Rabu, Disember 31, 2008

KOMERSIAL



Selamat pengantin baru kepada Mawi dan Ekin. Semoga bahagia hingga ke syurga. Doa yang sama aku titipkan kepada Shalin Zulkifli dan Rita Rudani.

Kecoh la wartawan yang tidak dapat ambil gambar di majlis nikah Mawi dan Ekin. Kelakar juga bila mereka berhujah, tanggungjawab sosial mereka mendapatkan berita untuk pembaca terhalang. Tanggungjawab la sangat membawa berita Mawi dan Ekin. Yang pastinya, kalau Ekin melahirkan nanti, berebut lagi mahukan scoop gambar anak Mawi pula.

Mati itu pasti. Aku pun akan mati. Engkau juga. Agaknya bila Mawi mati, siapa dapat hak eksklusif upacara pengkebumiannya nanti?

Selasa, Disember 30, 2008

SEPARA TIPU



"You jahat. You tipu I."

"I tak tipu. I bagitau separa benar je. Memang benar ada kenduri kahwin di rumah I."

"Hello. You kata you yang kahwin, tetapi sebenarnya adik you yang kahwin."

"Separa benar la tu. Ha ha ha."

"Jahatttt. I tak maafkan you."

"Kalau I minta maaf sungguh-sungguh?"

"I maafkan. Separa maaf."

"Ha ha ha."



Ahad, Disember 28, 2008

BEST OF 2008

 
Untuk majlis adik gua, Epah dan Epin, gua hadiahkan mereka 3 biji periuk saiz ekonomi. Semoga bahagia hingga ke Syurga.


 Hujung tahun adalah musim banjir dan walimah. Kita doakan siang hari cerah agar majlis berjalan dengan lancar. Malam pula kita doakan hujan sehingga dingin sampai ke tulang. Tentu pengantin baru suka. Kan?

Selain dari itu Disember juga masa muhasabah diri. Oleh itu, para Bloggar sekalian bacalah arkib blog kalian dan bikin entri bertajuk 12 entri terbaik untuk 2008.

Jan: Ini Rindu
Feb: To Sir With Love
Mac: Isi Dompet
Apr: Ujang
Mei: Itu Baru Gezek
Jun: Ayat-ayat Cinta
Jul: Jangan Pandang Belakang
Ogo: Yang Remeh dan Yang Temeh
Sep: Letupan Dalam Kereta
Okt: Certot Cinta Kera
Nov: Ikan Terbang Dari Air Keroh
Dis: Babi

Ini tag untuk semua pembaca blog ini.

Jumaat, Disember 26, 2008

ILMU GHAIB DI ASPURA

Budak-budak tabligh datang meronda kawasan asrama menjelang maghrib. Mereka berdakwah ajak orang ke surau untuk berjemaah dan dengar usrah. Kalau engkau terperangkap, tidak sempat lari, terpaksalah engkau layan ceramah mereka. Engkau angguk-angguk kata insyallah. Insyallah itu maknanya engkau akan bersungguh-sungguh berusaha ingin pergi dan engkau cuma tidak akan pergi jika Allah tidak izinkan. Betul tak syeikh?

Satu hari aku terperangkap. Budak-budak berbaju kurta berserban ringkas sudah berada di kaki lima dorm. Dengan pantas aku guna ilmu ghaib dan jadi halimunan.

"Assalamualaikum," kata tiga suara serentak di pintu dorm.

Tidak jawab dosa. Betul tak syeikh?

"Waalaikumsalam," aku jawab dalam hati.

Setelah tiga kali salam cuma berjawab dalam hati, mereka pun beredar.

Line clear. Aku pun keluar dari gerobok. Begitu juga dua tiga orang lain. Bukan dari gerobok yang sama la. Mereka menyorok dalam gerobok mereka sendiri.

Tersengih-sengih memandang sesama sendiri.

Bukannya aku mahu lari dari pendakwah sangat. Aku cuma mahu mengelak berdusta kata "insyaallah" sedangkan aku sudah niat tekad tidak mahu pergi. Aku tidak mahu jadi munafik. Tanda-tanda orang munafik adalah apabila dia berkata-kata, dia berdusta. Betul tak syeikh?

Rabu, Disember 24, 2008

LUPA DIRI

"Di negeri orang jangan lupa diri," kata aku kepada dia di KLIA. Dia akan terbang ke Australia.

"Kalau orang lupa diri nanti, orang tengok MyKad," kata dia loyar buruk.

Pap! Aku ketuk kepala dia dengan majalah yang aku pegang.

"Orang serius ni."

"Baik Pak Ngah."

Selasa, Disember 23, 2008

GATAL

Mobius pakai jeans biru baru. Jarinya di punggung, tergaru-garu.

"Gatal punggung gua. Ada benang terkeluar kot," dia berteori.

"Bukan la," sangkal aku.

"Habis tu?"

"Itu alamat nak dapat duit la tu."

"Lu ingat gua apa?! Hampeh!"

Ketawa kami berderai kuat. Semua orang di kedai mamak memandang kami.



LAWATAN SAMBIL BELAJAR
Funny Artsy Stuff: Munkao

MENGENAL DIRI

Flat Bukit Chagar bukan tempat yang baik untuk membesar tetapi percayalah inilah tempat yang mendewasakan. Diabadikan dalam tulisan blog, kemudian dimasukkan ke dalam buku Ayah Kita Bos dan akhirnya diwayangkan sebagai Bumbung Aku Lantai Orang.

Filem pendek itu dimainkan di Annexe, Central Market KL, hujung minggu lepas. Secara amnya penonton memberi reaksi positif tentang karya itu. Vovin turut menonton filem itu dan membuat komen, "engkau tidak boleh tinggalkan Flat Bukit Chagar."

Tidak pernah pula aku berfikir begitu tetapi ada benarnya ulasan Vovin itu. Walaupun flat itu sudah diroboh, kini hanya tinggal padang kosong, aku masih lagi ke sana. Melihat-lihat. Entah apa yang aku cari, aku pun tidak tahu. Mungkin aku mencari diri ku sendiri.

Rabu, Disember 17, 2008

PELEKAT KERETA LUMBA

Kancil aku nampak lusuh benar. Macam kereta pulang perang. Aku pergi kedai solek kereta dan beli pelekat Ralliart. Aku tampal melintang di kaca depan kereta. Fuh! Sekarang kancil aku macam kereta rally yang selalu lumba dalam kebun kelapa sawit.

"Amacam Pak Long?" aku menyoal mengail pujian dari Pak Long.

"Sekarang dah ada sticker Ralliart ni, kancil ni boleh lari laju ke?" Pak Long balas dengan soalan juga.

Hampeh. Esok aku nak cabut sticker ni. Tak tahan aku tengok muka Pak Long yang macam menyindir 24/7.

.......




Synopsis:
Based on a true short story written by Tok Rimau. Directed by Dean Sham. NOW SHOWING
4 p.m. Sunday. 21 Dec. 2008 Central Market Annexe. More info: filmmakersanonymous

Selasa, Disember 16, 2008

BABI

Aku, Vovin dan Mat Jan menanti Naga sambil membelek menu di Old Town Jalan Yap Kwan Seng. Ada tertulis Nissin Noodle with Chicken Ham and Egg.

"Chicken ham? Bukan ham tu babi ke?" tanya Vovin.

"Babi tiruan. Tak pe. Boleh makan," komen Mat Jan.

"Nampak sedap. Aku order ni la," kata Vovin.

Aku pun tidak tahu sama ada kepingan daging itu ayam berperisa babi atau babi berperisa ayam. Ha! Ha! Ha!

Jumaat, Disember 12, 2008

MARAH

"I nak tanya you satu soalan falsafah."

"Silakan. I akan bagi you satu jawapan falsafah juga."

"Kalau awek pakai baju terdedah cleavage, orang lelaki tenung cleavage tu, dia marah tak?"

"Falsafah la sangat."

Selasa, Disember 09, 2008

HO HO HO KATA SANTA

Aku tolak troli dan Pak Long pilih barang yang dia nak beli. Radio siar-raya berdendang lagu Jingle Bell. Ulang-ulang silih ganti lagu Krismas. Loop satu album The Best Xmas Songs agaknya.

Sampai di pokok krismas tinggi 10 kaki, aku pun mengeluh. Raya Haji esok, "tak ada tanda-tanda pun pada hiasan. Krismas dah sampai dulu."

"Hari Natal memang pasal shopping. Raya Haji pasal apa? Pasal korban. Tidak perlu ada hiasan-hisan di shopping complex," sambut Pak Long.

Dush! Aku kena.

Diam sejenak menjilat luka. Bagi laluan kepada malaikat melintas.

"Kenapa kita selalu dapat troli yang roda senget?" aku ubah topik.


..........

Tag:
Question: If you weren't straight, who's the celebrity(s) of the same sex would you ask for date ? from Miszazie.

Answer: I'll date Tok Rimau (writer/actor/director)
 
Ha! Ha! Ha! Vain! Don't hate me 'coz I'm beautiful.

Khamis, Disember 04, 2008

JABBERWOCKY

"Bang, pakej ni bagus untuk kemahiran Bahasa Inggeris. Bahasa global tu bang. Nak kerja sekarang kalau tidak tahu bahasa Inggeris, menganggur la."

Kadang-kadang mereka datang masa aku makan. Kacau aku sedang suap nasi. Datang pakai talileher membawa pakej English for Workplace Communication. Pakej jualan mereka dalam bentuk buku-buku bersiri dan kepingan CD.

"Brilliant. This is what I've been searching for. Pretty fly."

"Err... err..."

"How long does it take for one to be able to communicate fluently? Dead long eh?"

"Errr..."

Biasanya jurujual alat pembelajaran Bahasa Inggeris akan tergagap-gagap bila aku mula bertutur orang putih. Kalau aku masukkan slang American lagi mereka kaget. Kalau mood aku kejam, aku masukkan perkataan yang aku reka sendiri.

"Don't kiss and tell. Chronotov singular track to the very commanding rimaunism?"

"Errrr..."

Lagi keji, jika aku ada masa, aku baca sajak merapu Lewis Carroll:

'Twas brillig, and the slithy toves
Did gyre and gimble in the wabe;
All mimsy were the borogoves,
And the mome raths outgrabe.


"Errrr... Saya jual je bang. Maaf bang. Saya tidak guna benda ni."

Kasihan mereka. Mereka cari rezeki, aku main-mainkan pula. Ha! Ha! Ha!


LAWATAN SAMBIL BELAJAR

Rabu, Disember 03, 2008

STATUS OF THE DAY AWARD

Status Update Facebook adalah satu seni puisi. Aku suka status:
a) yang membuat aku teruja (ketawa/menangis/tersentuh hati)
b) yang sarat dengan cerita walaupun dalam 1-2 baris ayat.


Oleh itu aku persembahkan Tok Rimau's official selections:

26/11 ADii Ibrahim mengira bijik limau dalam teh o ais limaunya.
27/11 Sham Hardy berkata-kata: kawan biar beribu, admire biar beratus, scandal biar berpuluh, sayang hanya pada satu.. ;p.
28/11 Shah Abg Halil sedang memasak sebuah plot yang cukup bagus untuk meletupkan kebahagiaan orang yang menzaliminya.
29/11 John Hafiz wants someone he can grow old and have plastic surgery with.
30/11 Tiada pemenang: Semua status macam palat. Esok masih ada.
1/12 Affandi Mustapa Sedang memadam nombor telefon kawan² yang tak tahu angkat telefon. Apa guna telefon tu? Miscall saje ke?
2/12 Nurul Asyura kena behave dalam facebook sebab suaminya sudah berfacebook juga... :P.

Selasa, Disember 02, 2008

HARIMAU MENGAKAL SAUDAGAR


Gua berlagak macam jutawan. Gua kata dengan Saudagar Garam, gua akan bayarkan yuran untuk dia dan kawan-kawan masuk Barcamp JB nanti.

Barcamp adalah sebuah persidangan di mana peserta berkongsi ilmu dalam suasana yang terbuka. Barcamp JB (6-7 Dis. 2008) akan menumpukan kepada keusahawanan serta teknologi maklumat dan komunikasi.

Suka betul Saudagar Garam. Loncat-loncat dia riang. Teruja sangat la tu. Gua pun bagi dia url untuk laman Barcamp JB. Dia pun baca. Dua tiga kali dia baca.

"Lahabau!" kata dia.

"Apasal?" Kata gua.

"Masuk Barcamp ni free je. Mana ada kena bayar."

"Hi! Hi! Hi!"

"Tak pe. Ada ubi ada batas! Ada lori ada bas! Tunggu."



p.s.
Gua juga akan bayar yuran untuk Syed Cengkeh Terpileh dan untuk lu juga. Jom! Sila uar-uarkan.



LAWATAN SAMBIL BELAJAR
Mari belajar bikin Stop Motion.

Isnin, Disember 01, 2008

CUBIT-CUBIT SENGOL-SENGOL

Aku dan awek cun yang mengorat aku suka pergi majlis perkahwinan. Bukan apa, untuk ambil mood. Nanti malam-malam, aku akan tanya dia soalan muqadimah, "Agak-agaknya, apa pengantin tadi tengah buat masa ni?"

Minggu lepas, kami pergi majlis pengantin yang sama dua kali. Bukan. Bukan pengantin tu kahwin dua kali. Masih pasangan pengantin yang sama. Cuma dua majlis berbeza. Sabtu, aku pergi majlis sebelah perempuan. Ahad pula aku pergi majlis sebelah lelaki.

Aku tidak kenal pun pasangan pengantin. Aku cuma kenal mak bapak mereka. Mak bapak mereka rakan sekerja aku dan mereka ditakdirkan berbesan. Justeru, dapatlah aku dua kad jemputan.

"Macam mana anak akak ni boleh bertemu dengan anak abang tu?" tanya aku memula wawancara.

"Suatu hari kami bersembang. Akak cerita la anak akak tu dah 28. Tak kahwin-kahwin lagi. Akak tanya la dia, anak dara dia tu dah ada yang punya ke? Dia pun bagi nombor telefon anak dia."

"Lepas tu?"

"Selebihnya budak-budak tu punya rancangan."

"Oh begitu kisahnya. Habis anak akak yang belum kahwin tinggal berapa orang?"

"Ada empat orang lagi."

"Akak nak nombor saya?" Aku tersengih. "Kalau... Ouchhhh!"

"Amboi-amboi!" marah awek cun yang mengorat aku. Ibu jari dan telunjuknya menguatkan kapit cubitan di pinggang. Fasa kedua adalah memulas cubitan itu.

"Adehhhhh! Deh! Deh!"



LAWATAN SAMBIL BELAJAR
Seni tajuk filem.

Cerita Berkaitan

Blog Widget by LinkWithin