruk. Pensyarah buat tak nampak saya je....

husni berkata...

ada kemungkinan pelajar-pelajar lain tu yang jadi cengkerik...

pipiyapong berkata...

seingat gua selama 14 tahun belajar, ada 9 kali je gua angkat tangan dalam kelas..itu pun kalau yang mengajar tu cakap siapa jawab boleh balik..

azie berkata...

eleh, nak tunjuk dia hebatlah tu,hehe

alan berkata...

Selamat menyambut maulidur rasul tok...

jaja berkata...

Mungkin tok sedang menginggati kisah "saya" dahulu di kelas.... hahahah .. (bapak perasan!)

amyz! berkata...

Hahaha. Tok memang sukakan perhatian dari duluuuuuuu lagi.. :-p

pengkau berkata...

apa pasal itu lecturer bunyi mcm dh menyampah?

Pa'chik berkata...

sebenarnya tok cuma nak cakap kat pensyarah tu, tok nak gi toilet kan? kan? ekekek...

u l t r a b a e berkata...

cite tok mcm serupa je when i was in ur shoes..

Amiene Rev berkata...

Bolehkah membawa cengkerik ke dalam kelas kuliah?

waterlily berkata...

Bilik kuliah pelajar dewasa lain cerita, semua mau tunjuk terror. Hanya aku yang diam dan tertinggal bila berkata-kata tok.

ChikaDior berkata...

tok, baca email. ada masalah sebanyak SATU.

(",) anese berkata...

huhu...sy fhm perasaan pensyarah tu..haha..sbb masa zaman sy dulu, slalu gak lecturer ckp gitu, sbb ada muka yang sama je angkat tgn...haha...tp ada satu masa tu, kami beramai-ramai angkat tgn, sbb lama-lama kami pun tak suka dgr org yang sama itu saje yang angkat tangan dan berckp...

madulebah berkata...

bagusnya pelajar tuh.. boleh dapat extra marks macam ini..

Tok Rimau berkata...

Black,
Kuliah kami mesra alam.

Atiqah,
Tok sebagai pelajar dalam kelas Seminar Pembangunan dan Isu Global.

Princess,
I have to learn to shut up and be a good listener.

Azhar,
Mungkin kamu yang ada kuasa halimunan.

Husni,
Pelajar2 lain tu pemalu.

Pipi,
Nasib baik guru besar tak hantar kau sekolah khas untuk orang bisu.

Azie,
Dulu Tok pendiam. Lepas Tok amalkan "mesti bagi minimum satu pendapat atau soalan per kuliah" terus jadi pembising.

Alan,
Ya, kita jumpa nanti di masjid.

Jaja,
Pelajar2 kadang2 blur. Assignment kamu pun Tok yang buatkan. Gila kuasa betul Tok bila nampak kamera.

Amyz,
Lihatlah aku dunia! Lampu limpah, simbahlah aku dgn cahaya!

Pengkau,
Dia bukan menyampah. Dia penat kerana pelajar ramai yang ada Poh Kong kat mulut.

paachik,
Pls teacher may I go out. Itu frasa BI yg pertama Tok belajar.

Ultrabae,
Banyakkan senyuman. Baru students berani buka mulut.

Amin,
Bawa cengkerik adalah kesalahan bawah akta AUKU.

Lili,
Bila students banyak cakap, cikgu jadi senang. Jimat air liur.

Chika,
Tok dah bagi cadangan utk masalah yg SATU. Sila cek mel.

Anese,
Masa Tok mengajar sekolah rendah kebangsaan Texas, semua murid angkat tangan bila ada sokla. Konfiden betul anak mat saleh. yang tak tau jawapan pun angkat tangan. Jawab salah tak apa, asal konfiden.

Madu,
Markah sebelum bursa tutup, 135%. Power tu.

amirahsyuhada berkata...

tok dah memang pensyarah, pensyarah memang selalunya tak bagi can orang lain buka mulut, walaupun waktu tu tok di posisi pelajar. Dan students biasalah..bila ada orang yang lebih tua..msti diaorang bg laluan..haahaha.Tak puas hati ngan tok rimau.

amyz! berkata...

Haha. Sarkastik! :-p

Azzam Supardi berkata...

Memang ada pelajar-pelajar lain ke di situ? Heh.

Hanna J. Potter berkata...

i like having my hand up. *^^* lecturers like it that way.

Servidores berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

Cerita Berkaitan

Blog Widget by LinkWithin