Khamis, April 17, 2008

UJANG


"Saya rajin jugak melawat blog Tok Rimau," kata Ujang

.................................................

"Engkau kenal Ujang?" tanya aku memulakan perbualan.

"Ujang kartunis tu?" Din menjawab pertanyaan dengan pertanyaan.

"Yup. Ujang kartunis tu la."

"Siapa tidak kenal Ujang. Dia adalah hero aku. Aku Budak Minang dan Aca adalah naskah jiwa berontak anak muda berdarah panas lewat 80-an. Selepas karya Ujang itu, tiada lagi karya bersiri atau novel grafik yang punya jiwa. Semuanya selepas itu ketandusan dan lohong bagai ruas-ruas buluh. Ujang adalah lagenda. Ikon zaman kita. Karyanya wajib diangkat menjadi buku teks atau filem!"

"Aku setuju dengan kata engkau."

"Mmm... kenapa engkau tanya aku sama ada aku kenal Ujang atau tidak."

"Saja tanya. Sebenarnya aku nak bagitau engkau, Ujang tu kenal aku."

"Cheh! Engkau tidak tahukah riak takbur itu satu dosa?"


LAWATAN SAMBIL BELAJAR
Blog Ujang: Jibam

28 ulasan:

Princess Liyana berkata...

huhu,sukanya tok:)
Ahaks, Ujang tu big fan u. Banggala tu.haha.Bestla ada peminat setia ape:)

A t i Q a h berkata...

Ujang sempat bisik di telinga saya tempoh hari, "Psst, siapa lagi hensem? Aku ka Tok ka?"

Saya kata, "Tentulah you!"

Barulah dia mau tandatangan buku tu.

Pa'chik berkata...

haha.. riak dan bongkak sungguh.. hehhe...

xrajunax berkata...

eleh eleh eleh
poyonyer tok..
mencilah(jeles sebenarnya)!


baru terbaca artikel pasal ujang semalam, merujuk kepada zaman kejatuhannya membuatkan aku berpendapat bahawa sometimes we're on top sometimes we're bottom. life is like a wheel..kesian.

eleh
tok tau ke(ceh, aku perasan macam akulah biggest fan ujang)?

hahaha..

blackpurple @ jowopinter berkata...

Eleh... Pernah berpeluk-peluk dengan Ujnag, cuma malas nak cerita.

Tapi itu dulu-dululah...

Tok Rimau berkata...

Princess,
I pun setia dengan peminat. hi hi hi.

Atiqah,
Bukan ke Ujang tu pendiam? takkan la dia tanya cam tu. (In denial).

Paachik,
Jaki berlebihan pun juga satu dosa.

Arjuna,
Kau memang perasan.

Jowo,
Cerita dulu-dulu pun nak cerita. Kau ni hidup dalam kenangan. ha ha ha.

tasikmerah berkata...

minat pada karya ujang.. dan minat juga pada karya tok (saja je nk bg tok kembang kempis)

pipiyapong berkata...

wachaaa...!!

Nazri berkata...

Pehhhh, cemburu la pulak diriku melihatnya.

radiohed berkata...

bila la aku nak ader peminat macam ko..:)

Princess Liyana berkata...

i pun setia dengan siapa yg i minat:)haha:p

saudagar gaRAM.. berkata...

saya minat ujang jugak tok..

achik berkata...

rasa macam nak jeles.. err tapi x jadilah.. tahun lepas dah 'deting' ngan Ujang.. hehehe..

salam tok.. :)

husni berkata...

aku masih menunggu profesor serba tau dari gila-gila membuat kemunculan awam.

Tok Rimau berkata...

Tasik,
Habis O2 aku tarik masuk dalam lubang hidung yang menjadi pujaan ramai ini.

Pipi,
Dusyummmm!

Nazri,
Ini semua daki dunia. Akhirat jualah yang kekal.

Radio,
Cerita kau dah bagus. Kau malas tulis. Habis dikebas orang.

Princess,
Jangan fikir sangat tentang orang yg u minat tu, nanti jerawat tumbuh banyak. Kih Kih.

Garam,
Kalau betul2 minat kau mesti ada koleksi. Ujang, Aku Budak Minang, Aca, Atuk dan Aca. Lengkap.

Achik,
Selebriti milik rakyat. Mana boleh kau dating sorang dgn dia. Mesti ramai orang tengok.

Husni,
Prof Serbatau sahajalah yang tau bila dia nak muncul. Tapi mungkin ikon itu telah out of date. Setiap ikon ada expired date utk lifecycle.

Masy berkata...

tamau kutuk ape2 (sbb sendiri pon kadang rasa diri sndiri lawa dan glemer hehe).

cuma nk kata...



jeleslah. sekian.

salam tok..~

Princess Liyana berkata...

takpe. Boleh letak ubat jerawat:p.uhuhu

FaNaQiLa berkata...

hi tokrimau,
wah..rupanya tokrimau ni femes ek?
sy baru tau. saja singgah nak tgk2.
salam singgah. Wacha!

amyz! berkata...

:-p
riak~

Azzam Supardi berkata...

Ujang? Huh! He he.

azie berkata...

eleh.betul ke cite ni??(in denial jugak)

Chika Chika berkata...

saya rajin jugak melawat blog tok rimau... best! *ini ayat saya tau*

Mazudi berkata...

Tok, karya Ujang pun ikon aku jugak suatu masa dulu. Dari zaman sekolah sampailah habis IPT. Ada keunikan tersendirila Ujang ni....

Mohd Noor Hakimi berkata...

Aku start pandai lukis kartun sebab ujang ni la..aku rindukan karya beliau..aaa

Princess Liyana berkata...

Saya ni pun rajin melawat blog tok. Big fan tok la katakan:p. Ada percaya?

neeziee@separawaras.com berkata...

masa aku pergi pesta buku,ujang takde.huhu.dia sakit perut kot masa tu.

capullet360 berkata...

chantek...

lydiarayyan berkata...

suke Aca!! yeah!
..
..
eh..biler tahun punyer entri aku komen ni?
hehehehe..

Cerita Berkaitan

Blog Widget by LinkWithin